Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Anglické raňajky na obed / English breakfast for lunch

piatok 6. októbra 2017

Anglické raňajky na obed / English breakfast for lunch

Určite ste už niekde videli ukážku, ako vypadajú klasické raňajky v Anglicku. Sú plné, bohaté a príliš sýte, aspoň na moje pomery. Pozostávajú z pečenej klobásy či slaniny, vajec, varenej fazule, smažených húb a možno nejakej tej zeleniny, aby sa nepovedalo. Celkom nálož, čo myslíte? Neviem, ako ste na tom vy, či si doprajete podobne prekypujúce taniere takto na ráno alebo ste skôr ako ja a preferujete sladké variácie.
V každom prípade, vždy ma lákalo podobný tanier si zostaviť. Ale určite ako obedový chod. Takže konečne tá chvíľa nadišla, mala som k dispozícii všetky menované suroviny, avšak s tým, že vajcia som vynechala, aj tak sa mi zdalo, že toho bolo viac než dosť pre jednu hladnú ženu.
Kolega v práci mi nanútil domov párky, ktoré sa jeden deň u nás v kuchynke podávali, keď som už odmietla zúčastniť sa tohto obžerstva. Mala som svoju, lepšie vyzerajúcu misku a na podobné typy jedál príliš nie som. Ubezpečoval ma však, že sú bezlepkové, z kvalitného mäsa a s vysokým podielom, tak som sa nechala zlomiť a tri kúsky uložila doma do mrazničky.
V rámci likvidácie zásob a testovania môjho nového príspevku do zbierky domácich spotrebičov, minulý víkend som jednu nožičku spracovala. Párok mal tú česť ako prvý pokrstiť nový sendvičovač, ktorý je vo verzii 3v1, teda okrem vymeniteľného nástavca na toasty obsahuje i rošt na gril a formu na výrobu waflí! Na tie sa nesmierne teším, takmer sa neviem dočkať, kedy si urobím prvé výtvory. Tak skoro sa k tomu ale asi nedostanem, mám na zozname iné recepty, ktoré potrebujem spáchať čo najskôr, zase či ešte stále v zmysle likvidácie zásob z chladničky.
Ale to som zase odbočila niekam úplne inam, vráťme sa k môjmu anglickému obedu. Okrem grilovaného párku sa na tanieri stretla čierna fazuľa zahustená domácim kečupom a opekané šampiňóny obalené lepkavou balzamikovou glazúrou. Vitamíny tu naháňam konzumáciou hlávkového šalátu, pretože akýkoľvek obed sa u mňa nezaobíde aspoň bez malej porcie zeleniny. Celok uzatvára pálivá sriracha omáčka, ktorá mi dokonale prehriala vnútornosti a po zvyšok dňa som z úst šľahala oheň. Ale to nevadí, aspoň vypálila všetky potencionálne bacily. Musím uznať, že chápem, prečo si Angličania takýto chod nedokážu odopriať, avšak, mňa by to v skorých ranných hodinách položilo a nebola by som schopná nastúpiť do práce a plne fungovať. Na druhej strane, ako jedlo v strede dňa sa náramne hodí, pretože nabije energiou a zabezpečí vám palivo na náročné výkony.
  • 1 párok (vyberte poctivý, bez hrôzostrašných surovín, primárne s čo najvyšším obsahom mäsa)
  • pol konzervy čiernej fazule
  • 1-2 PL kečupu
  • 4-5 čerstvých šampiňónov
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 ČL dubákového korenia
  • štipku paprikových vločiek
  • trochu masla
  • niekoľko listov hlávkového šalátu + citrónovú šťavu + obľúbené korenie
  • sriracha omáčku na záverečné ochutenie
Párok na panvici alebo grile ugrilujeme, kým sa nevytvorí charakteristická mriežka a povrch je chrumkavý. Fazuľu na panvici prehrejeme s kečupom a môžeme vmiešať korenie podľa ľubovôle. Na kúsku masla orestujeme očistené a na plátky pokrájané šampiňóny. Opekáme, kým nepustia svoju tekutinu, potom zalejeme octom, posypeme korením a paprikovými vločkami. Smažíme, kým ich povrch neobalí lepkavá skaramelizovaná vrstva balzamika.
Následne všetko zostavíme na tanier: uložíme párok, kôpku fazule a šampiňónov, doplníme listovým šalátom so zálievkou a pofŕkame srirachou. Podávame, kým je ešte všetko teplé!








Priznávam, nie je to pokrm, ktorému by som sa oddávala každý týždeň, podobné údeniny príliš neobľubujem, ale sme len ľudia a občas ma popadnú zvláštne chúťky. Hlavne, keď sa u mňa prejaví nostalgia na detské časy. Vtedy sme mali párky na večeru aj niekoľkokrát do týždňa (no dobre, možno až tak frekventovane nie, ale nebolo to zriedkavé). A raz za čas to padne celkom vhod, proste už len z titulu ten jedálniček oživiť a ozvláštniť. Možno aj takýmto spôsobom na nezdravú nôtu. Ale vážne, jedná sa až o taký prehrešok? Veď keď zvolíme kvalitný polotovar, organizmus až tak plakať nebude. Čo sa týka fazule a šampiňónov, na tom nič nezdravé ani nie je. Takže sčítané, podčiarknuté, oplatí sa niekedy si takto bohato naložený tanier prichystať. 

4 komentáre:

  1. Určite sa teším na tie waffle :D A aké je to značka toastovaču 3v1? ... a fakt tie anglické raňajky kebyže si dám tak moje kalorické tabuľky mi zakážu jesť na dva dni :D Ale taká tá dobrá údenina nie je zlá, no ja sa klobásam vyhýbam pre vysoký obsah tuku :) SOm krpatá :D jesť toľko nemôžem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Waffle budú, v utorok.
      Značka nie je 3v1 - myslela som to tak, že prístroj má tri funkcie: toastovač, gril a wafflovač. Značka je Bomann, kupovala som v Kauflande.
      Aj ja som krpatá, tak teraz neviem, mám sa cítiť zle, že som si dovolila toľko zjesť? :(
      Myslíš si, že sa ládujem klobásami každý deň? Toto bol môj prvý párok po asi piatich rokoch.

      Odstrániť
    2. Ježišku-Mária nieee!!! Vôbec som na teba neútočila, ani ťa neodcudzovala!

      Odstrániť
    3. Ja viem, že vlastne nie, ale vyznelo to trochu tak, že by som si mala vstúpiť do svedomia. Odľahlo mi. Ďakujem.

      Odstrániť