Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mrkvové rezance Caprese s mozzarellou, pestom a sušenými paradajkami

streda 13. decembra 2017

Mrkvové rezance Caprese s mozzarellou, pestom a sušenými paradajkami

Myslíte si, že známy Caprese šalát pozostávajúci z mozzarelly, paradajok a čerstvej bazalky patrí výhradne do letného obdobia? Tak dnes vám ukážem, že táto predstava je mylná a my si ho v istej modifikácii môžeme dopriať aj v nehostinnejších podmienkach počasia, kedy príde vhod niečo teplé, hrejivé a upokojujúce.
Áno, je tu to obdobie, kedy pohľad von oknom nie je príliš radostný, najmä v posledných rokoch, kedy nám matka príroda nedožičí poctivú snehovú perinu, ktorá by zamaskovala šeď na uliciach. Aj v tých krátkych okamihoch, keď spoza mrakov trochu vykukne slnko nás to primárne láka zakrútiť sa do huňatej deky a usŕkať z pariaceho sa hrnčeka. Ale premeňme to na zobanie z horúcej misky.
Ak ju do prasknutia naplníme opekanými mrkvovými rezancami priamo z panvice (no dobre.. tak z mikrovlnky), zaručene sa nám orosí čelo. Takže pozor na jazyk.
Daná miska okrem tejto vďačnej zeleniny obsahuje ešte domáce bazalkovo pistáciové pesto, pričom oriešky mu dodajú nezameniteľnú arómu a sú výbornou voľbou proti píniovým, nie tak bežne dostupným. Krem toho, s blížiacimi sa sviatkami sa pistácie dostávajú na pulty obchodov v ľudovejších cenách, čo je vždy viac než príjemné.
Chuť paradajok v zimnom období popravde nie je práve bombastická, skleníkové a umelo produkované plodiny sú akési nevýrazné a mdlé, preto sa prikláňam siahnuť po sušenej verzii, ktorá je priam prešpikovaná intenzívnymi tónmi. Sú príjemne sladkasto slané, tvoria výborný pár s podobne ladenou mrkvou.
V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na mozzarellu, ktorá je hlavnou surovinou tohto pokrmu. Dodá potrebné bielkoviny a tuky, vplyvom tepla sa roztopí a obsah misky spolu s pestom zahalí do hutnej omáčky, takže všetko ako po masle poputuje do nášho žiadostivého žalúdka. Ak máte radi Caprese šalát, tento pokrm bude presne podľa vášho gusta.
Zabudla som zmieniť, že moja doma pripravovaná bazalková zmes obsahovala ešte aj trochu kelu, takže jej diktuje zemitejší ráz, ale podmienkou nie je, len zaujímavým spestrením. Pistácie by som však nevynechávala. Ak už zvolíte pesto kupované, prisypte ich do jedla aspoň navrch, pre šmrnc.
Navyše, keď sa tak nad tým zamyslím, chod stvorený do druhého adventného týždňa! Povšimnite si tú farebnú škálu: červená, zelená a biela? No nekričí to na vás sviatkami? Ihličie, cezmína, imelo, sneh, stuhy a ozdoby.. Rudolfov červený nos a gýč všade navôkol 🎄🎅🦌 Či už ste naladení na vianočnú nôtu alebo nie, tieto rezance si môžete uvariť za akýchkoľvek podmienok!
  • 2 mrkvy
  • hrudku kokosového oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • trochu údenej papriky
  • 2 kopcovité PL bazalkového pesta s pistáciami >>recept<<
  • bochník mozzarelly
  • 4-5 sušených paradajok
  • pistácie a čerstvú bazalku ako bonus na servírovanie
Mrkvu nastrúhame na rezance (trikrát sláva za špiralizér!) a vo woku ju sprudka orestujeme na kúsku kokosového oleja. Ochutíme sójovou omáčkou, citrónom, bazalkou, paprikou a premiešame. Opečieme, kým nie je jemne zlatistá a stále chrumkavá. Okamžite zmiešame s pestom, pridáme natrhané kúsky mozzarelly, posekané sušené paradajky a podávame s posýpkou pistácií a bazalkovými listami (ak máme).







Skutočne k životu nepotrebujem obyčajné pšeničné cestoviny. Kedysi som bola závislá na špagetách so syrom, lunchmeatom a kečupom, ale teraz mi nechýbajú. Ak ma raz zaskočí nostalgia a ja zatúžim po niečom podobnom, spomeniem si na lahodnú a o toľko lepšiu chuť zeleninových verzií a beriem škrabku, novšie už špiralizér. Takže, ak z nejakého dôvodu hľadáte nízko sacharidovú verziu alebo vás prepadne letná nálada a radi by ste si dali Caprese, skúste to v tejto forme. Myslím, že sa vám bude páčiť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára