Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bezlaktózová kakaová torta s datľovým krémom

pondelok 21. mája 2018

Bezlaktózová kakaová torta s datľovým krémom

Narodeninová torta. Bez laktózy. S kakaovou piškótou. Datľovým krémom. Čokoládovou polevou. Nejakou tou ozdobou. Treba písať viac?
Ak áno, smola, viac aj tak nestíham.
Dobre, jednu vec prezradím. Cesto ma prekvapilo. Nie je klasické piškótové, skôr sa podobá na nejaké chlebíkové a bolo parádne lepkavé a nepoddajné. Bojovali sme spolu, kým som ho vtesnala do formy. Ale upieklo sa nádherne. Bolo mäkučké, trochu pórovité, ale vláčne.
Ak potrebujete prekvapiť niekoho s intoleranciou na laktózu, tak ako ja moju spolubývajúcu, siahnite po tomto recepte.

Cesto:
  • 2 ½ hrnčeka múky
  • ¼ hrnčeka holandského kakaa
  • 1 ČL kuchynskej sódy
  • ½ ČL soli
  • 2 veľké vajcia (alebo ľanové vajcia - ja som dávala na pol)
  • ¼ hrnčeka javorového sirupu
  • ½ hrnčeka cukru
  • ⅓ hrnčeka mlieka
Plnka:
  • 250 g rastlinného masla
  • 20 sušených datlí + vriacu vodu
  • 2 ČL javorového sirupu
Poleva:
  • 100 g horkej čokolády
  • trochu kokosového oleja
Múku preosejeme spolu s kakaom, sódou a soľou do veľkej misy. Premiešame. 
Do druhej misy rozklepneme vajcia, prilejeme sirup, mlieko a prisypeme cukor. Pomocou mixéra vyšľaháme na svetlú nadýchanú tekutinu. K nej po častiach pridáme sypké suroviny a priebežne zľahka premiešame, ale opatrne, aby sme nestratili objem. Cesto roztrieme do tortovej formy s papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C takých 30-40 minút, podľa potreby, kým sa neoddeľuje od stien a aj v strede je hotové.
Piškótu necháme na podložke vychladnúť a potom ju prerežeme na dva korpusy (prípadnú vypuklinu navrchu zrežeme do rovna a odrezky môžeme použiť na vyplnenie vzduchových bublín, ak sa objavia). 


Sušené datle dopredu namočíme do vriacej vody a necháme minimálne hodinu napučať (ideálne pár hodín). Scedíme ich a pomixujeme na hladkú pastu. Plnku vyhotovíme zmixovaním masla a datľovej pasty so sirupom. Mixujeme kým plnka nie je ľahká a nadýchaná. Rozdelíme ju na dve časti a prvú vrstvu natrieme na spodný korpus. Priklopíme vrchnou piškótou a natrieme zvyšnou časťou krému. 
Na polevu nad parou spolu s kokosovým olejom rozpustíme horkú čokoládu. 
Čokoládu rozlejeme na povrch torty a lyžicou uhladíme. 
Zdobíme podľa fantázie krémom, cukrovými ozdobami, pokojne i čerstvým ovocím. Dobrú chuť!







Ospravedlňujem sa za stručnosť a strohosť, nedostatok fotiek a kvalitu tých, ktoré sa mi podarilo vyhotoviť. Vedzte, že hoci na to táto torta nevypadá, je výborná (bola som pochválená, tak snáď to nebolo len zo slušnosti), príjemne kakaová, datľový krém jej dodáva punc nevšednosti a ak sa k tomu pridá čokoládový obal, nemôžete ju neoceniť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára