Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Nepečené ovsené cornflakes guľôčky so sušeným ovocím

piatok 15. decembra 2017

Nepečené ovsené cornflakes guľôčky so sušeným ovocím

Sviatočné pečenie pokračuje. Ešte máme nejaký ten čas pripraviť niečo dobré a zaplniť podnosy pri stolovaní počas najkrajších dní v roku. Ak si hovoríte, že nemáte priestor na to pridať do repertoáru ďalší druh cukroviniek, prehodnoťte tento názor. K týmto guľôčkam nepotrebujete rúru ani sporák, sú totiž nepečené a veľmi rýchlo hotové. Môžete to dať na starosť trebárs aj vašim ratolestiam, ak im natoľko dôverujete. Stačí im nachystať ingrediencie a môžu sa smelo realizovať. To som to vymyslela, všakže?
Osobne si myslím, že aspoň jeden druh sladkého vo forme praliniek by na Vianoce nemal chýbať. Môžete to urobiť napríklad tak, že sa dohodnete s inými rodinnými príslušníkmi či známymi, podelíte sa o to, kto čo pripraví a keď sa stretnete, jednotlivé dávky povymieňate. A tak bude mať každý z každého rožku trošku. U nás je bežné, že sa v prvý či druhý sviatok vianočný stretávame celá rodina, kde nie je núdza o preplnené stoly, dózy, misy, podnosy a určite sa medzi nimi nájde aspoň jeden exemplár podobných chuťoviek.
Tieto sú dokonca o malú štipku zdravšie, než ostatné hutné a bohaté koláčiky a dezerty, pretože obsahujú ovsené vločky a kukuričné lupienky (dobre, druhé menované asi výživových poradcov príliš nenadchnú) a hromadu sušeného ovocia, takže samé prírodné cukry. Sú naviac veľmi príjemne aromatické vďaka rumovej esencii a perníkovému koreniu so škoricou a osviežujúce, čo dosiahneme obalením v kokose. Ak by sa vám predsa len zažiadalo ich nejako "zexkluzívniť", pofŕkajte ich roztopenou kvalitnou horkou čokoládou. Pridá to zaujímavý kontrast k bielemu snehovému povrchu guliek.
Z dávky, ktorú vám uvediem nižšie mi vyšlo presne 33 malých kúskov, preto ak máte v pláne priniesť ich medzi početnejšiu spoločnosť, nebolo by na škodu množstvo surovín znásobiť. Na druhej strane, možno je to akurátny počet, ak majú byť len doplnkom k širokému repertoáru ďalších druhov koláčov. Preto nechám na vás, ako sa rozhodnete. V každom prípade, v práci zožali solídny ohlas, zjedli sa tiež v podstate v priebehu jedného dňa (večer ostali už len 2 kúsky), takže pravdepodobne budú roztomilým doplnkom aj vašej ponuky.
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 100 g sušených hrozienok
  • 60 g sušených brusníc (môžu byť slivky alebo datle)
  • 80 g masla
  • 1 ČL citrónovej šťavy a kôry
  • 1 ČL škorice a perníkového korenia
  • pár kvapiek rumovej esencie (alebo 1 PL normálneho rumu)
  • strúhaný kokos na obaľovanie
  • horká čokoláda na polevu (voliteľne)
Tip: Na obalenie možno použiť aj na jemno nasekané oriešky - vlašské, pistácie, lieskové a podobne. 

Sušené hrozienka a brusnice zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, čím dlhšie, tým lepšie, ale aspoň 30 minút. Moje sa lúhovali skoro 3 hodiny. Ovsené vločky a kukuričné lupienky pomelieme na múčku. Pomocou mixéra rozmixujeme sušené ovocie scedené z vody na lepkavú pastu. Do veľkej misy pridáme suchú zmes, ovocnú hmotu, mäkké maslo (ideálne izbovej teploty), šťavu a kôru z citrónu, rumovú arómu/rum, škoricu a korenie. Rukami premiešame na jednoliatu kompaktnú hmotu. Uštipávame z nej po častiach a v dlaniach formujeme malé guľôčky. Každú potom obalíme v miske s kokosom a uložíme do papierovej formičky. Môžeme pofŕkať roztopenou čokoládou alebo ich do nej celkom ponoriť - v tom prípade voľme radšej opačný postup - guľku najprv obaliť v čokoláde a potom poprášiť kokosom. Necháme odstáť na chladnom mieste aby trochu spevneli a podávame!







Pralinky vydržia dlho (ak k nim zamedzíte prístup, samozrejme) a preto ich môžete pripraviť dostatočne dopredu, nech na poslednú chvíľu nemáte starosti. Udržiavajte ich v chlade a budú ako nové! Sú hravé, drobné, jednoducho také milé zobkanie, príjemne ľahké, ale zato dostatočne sladké vďaka zapracovanému ovociu. Och a ďalší inovačný tip: do stredu sa dá ukryť celý kúsok sušeného ovocia alebo dokonca nejaký oriešok. Ako nečakané prekvapenie. Máte ešte viac ako týždeň, tak neleňte a hrajte sa!

2 komentáre:

  1. Jeeej jar vyzeraju tak rozkosne! :) Idealne na vyuzitie otvoreneho balenia corn flakov :D je to len u nas tak, ze nikdy sa nespotrebuje v cas a potom su tie cornflaky zvhlnute spajzou? :D :D Ja som dnes robila gulicky zo susenych sliviek a para orechov- sibla som to do mixera, tvarovala gulicky a namocila do cokolady :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, aj ja som sa už chcela zbaviť cornflakeov. Ale asi záleží od špajze a toho, v čom ich máš uložené. Moje boli aj po dlllllllllllllllhej dobe stále chrumkavé.
      Toto tiež znie dobre!!

      Odstrániť