Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pizzové kolieska / Pizza rolls

sobota 25. januára 2014

Pizzové kolieska / Pizza rolls

Verte či neverte, dnes sa u nás doma niesla vianočná atmosféra. Ba dokonca myslím, že ešte vianočnejšia, ako na skutočný Štedrý deň. Ako je to možné? Nuž, presne pred mesiacom, keďže dnes máme 25.1., bol prvý sviatok vianočný. Za oknom nám chumelí sneh, obrovské chuchvalce bielych vločiek. Bielo sme nemali ani vtedy. Sestra presne včera oslavovala narodeniny {neboj, Hell, neprezradím koľké}, takže by sa aj nejaké tie darčeky našli a pri tej príležitosti sme robili čo? PIEKLI! Takže Vianoce v januári ako vyšité.

Pri príležitosti osláv mojej Hell sa tu zajtra zíde pár hostí  a tých si treba predsa niečím uctiť. Chlebom a soľou, zvyk je to pekný, ale to sa dnes už nerobí, teda ich nahradíme inými, i keď už nie rýdzo slovenskými dobrotami. Napríklad taliansky šmrncnutými pizzovými kolieskami. Ich príprava je jednoduchá, spraví sa ich na mraky, čo je výhodné, keď potrebujete upchať príliš veľa ukecaných krkov a sú fantastické, takže ich je i tak stále málo. Ale už nebudem viac naťahovať, poďme ku zoznamu nutných surovín:
  • 500 g lístkové cesto
  • 100-150 g šunkovej salámy
  • 150-200 g tvrdého syra
  • 1 tavený syr v črievku
  • vajce na potretie
  • oregáno (alebo korenie na pizzu)
Lístkové cesto dobre rozvaľkáme na čo najväčšiu plochu (aby sme toho mali čo najviac a mohli toto ešte viac zožrať, haha..). Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a po celej ploche poukladáme plátky šunky. Množstvo nechám na každého z vás, hodnoty sú čiste orientačné a dávala som i tak od oka. Posypeme strúhaným syrom a zvinieme do rolky. Tú celú ešte raz potrieme vajíčkom. 


Krájame z nej asi polcentimetrové kolieska a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do syra v črievku urobíme malú dierku a vytláčame ho navrch na kolieska. Na záver posypeme oreganom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C kým nie sú zlatisté. 


Pozor, prudko návykové! A nesmierne fotogenické, sami sa mi hádzali pred objektív a kričali jedno cez druhé, ktoré chce byť v zábere ako prvé.. Ale nie, nebojte sa, inak som normálna, len rada fotím jedlo ☺.


Tento raz musím však za naaranžovanie poďakovať mamke, tá sa s tým trošku vyhrala. Mimochodom, tú slnečnicovú súpravu jej doniesol tohoročný Ježiško. 



A vy ste ako trávili dnešnú sobotu? My sme už stihli okrem pečenia a varenia i popoludňajšiu prechádzku, ale poviem vám, už som rada, že som doma pekne v teplúčku, je tam totiž riadna kosa. Zaleziem pekne pod deku a budem popíjať horúci čaj.. Čo vy?

6 komentárov:

  1. tak takéto pizzové kolieska uplne zbožňujem! Ja sa ich nikdy neviem nabažiť, preto neznášam ked ich robí mamina :D to ked sa do toho pustím tak sa nezastavím :D Lepšie ste ani nemohli prichystať :) o tom počasí ani nehovor, len na pol hodinku som šla von so psom o pol šiestej a skoro som odmrzla! Neskutočný vietor, zima, všetko. Plánujem pozerať televízor, podobne ako ty s horúcim čajom v ruke :) Oddýchni si! Pekný večer prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to je ich jediná chyba: nezjesť hneď úplne všetky :D
      Oddych pri telke tiež niekedy neuškodí, hlavne keď si po náročnom skúškovom období. Treba si to vychutnať ;)
      Krásny večer takisto prajem!

      Odstrániť
  2. Tieto kolieska milujem! Robievam si ich z času na čas, hlavne keď čakám návštevu. Sú veľmi vďačné. Aj na výrobu aj na chuť. A s tým lístkovým z Lidla to viem urobiť takmer aj poslepiačky....XD...dobrý výber, ale najlepšie sú čerstvé. Normálne ma chytila nostalgia! No toto....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás sa robia práve takto, keď sa máme zísť niekde celá rodina, naozaj vďačné kolieska. A čerstvé, ešte teplé, to by mizli jedna radosť.
      Nostalgia :D.. no tak šup-šup do Lidla po cesto a vybavená vec ;)

      Odstrániť
  3. Povedli se :) dělám je moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť