Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Stejky z panenky so smotanovou pesto dubákovou omáčkou

štvrtok 14. septembra 2017

Stejky z panenky so smotanovou pesto dubákovou omáčkou

Mäsožravci, zbystrite pozornosť, tento príspevok sa vám bude páčiť! I keď hlavnú vlnu nadšenia zrejme zožne fenomenálna omáčka, ktorú som k nemu pripravila, nie stejky samotné. Pretože tie sú jednoduché ako facka, menej komplikované než povedať smotanová omáčka so sušenými dubákmi a domácim kelovým pestom. No neznie to lákavo? Nespustil sa vám práve náhodou pavlovov reflex? Mne áno a to už len pri procese, keď som si celý výtvor predstavovala v hlave.
Podnetov k zrodu bolo niekoľko, primárne však naplnenie predsavzatia, že do jedálnička musím zaraďovať viac mäsových výrobkov. Kvalitné bielkoviny treba naháňať aj z iných zdrojov, než syra a jogurtov, hoci ich konzumujem na kvantá. V kombinácii so smotanou na šľahanie ich získame ešte o niečo viac.
Druhou kľúčovou surovinou je >>kelové pesto<< z vlastnej dielne. Neskromne musím konštatovať, že je také skvelé, že ho pchám úplne do všetkého. Je výrazné, takže ho nepotrebujete mnoho, no dostatočne ozvláštni každý pokrm, naviac nám dlho vydrží. Ale vlastne ani nie, ak si nájdeme akúkoľvek príležitosť na to siahnuť do pohárika (a potajomky ho ujedať len tak lyžičkou..).
Hviezdou číslo tri sú doma poctivo nasušené dubáky (ešte z minuloročnej sezóny). Omáčke dodajú neštandardnú zemitú arómu, čo je, samozrejme, len a len plus a milovníci húb ju určite ocenia. Dubáky sú dubáky a nemožno ich ničím nahradiť, kam sa hrabú šampiňóny. Avšak, ak nepatríte k tým šťastlivcom, čo ich majú k dispozícii, berte to ako možnú alternatívnu, bohužiaľ s faktom, že to už nebude "to pravé orechové", v tomto prípade dubákové.
Bravčovú panenku nie je potrebné nijako špeciálne ochucovať, túto úlohu na seba prevezme práve správne krémová omáčka, takže im postačí len pár minút v panvici a expresné zhotovenie je na svete. Ak by ste mali tendenciu sa vyhovárať na nedostatok času, v tomto prípade veľmi neobstojíte, pretože príprava mäsa i omáčky je blesková. Preto si budete musieť pripustiť, že ak vám niečo bráni vo varení, je to len neprekonateľná lenivosť. Ale dúfam, že toto nikomu nehrozí, veď keď sa stretnú stejky z panenky, smotanová omáčka, dubáky a pesto v jednej vete, je to dostatočnou motiváciou na prekonanie nechuti z práce.
  • 1 kus bravčovej panenky (taký ten šál alebo ako ho nazvať)
  • trochu oleja
  • soľ, údenú papriku a korenie 4 farieb podľa potreby
  • Omáčka:
    • 200 ml 31% smotany na šľahanie
    • 2 PL domáceho >>kelového pesta<< 
    • 2 hrste sušených dubákov
    • 1 ČL dubákového korenia
    • štipku soli, granulovaného cesnaku a korenia 4 farieb
Sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť. Panenku zbavíme blán a nakrájame na stejky s hrúbkou asi 1 cm. Pomocou dlane ich roztlačíme na väčší plátok, ale v žiadnom prípade neklepeme! Ochutíme ich soľou, korením a paprikou a na kvapke oleja v panvici z oboch strán krátko opečieme. 


Mäso preložíme na tanier a do panvice s výpekom pridáme pesto. Necháme ho rozpustiť a doplníme dubákmi, ktoré sme precedili z tekutiny. Premiešame, aby sa hríby obalili zmesou a zalejeme smotanou. Posypeme dubákovým korením, soľou, cesnakom a korením 4 farieb. Privedieme k varu a necháme bublať, kým sa omáčka nezredukuje. Jej konzistencia je akurát, keď sa po premiešaní vareškou vytvoria "stabilné cestičky". 
Stejky uložíme na tanier, prelejeme bohatou dávkou omáčky a podávame napríklad s čerstvou zeleninou alebo prílohou podľa vlastného uváženia. 






Ak už teraz premýšľate nad víkendovým obedom, zaraďte do svojho plánu prípravu týchto stejkov s omáčkou. Garantujem vám, že všetci rodinní príslušníci budú spokojní a vychvália vaše kulinárske umenie do nebies. Čo na tom, že v skutočnosti sa nejako výrazne nenadriete, to nech ostane len vašim tajomstvom a budete sa môcť nenápadne usmievať popod fúzy. V prípade, že zástup hladných krkov za stolom z nejakých nepochopiteľných príčin hubám nefandí, i tak ich nevynechávajte, poučte ich, že kúsky dubákov stačí vybrať na kraj taniera (zostane pre vás). Do omáčky rozhodne patria, pretože jej udelia nezameniteľnú arómu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára