Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Halloweenske inšpirácie #2: Syrové fondue v tekvicovom kotlíku

utorok 31. októbra 2017

Halloweenske inšpirácie #2: Syrové fondue v tekvicovom kotlíku

Čarodejný lektvar! V muškátovej tekvici 🎃. Toto som si pripravila na dnešný Halloween. Ako som už písala >>včera<<, viem, že tento americký sviatok sa u nás neoslavuje a ani ho nehodlám propagovať, ale pod vplyvom všetkých tých internetov som sa rozhodla trochu sa pohrať v kuchyni a vytvoriť niečo vtipné, kreatívne a odlišné. Nuž, ani teraz sa nejedná o revolúciu, tekvicovú misku som už predtým použila v recepte na >>polievku<< a >>zapečený camembert<<. Aké výhodné, nie? Odpadá nám umývanie riadov a nádobku s veľkou chuťou môžeme skonzumovať. Nielenže môžeme, ale musíme! Pretože je výborná!
Naviac, naplnená tekutým syrom na spôsob fondue, obohatená pridaním sušených (domácich) paradajok, to je predsa jedna báseň! Odkrajujeme si postupne z tekvice, namáčame do omáčky a slastne mľaskáme. Okrem toho, bokom si môžeme pripraviť iné suroviny, ktoré ponoríme do krémového vnútra: kúsky surovej či pečenej zeleniny, mäso - kuracie jednohubky napichnuté na špajdli by boli úžasné, olivy a čo ja viem čo ešte, verím, že vám zíde na um kopec iných nápadov.
Túto inšpiráciu možno využiť v akúkoľvek ročnú dobu, nie len na Halloween. Všetko je to o prezentácii. Ale určite sa bude nádherne vynímať na sviatočnejšie prestretom stole, kde každý účastník pred seba dostane miniatúrny kotlík a bude si ho môcť celý vychutnať.
Ja som to teda poňala v "strašidelnom" duchu. Dovtípili ste sa? Olivy majú reprezentovať oči plávajúce v elixíre, kúsky paradajok sú rôzne nechutné suroviny patriace do čarodejného odvaru a biele plátno na syr, podobne ako včera, chcelo pôsobiť ako pavučina zosnovaná navôkol.
Ako inak, všetky fotky sú ponuré, rozostrené, nedokonalé - bez toho by už moje príspevky ani nemohli byť, ale tento raz mi to až tak neprekáža. Myslím si, že to vystihuje celkovú atmosféru a skľúčenosť scény. Aspoň v tomto duchu to bolo mienené, keď už máme tie dušičky..
  • 1 menšiu muškátovú tekvicu
  • 1 PL olivového oleja
  • štipku granulovaného cesnaku a oregana
  • 100 g krémového syra
  • 2-3 PL mlieka
  • štipku muškátového orieška
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 5-6 sušených paradajok
  • olivy
Z tekvice zrežeme vrchnú časť so stopkou a odložíme bokom. Vnútro zbavíme semienok a vydlabeme priehlbinu. Všetko dôkladne vymažeme olejom zmiešaným s cesnakom, oreganom a koreninami. Celú tekvicu aj s vrchnákom uložíme na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút, kým nie je takmer mäkká. 
Do rajnice nalejeme mlieko a pridáme krémový syr. Necháme ho rozpustiť a ochutíme muškátovým orieškom, cesnakom, oreganom a koreninami. Dobre premiešame, nech v zmesi nie sú hrudky. Pridáme posekané sušené paradajky. Omáčku nalejeme do predpečenej tekvice a ešte na 10 minút vrátime do rúry, aby bol povrch chrumkavý, zlatistý a vnútro poriadne tekuté. 
Servírujeme okamžite ozdobené napríklad kolieskami olív. Tie možno pridať už do samotnej omáčky.
Ak sa nám žiada, ako prílohu pripravíme surovú či tepelne spracovanú zeleninu alebo kúsky mäsa na namáčanie do fondue. Nezabudneme priklopiť pokrievkou, aby nám lektvar hneď nevychladol! 😆








Pripúšťam, tento recept príliš strašidelný nie je, naopak, môže pôsobiť práve rozpačito (až trápne), ale verím, že poteší. Je to spôsob ako obmeniť zaužívaný spôsob prestierania a dúfam, že stravníkov aspoň trochu osloví. Viete ako sa to hovorí, že keď je niečo extrémne chutné, že by ste zjedli aj tanier? No tak túto misku možno zhltnúť úplne celú! Dobre, okrem stopky. Niekto by mohol ohŕňať nos nad šupkou, ale ona sa upečie do mäkka a nepredstavuje to najmenší problém. Nezabudnite však tekvicu pred prípravou poriadne umyť! Nalaďte sa na jesennú nôtu a neváhajte si vyčarovať jeden horúci odvar blaženosti! Sladkasté tóny tekvice zmiešané s krémovým syrom, ktorému dodávajú šmrnc naopak slané paradajky, sú skvelou a vyváženou zmesou chutí. Budete ľutovať, že ste si neupiekli tekvicu s priemerom jedného metra 😆

2 komentáre:

  1. Další super insipace, i když hallowen u nás vůbec neřešíme, tyhle články se mi hrozně libí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem! 😍
      Áno, do istej miery som sa týchto článkov obávala, lebo viem, že u nás sa to vôbec neoslavuje. Ale som rada za pozitívny ohlas.
      Prajem pekný deň!

      Odstrániť