Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Baingan Ka Salan = Kešu kokosové kari s baklažánom

pondelok, 4. júla 2016

Baingan Ka Salan = Kešu kokosové kari s baklažánom

Ďalší čudne znejúci názov znamená jednu vec: malé kuchynské experimenty. Výsledok? Úspech! Nečakala som, že ma tento recept až tak dostane do kolien. Na druhej strane.. je v ňom baklažán, kešu orechy a skvelá kokosová "omáčka". Preto je jasné, že už od začiatku mal vysoké predpoklady stať sa mojím obľúbencom. Nuž čo, v Indii dobre vedia, ako na mňa (hoci im je to vlastne u prdele jedno a ani nevedia, ako sa dokážem tešiť z ich tradičných jedál) a ak aj vy inklinujete k aromatickej a výraznej východnej kuchyni, neváhajte si pripraviť túto misku naplnenú bombastickými chuťami:
  • 1 veľký baklažán
  • 1 cibuľu
  • 1/4 hrnčeka kešu orechov
  • 1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
  • trochu kokosového oleja
  • 1 malú ČL horčice
  • 1/2 ČL mletého kari 
  • 1/2 ČL čili 
  • hrsť kešu na ozdobu
Baklažán umyjeme a nožom do neho urobíme hlbšie vpichy, ale tak, aby sme ho úplne neprerezali. Zárezy naplníme soľou a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Na suchej panvici opečieme kešu a strúhaný kokos, do svetlo hnedej farby. Túto zmes pomocou ponorného mixéru vo vysokej nádobe rozmixujeme na pastu (ak je to nutné, pridáme 1 lyžičku vody). 

Odležaný baklažán utrieme od vyzrážanej tekutiny a uložíme na plech s papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút, kým nie je mäkký, nezabúdame ho priebežne otáčať. Keď je hotový, nakrájame ho na hrubšie kolieska.


V panvici na troche oleja opečieme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme horčicu, kari a čili. Dobre premiešame a pridáme kešu-kokosovú pastu. Prilejeme najprv asi 1/4 hrnčeka vody na vytvorenie hustej omáčky. Vhodíme upečený baklažán, premiešame a podľa potreby buď dolejeme vodou alebo, naopak, zredukujeme tekutinu do požadovanej konzistencie. Kari transportujeme do misky a podávame posypané extra dávkou kešu!





S koreninami odporúčam opatrnú ruku a priebežné koštovanie - niekedy je menej viac. Aby sa vám napríklad nestalo, že mletým kari prebijete lahodnú chuť kokosu a kešu. Oriešky navrch sú skvelým doplnkom k mäkučkému baklažánu, takže rozhodne ich nevynechajte! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára