Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bylinkový chlieb zo špaldovej múky

streda 22. januára 2014

Bylinkový chlieb zo špaldovej múky

Viem, že mnohí z vás sú nesmierni milovníci pečiva a veľké percento by dokonca nikdy nebolo ochotné sa ho nikdy v živote, za žiadnych okolností vzdať. Rozhodla som sa potešiť vás týmto receptom na skvelý domáci chlebík, s vôňou byliniek, skvelou chuťou špaldovej múky, ktorá jemne pripomína orechy, vylepšený o nejaké to chrumkanie do slnečnicových a tekvicových jadierok. Pretože čo je lepšie, ako keď si môžete pochutiť na čerstvo upečenom chlebe, ktorý navyše prešiel vašimi rukami a viete, že sú v ňom presne tie suroviny, ktoré tam chcete práve mať?

Budeme potrebovať:
  • 400 g špaldovej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • štipku cukru do kvásku
  • soľ podľa chuti
  • 1 vajce (plus ďalšie na potretie)
  • 3 PL oleja
  • nasekané bylinky, najlepšie čerstvé, v horšom prípade i sušené (ja som pridala petržlenovú vňať, bazalku a rozmarín)
  • hrsť tekvicových a slnečnicových semienok
Do múky v mise urobíme jamku, kde rozdrobíme droždie, zasypeme ho cukrom a pár lyžičkami teplého mlieka. Necháme vzísť kvások, trvá to len pár minút.


Keď je nakysnutý, k múke pridáme všetky ostatné suroviny (trochu semienok si však necháme naboku) a vypracujeme cesto.  Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu alebo do zdvojnásobenia svojho objemu.


Vykysnuté cesto preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajcom. Posypeme zvyšnými semienkami a pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi pol hodinu. Určite chlieb priebežne kontrolujeme a prípadne znížime ohrev.

 
Takto som si ho vychutnala dnes ráno: jeden krajček natretý pažítkovým gervais a obložený údeným pstruhom, druhý tradične s crunchy arašidovým maslom! Mňamka ♡♡


Mamka si ho tiež celkom pochvaľovala, preto vám odporúčam vyskúšať ho, určite neobanujete. A fantázii sa medze nekladú, dovnútra napokon môžete dať, čokoľvek sa vám zapáči. Ja by som prihodila trebárs ešte sušené paradajky alebo olivy. K bazalke by sa mi celkom hodilo ešte i oregano a dostal by tak pizzovú arómu. Dobrú chuť!

6 komentárov:

  1. Páni, keď si kúpim hentaký plech tak to určite vyskúšam! Aj keď neviem do akej miery sa mi podarí vypracovať cesto, lebo doteraz bol každý pokus o to pomerne chabý...XD, moc mi to nejde...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na plechu vôbec nezáleží, toto bola napríklad obyčajná forma na srnčí chrbát. Dobre by sa to robilo aj v obyčajnej sklenenej jánskej mise tiež sme už skúšali. A s cestom si nerob starosti, šlo to krásne vymiesiť, aj antitalent ako ja to zvládne, takže musí už každý :D

      Odstrániť
  2. Jak já miluju slovenštinu - půl kocky a já už myslím na domácí zvířata :D No ale chlebík vypadá krásně, bylinky i pečivo miluju, takže ukládám !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D hahaa tak to ma teda dostalo! Neboj sa, čestne prehlasujem, že pri výrobe tohto chleba žiadne zviera neutrpelo újmu na zdraví :D
      Určite vyskúšaj, bylinky v tom sú super ;)

      Odstrániť