Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Chilli z hovädzej roštenky s dvomi druhmi fazule

nedeľa, 24. januára 2016

Chilli z hovädzej roštenky s dvomi druhmi fazule

Chilli si obvykle pripravujem z mletého mäsa, ale v krajine jeho pôvodu, v Mexiku, sa pri tomto jedle údajne častejšie používa mäso nakrájané na drobné kúsky. A tak som sa rozhodla využiť druhú časť hovädzej roštenky a potrápiť ju v hrnci spolu s fazuľou. Nevedela som si vybrať, či siahnuť po bielej alebo hnedej, preto som ich šupla obe. Aby to bolo trochu pestrejšie. Tento zámer síce úplne nevyšiel, keďže vo výsledku všetko skončilo ako jedna červeno-hnedá masa vďaka lúpaným paradajkám, hlavne, že to dobre chutí. To ani inak nemohlo dopadnúť, keď vezmeme do úvahy, že omáčku dokonale ochutí lyžička škorice a štipka kakaa. Okrem toho, správne chilli musí byť pikantné, teda ostrá čili omáčka bola samozrejmosťou. Prezradila som už takmer všetko, vrhnime sa na celý zoznam surovín:
  • 250 g hovädzej roštenky
  • 1 cibuľu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • trochu olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 PL sladkej čili omáčky
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL holandského kakaa
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL bylinkovej soli
  • 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
  • 1 šálka (250 ml) fazule - hnedej a bielej, v suchom stave
Fazuľu si na noc namočíme do vody a na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak a poprášime údenou paprikou, aby sa rozvoňala. Roštenku zbavíme blán a nakrájame na drobné sústa. Pridáme ju do hrnca a sprudka opečieme, aby sa zatiahla. Následne ochutíme octom, čili omáčkou, škoricou, kakaom, korením, soľou a oreganom. Všetko dobre premiešame a podlejeme lúpanými paradajkami (celé kusy prekrojíme na menšie). Vmiešame prepláchnutú fazuľu a na miernom ohni varíme, určite hodinu a pol, pokojne aj dve, kým mäso i fazuľa nie sú úplne mäkké.


Chilli priebežne podlievame vodou/vývarom, ak sa tekutina príliš rýchlo odparuje. Omáčka by mala byť v závere trochu hustejšia, nie úplne tekutá, aby sa prípadne dala servírovať s tortillou. Ale pokojne i na kôpke ryže, ak ju máte radi.





V miskách tentokrát určite prevažuje množstvo fazule, než mäsa, takže si pomery pokojne upravte podľa seba, mne to tak nejak vydalo. Skvelé na chilli je, že sa dá výborne prispôsobovať okolnostiam, netreba pri ňom dodržiavať presné postupy a gramáže, ja tiež nahádžem do hrnca vždy to, čo mi v ten moment padne pod ruku. Ale! Rozhodne neodporúčam vynechať pálivú prísadu, škoricu a najnovšie aj kakao! To dodá pokrmu úplne iný rozmer. Fakt, netrepem. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára