Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Vysokoškolák sa učí až mu z toho prepína..

piatok 10. januára 2014

Vysokoškolák sa učí až mu z toho prepína..

Nie tak dávno v jednej diskusii padla otázka ako čo najrýchlejšie dostať kvantum učiva do hlavy. Musím priznať, že nie som práve ten najvhodnejší človek, ktorý by mal ohľadom tejto zapeklitosti niečo radiť. Odpoveď totiž nepoznám, sama mám problém sa v poslednej dobe na niečo sústrediť a informácie sa do môjho mozgu nie a nie natrvalo zapísať. Okrem toho, každý sme rozdielny, čo platí na Marienku vôbec nemusí fungovať u Janíčka a tobôž nie u Žofky, všakže.  
Avšak, existuje niekoľko obecných tipov, ktoré by fungovať mohli. A keďže internet je takmer všemocný, niekto predo mnou tieto tipy zostavil vo forme obrázkov, tak prečo ich neukradnúť nepožičať si ich. K niektorým by som však mala niekoľko zbytočných kecov otravných komentárov pár výhrad.
   


Vzhľadom k tomu, že môj študijný text sa väčšinou skladá zo samých vzorcov, ktoré obyčajne preletím rýchlosťou blesku s tým, že toto nejak odvodím, toto je jasné, toto vyplýva z definície.. by som cvičila od rána do večera a nenaučila sa zhola nič. 


Pasca! Prestávka každých 20 minút? Nereálne. Kým sa vôbec poriadne rozbehnem, prejde viac ako pol hodina. A ak už som raz do učenia zažratá, posledná vec, ktorú by som mala urobiť, je odlepiť sa od toho,inak ma nad papiere nedostane nikto už ani párom volov. 


Niekomu možno pomôže zmeniť prostredie, ale tento bod je pre mňa takisto celkom neužitočný. Na posteli mám už vytvorené svoje hniezdočko, rozumej roh vystlaný vankúšom a jednu obrovskú guču deky (v byte je neskutočne chladno..) a ťažko by sa mi vzdávalo tohto pohodlia.


Okej, s týmto súhlasím. Na podporu činnosti mozgu sú tekutiny nesmierne dôležité a v prípade čaju máte zabezpečený aj prísun teínu a kofeínu, ktorý šedú kôru podporí k lepším výkonom. Aspoň u mňa. Ale musí to byť niečo naozaj kvalitné, nie tie kvázičaje zo sáčkov (hoci i tie mám veľmi rada). 


Nemám čo veľmi dodať. Ak si viete položiť kontrolnú otázku a ešte na ňu i odpovedať, máte vyhraté, učivo si pamätáte a dokonca je šanca, že mu rozumiete. 


Jasné, všetky moje poznámky vypadajú, akoby ich jednorožec povracal dúhou. Zvýrazňovače sú kamaráti! Mám najmä vizuálnu pamäť a ešte i po pol roku som schopná si vybaviť presné miesto a farbu v zošite, kde mám napísaný nejaký prudko dôležitý vzorec. Horšie je to so vzorcom samotným.. 


Tip, s ktorým sa stotožňujem. V pozadí u nás doma musí vždy niečo hrať. Či už rádio, alebo telka. Zdroj zvuku nemusí byť priamo v mojej miestnosti, ale ak by bolo úplné ticho, cítila by som sa nesvoja. I keď viem, že mnohí z vás to majú presne naopak a mohlo by vás to rušiť. Ako hovorím, na každého platí čosi iné. 


Povykladať niekomu nejakú časť učiva, prerozprávať ho vlastnými slovami a utriediť si súvislosti je určite prospešné,o tom niet pochýb, ale vo väčšine prípadoch, keď to na mne praktizujú nadupanejší spolužiaci, iba ma znervóznia, že čo všetko ešte neviem. Takže záleží od okolností..  


Svačinky rozhodne áno! Predsa len, niekedy je vhodné prestávku zaradiť, určite netreba nad knihami sedieť niekoľko hodín vkuse a je nerozumné vynechávať jedlo. Takže na obed, večeru, olovrant, či desiatu si čas určite nájdite. S prázdnym a škvŕkajúcim bruchom sa i tak nebudete na nič vedieť sústrediť.   

Čo sa spánku týka, čím ste oddýchnutejší, tým viac energie môže mozog čerpať na tak náročnú činnosť ako je šprtanie, takže spánok sa neoplatí podceňovať. Horšie je to v takom prípade, že ste na skúšku srali nedbali a pár hodín pred ňou vás svedomie dostalo a donútilo nad zošit zasadnúť, ale to sa zodpovednému študentovi predsa nikdy stať nemôže! Myslím si, že ponocovať deň pred skúškou nemá veľký zmysel. Budete potom iba unavený, nesústredený a viac informácií do tej gebule i tak nenarvete. Jedine, že by vašim cieľom bolo vypadať ako zombie a dúfať, že sa skúšajúci buď zľakne, alebo s vami bude súcitiť a dá to aspoň za E.

Takže týmto je ďalší úžasne poučný článok na konci. Ja už to na dnes balím, večer totiž premýšľať nedokážem (preto aj tento text tak vypadá..), aktívnejšia som v dopoludňajších hodinách. Majte sa krásne, užite si piatok a všetkým vysokoškolákom držím palce na skúškach! A vlastne všetkým školákom, ktorí šrotia na nejaký test ;) 

Tak tak, som už v poslednom ročníku..

10 komentárov:

  1. Já musím u učenim vypadat jako blázen, protože pořád mluví sama se sebou, do toho jím a piju litry čaje :D nikam moc nechodim teda (jako když mám jeden kamrlík, tak můžu posouvat leda tak židli podél stolu :D) ale jinak něco určitě pomáhá ^^ ale tenhle semestr nemám zkoušky, ale psaní esejí, takže to prostě člověk musítak dlouho sedět, než neprečte knížky a nenapíše něco moudrýho x/:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je celkom drsné, s takouto situáciou sa toho naozaj veľa robiť nedá a iba nad tým do nemoty sedieť. Už iba piť čaje, otvoriť si sem-tam okno, kvôli dobrému pocitu z "čerstvého vzduchu" a nejak to prežiť. Držím palce ;)

      Odstrániť
  2. Jej, to je hezké, že tě můj dotaz inspiroval k článku :)
    Mé učení na zkoušky (momentálně i právě v tuto chvíli) vypadá následovně: zabalená do deky, zelený čaj, ořechy (s vidinou, že jsou přeci nejlepší potravinou pro mozek:D), prokládám učení čtením článků na netu:)
    Ale co nemůžu vystát je to, že mě neustále dohání pocit, že jen sedím na zadku a kynu :/ :D asi znáš..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to bol tvoj nápad,za ktorý dodatočne ďakujem :*
      Ako keby som inak videla seba.. Presne to isté: zamotaná do deky, hrnček s čajom v jednej ruke a jogurt s orechmi v druhej :D tiež sa nádejám, že by aspoň trochu mohli nakopnúť moju chabú kôru mozgovú :D poznám, poznám..
      tak dúfam, že skúšky dobre dopadnú ;)

      Odstrániť
  3. senza tipy, taky bych se měla učit. Vždycky to nechávám na poslední chvíli :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ojoj, učenie na poslednú chvíľu sa nevypláca :D Jedine, že by ťa to potom motivovalo k heroickým výkonom :D ja by som to určite nemohla praktizovať, zbláznila by som sa z toho stresu a pocitu, že nemám čas a nestíham.. už tak som iba uzlík nervov, toto by ma asi zabilo :D

      Odstrániť
  4. Hm, učiť sa s predstihom....mno....tak pri biochémii by to asi znamenalo učiť sa VKUSE 2 mesiace dopredu aby som to poriadne vedela...a to by mi môj chrbát asi neodpustil...a mozog by sa tiež asi odsťahoval...otázne len je, ako to dopadne....*prosím nech dobre...(T_T)*...čo sa týka tých tipov, tak z nich praktizujem asi dva: litre vody a spánok....XD...a tak aj strava, ja sa nestravujem bohvieako zle..., a ešte osmičku....dokiaľ ma nezačnú bolieť svaly(fakt sa mi aj to stáva XDD, že až toľko si to hovorím)

    A to s tým jednorožcom ma stálo asi päť minút šúľania sa od smiechu....XDDDDDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No držím palce nech to vyjde, ja idem na popravu zajtra :)
      Uf a s chrbtom presne viem ako sa cítiš, mne ten môj vypovedal službu už po pár hodinách.. o mozgu radšej pomlčím, ten to nezniesol ani na pár minút :D
      fuuuha bolesť svalov z rozprávania? tak to už musí byť hardcore :D toto na mňa nikdy neplatilo, viem, že sestra sa takto tiež dokázala učiť, keď si to čítala nahlas, ale ako som písala, ja som kôr vizuálny typ :)
      heh.. jednorožec pozdravuje ;)

      Odstrániť