Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: 4-krát inak: hrianky, chleby, wrapy, sendviče s kačacou paštétou

streda 25. októbra 2017

4-krát inak: hrianky, chleby, wrapy, sendviče s kačacou paštétou

Spolubývajúca má na mňa evidentne zlý vplyv. Keď vidím, ako sa stravuje, niekedy sa mi chce plakať. Človek by si myslel, že keď má u mňa možnosť vidieť, že to ide aj inak, uvedomelejšie, lacnejšie a nezaberie to ani toľko času a úsilia, bude sa trochu inšpirovať. A ono je to presne naopak. Presne ona je príčinou, prečo sa u mňa raz z čista jasna objavilo v chladničke 5, slovom päť! paštét v rôznych príchutiach. Často má po ruke nejakú a na tie Pikok z Lidla som počula už nejednu chválu. Samozrejme, že som podľahla. Hanba mi a už stojím v kúte, nebojte sa. Zjem tie, čo som si nakúpila a už sa ich ani nedotknem! .. Alebo možno nie, pretože jedna, ktorú som mala zatiaľ možnosť ochutnať, bola vskutku výborná. Zloženie som radšej nečítala. Fakt. Lebo by ma možno trafil šľak.
Ale nie o tom som chcela. Aj taká banálna záležitosť ako paštéta sa dá povýšiť na iný level a možno ju využiť hneď niekoľkými rôznymi spôsobmi. Ja dnes prinášam rovno štyri, aby ste mali dostatok možností spestriť si svoj jedálniček, keď už holdujete podobnému štýlu stravovania. Nechcem ho propagovať! Naozaj, najradšej by som si dala za tento prečin poza uši. Ale aj tak môžeme túto prasačinu (respektíve dnes kačacinu..), trochu transformovať na "akceptovateľnú" úroveň.

Poďme k návrhu číslo 1: Sendvič s oblačným chlebom! Tieto nadýchané žemličky pozostávajúce len z vajca a syra sú dokonalým nosičom našej nátierky a svojou ľahkosťou celý pokrm zjemňujú. Tanier stačí obohatiť o poriadnu dávku zeleniny, nech do tela dostaneme potrebné množstvo vitamínov a hotovo, rýchly zdroj na zahnanie hladu máme k dispozícii. Chrumkavé prúžky čerstvej mrkvy a šalát ochutený zálievkou je skvelý partner do tanca.





A toto je ona, príčina mojich výčitiek a zlého svedomia. Na pultoch objavíte niekoľko druhov, jeden zaujímavejší ako druhý, takže si každý príde na svoje. Sľubujem, že len čo konečne natrafím na lepšie svetelné podmienky, vyfotím vám všetky pohromade, ako dôkaz, že mi totálne šibe 🙃🙃. 


Tip sa servírovanie číslo 2: obyčajný NEobyčajný chlieb ⇒ tento je z banánovej múky plnený domácimi sušenými paradajkami, naviac z kysnutého cesta. Domáca výroba, recept môžete nájsť priamo >>TU<<. Odporúčam si ho upiecť, pretože je odlišný od všetkého, čo bežne dostanete v obchodoch. Má hutnú kompaktnú konzistenciu, ale spríjemňujú ju práve paradajky, ktoré chuti pridajú zaujímavý šmrnc. Tým, že nie je krehký, dokonale sa hodí na natieranie rôznymi pomazánkami. V tomto prípade práve paštétou, keď už čítate príspevok, v ktorom je hlavnou hrdinkou. K pokrmu doplniť zeleninu - veď bez nej to predsa nejde a dostaneme tak zaujímavejší spôsob nesmrteľnej klasiky. 
Náhľad dovnútra na štruktúru bochníka..





Do tretice si dajme niečo hravé a časovo možno trochu náročnejšie na prípravu: Šalátové wrapy! Paštéta v tejto inšpirácii slúži ako základ, ktorý "zvlhčuje" naše zeleninové rolády. Potom je to už len o kreativite, stave zásob v chladničke a preferenciách daného jedinca, ako si wrap zostaví. Mne sa podarilo vyhútať famóznu kombináciu! Domáce baklažány marinované v cesnakovom oleji (maminka, ďakujem 😘😘 tohtoročná produkcia bola úspešná!) spojené s čerstvými reďkovkami vytvárali osviežujúci obed. Všetky komponenty v závitku ladili do poslednej noty a ani mi nevadilo, že rímsky šalát, do ktorého som ich balila, sa nehorázne lámal a mne sa ani za ten svet nedarilo z neho formovať obstojné roládky. Čert zober tvar, dôležitá je chuť! Mimochodom, ak naložené baklažány nezoženiete, odporúčam upiecť alebo ugrilovať si čerstvý, ktorý ochutíme olejom a cesnakom a nakrájať ho na tenké prúžky, aby sa zmestil do wrapu. 



Štvrtá bomba na záver, asi moja obľúbená (z pochopiteľných dôvodov), obsahuje pečený baklažán! Tieto hrianky či open sandwich, ako sa zvykne nazývať na zahraničných stránkach, sú jednoduché, až primitívne, vlastne ako všetky návrhy v tomto príspevku, ale aj napriek tomu v sebe dokázali nahromadiť skvelú symfóniu chutí. Jemný mäkučký baklažán nevtieravým spôsobom pôsobí na paštétu a vaše zmysly nenechá chladnými. Budete chcieť viac a viac. K tomu už netreba čo dodávať, iba nejaký ľahký zeleninový šalát ako prílohu (paradajky a reďkovky, napríklad) a sme pripravení vyraziť bez obáv, že budeme mať prázdny žalúdok.   






Nuž, keď už musíme a inak to nejde, dobre, vytiahnime polotovary a raz za čas im dovoľme organizmus šokovať. Aby to však nebola až taká záťaž, skúsme to zaujímavejšou cestou a pohrajme sa s doplnkami, ktoré z nudnej záležitosti vytvoria delikatesu, ktorá nemusí byť iba z núdze cnosťou. Dúfam, že som vám dala niekoľko tipov na spestrenie tanierov a odnesiete si z tohto príspevku, keď už nič iné, aspoň dobrý pocit 😆. 
Pretože ja sa cítim trochu previnilo. Že mi takéto prasačiny celkom chutia. Ale zaiste sa nehodlám touto cestou púšťať dennodenne. Môj životný štýl sa mi páči a som s ním spokojná. Napokon, je to púť, ktorú som si vytýčila na celý život, nie nejaká chvíľková záležitosť. A preto, ak znamená udržať sa na nej niekoľko okľúk a odbočiek, nechám sa nimi zviesť. Veď oni ma dovedú naspäť. Ostatne, to budete mať možnosť vidieť i na blogu v pravidelných príspevkoch (dúfam!). 

4 komentáre:

  1. Hehe :D moja dobre to píšeš ;) ja som závislák na coca-cole zero a absolútne mi nevadí aspartamán a priam neznasam ked sa clovek so Horalkou v ruke a s cigaretou v druhej do mňa pustí kvôli umelým sladidlám :D ... proste zdravý životný neznamená "food celibát" a napríklad mňa tu zaujali dosť tie šalátové wrapy a "eggplant´s open sandwiches" ;) ... ozaj, takto recept na ten zavaraný baklazan? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím, že aj u teba zvíťazili baklažány 😆
      Vaše želanie mi je rozkazom, madam, popýtam sa mamky na recept a skúsim ho spísať.
      Áno, je to frustrujúce. Ľudia o tebe vedia, že žiješ zdravo a potom keď ťa náhodou raz zahliadnu s niečím "nedovoleným", hneď sa na teba vrhnú: "A to môžeš?.. Ty také veci ješ?.. Už si prestala blbnúť?.." Vtedy vraždím..

      Odstrániť
    2. Tak sa teším na receptík :) ... čo som si všimla ľudia sú dosť neprajný, a skôr závidia a týmito poznámkami dávajú navajo len svoju závisť a vlastnú neschopnosť ;) takže už to beriem tak, že ja som taká aká som ;)

      Odstrániť
    3. Ľudia nech si myslia, čo chcú, majú na to právo. Ale nech sa mi svoje názory nesnažia vnucovať a vyhovárať mi to. Našťastie, nie je to časté.

      Odstrániť