Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Slané waffle z banánovej múky

utorok 17. októbra 2017

Slané waffle z banánovej múky

Pozdvihnite hrnčeky s <<tekvicovým čajom<<, rozhoďte konfety, budeme oslavovať! Pýtate sa čo?
Predsa PIATE NARODENINY MÔJHO BLOGU!
Toto dieťatko sa dopracovalo do kúzelného veku veľkého predškoláka a keby mi niekto na začiatku povedal, že mi to vydrží tak dlho, asi by som sa mu vysmiala do tváre. Stránky Nemehlo v kuchyni sú už ale mojou neoddeliteľnou súčasťou, zrejme ste postrehli, že posledných pár mesiacov sa mu venujem dokonca častejšie, ako predtým. Je to skutočne moje dieťa. Starám sa oň, piplem, obskakujem, myslím naň viac, než by bolo zdravé. Viem, že v tomto trende nebudem môcť pokračovať večne, predsa len, ešte stále je to len môj koníček, nie práca na plný úväzok, takže očakávam, že v istom momente dôjde k zlomovému bodu, kedy sa situácia zmení, ale kým tomu tak nie je, vychutnajme si to spoločne. Teda, s malou dušičkou dúfam, že z toho máte aspoň zlomok radosti, čo ja. 
Takáto "veľká" udalosť si žiadala výnimočný recept, ktorý by bol adekvátnou oslavou a zároveň darčekom blogu. Nie som tak šialená (ehm, skutočne..?), aby som len kvôli tomu vypekala torty a podobné honosnosti, ale mala som veľmi presnú víziu, čo by sa na túto akciu hodilo. Waffle! Áno, umierala som túžbou otestovať môj nový kuchynský spotrebič. Nikdy predtým som waffle vlastne nejedla, ale vždy som iba závistlivo hľadela na všetky tie haldy obrázkov na internete, kde sa bloggeri predháňajú v tom, kto vykúzli a naaranžuje väčšiu parádu. 
Kameňom úrazu bol recept. Musela som vymyslieť spôsob, ako obísť tradičnú múku a tony cukru. Ak tu nie ste prvý raz, viete, že sa s nimi nekamarátim. Alternatívne náhrady nie vždy dopadli podľa predstáv (predovšetkým pri nespočetných pokusoch o prípravu palaciniek) a rôzne orechové či kokosová múčka na tento účel neboli stvorené. Z prostého dôvodu: nemala som k dispozícii druh, ktorý by bol jemne mletý, konzistenciou podobný hladkej pšeničnej múke. Do budúcnosti plánujem obetovať nejakú tú kačku naviac do ich kúpy, ale momentálne som našla inú spásu. Banánovú múku! Skúšala som ju najprv v náročnejšom recepte na >>kysnuté bochníčky<<, kde som odhalila jej vlastnosti a usúdila, že na prípravu mojich prvých wafflí bude ideálna. Predpoklad sa potvrdil, nesklamala! 
Výsledkom bolo hutné a kompaktné cesto, takmer konzistencie banánovej zmrzliny, ktoré skoro vôbec nestekalo z varechy. Toto bol vítaný stav, nakoľko som sa bála, že ak bude príliš riedke, nedocielim pevný tvar a waffle sa rozpadnú. A všetko vytečie z formy. Banánová múka je špecifická tým, že absorbuje tekutinu lepšie ako špongia, preto je nutné hustotu hmoty regulovať podľa toho, ako dobre zreaguje s ostatnými zložkami. Ak by ste teda mali v úmysle nahradiť ju iným druhom (áno, nie je to bežne dostupná surovina), zrejme budete nútení trochu upraviť pomery. Ja však uvediem gramáže presne podľa toho, ako som ich použila. 
Mimochodom, jasné, že som sa vrhla do slanej verzie. Sladké obedy sú u mňa raritou, nikdy ma nedokážu dostatočne nasýtiť. Stačilo trochu korenín, čerstvá zelenina, polosušené kamalata olivy pre hravosť a šmrnc a mohlo sa servírovať! Spolubývajúca mala zo mňa zážitok (a asi aj veľkú srandu), keď ma pozorovala pri tom, ako sa všetko snažím naaranžovať k dokonalosti a to ešte nehovorím o tom, aké krušné chvíle som si pripravila rozhodnutím namaľovať na povrch číslicu 5. Či sa moje úsilie vyplatilo nechám posúdiť vami, podeľte sa o svoje myšlienky a nápady, názory a tipy. 
Naozaj, bola by som nesmierne rada, ak by ste sa rozrečnili o tom, čo by ste na blogu uvítali, či ste spokojní s obsahom, formou, pokojne kritizujte! Konštruktívna kritika nakoniec posúva ďalej, než neúprimné sladké lichôtky. A teraz to už prenechám waffliam, nech majú patričný priestor zažiariť!

Na dva kusy ako na snímkach:
  • 50 g banánovej múky
  • 25 g krémového syra
  • 4-5 PL mlieka
  • ½ ČL bezfosfátového prášku do pečiva
  • ½ ČL korenia na grilovanú zeleninu
  • 1 vajce
  • na podávanie: čerstvú uhorka a reďkovku, niekoľko marinovaných Kalamata olív
Múku, krémový syr, mlieko, vajce, prášok do pečiva a korenie umiestnime do vysokej nádoby/smoothie makera. Pomocou tyčového mixéru alebo robota poriadne rozmixujeme, kým nedostaneme hutné a jednoliate cesto. Nie je nutné ho mixovať, stačí ručne spracovať v miske, ale zabezpečí to jemnú štruktúru bez prípadných hrudiek. Cesto po kôpkach naložíme do horúceho wafflovača a prístroj uzavrieme. Pečieme podľa potreby, kým povrch nie je chrumkavý a zlatistý. Dobu regulujeme podľa výkovu a vlastností spotrebiča. 
Jednotlivé waffle naservírujeme na tanier a podávame s čerstvou zeleninou, olivami, prípade s kôpkou krémového syra naviac. 











Berte to, prosím, ako inšpiráciu. Koľko ľudí, toľko chutí a je iba na vás, s čím sa rozhodnete waffle jesť. Ja som tento raz zvolila jednoduchú verziu bez zbytočných doplnkov, pretože som sa sústredila najmä na preskúmanie konzistencie a chuti samotnej banánovej múky. Keď ich budem pripravovať nabudúce, stavím sa, že sa vybláznim viac. Možnosti sú takpovediac nekonečné, už teraz mi v hlave šrotuje toľko kombinácií, ktoré by som chcela vyskúšať, že asi bude musieť padnúť celá banánová plantáž, aby zabezpečila pokrytie mojej spotreby múky (hoci by som uvítala, ak by sa mi podarilo nájsť lacnejší druh s rovnakými vlastnosťami).
Dúfam, že sa tu spolu budeme stretávať aj naďalej a že mi veľkodušne prepáčite všetky drobnejšie či dokonca veľké chyby. Slávnostne sľubujem, že tak ako doteraz, vždy sa budem snažiť podávať maximum, zlepšovať sa a aspoň trochu vás zaujať. 

2 komentáre:

  1. Všetko najlepšieeee ! :) Juuuj ale pekne si to urobila ;) chcela by som ťa mať veru na oslave :D Čo vylepšiť? Však ty si šikovnáááá, receptíky sú zaujímavé, vytŕčajú z davu, čo je dobre. Navyše väčšinu z nich zvládne všetci a nie sú ani náročné. A vždy sa aj pri tvojích príspevkoch pousmejem :) Písanie ti ide žena! A fakt akooo ma nič nenapadá, snažíš sa a pridávaš tak často, že pomaly to nestíham pozerať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ďakujem, mne zas vykúzlil úsmev tento komentár.
      Práve o to ide, že recepty nezapadajú do bežného konceptu, čo ľudia najčastejšie hľadajú na nete, takže asi príliš širokú verejnosť neoslovím. Preto sa cítim poctená, keď sa nájdu takí čitatelia ako Ty, čo sa sem vracajú. Naozaj si to vážim, znamená to pre mňa mnoho.
      A hej, nejak som sa rozbehla, čakám, kedy narazím na múr..
      Maj sa krásne a ešte raz, ďakujem z celého srdca!

      Odstrániť