Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Losos v sezamovo - ľanovej kruste

sobota 17. mája 2014

Losos v sezamovo - ľanovej kruste

Vypestovala som si celkom silnú závislosť k rybám. A k avokádu. Keď sa na mojom tanieri neobjavia aspoň raz do týždňa, pociťujem abstinenčné príznaky (a pomaly sa mi to začína stávať aj s arašidovým maslom, ľudia, povedzte, ako z tohto pekla von? ☺) 

Na úžasné avokádo som narazila v Tescu. Tam som vždy s kúpou opatrná, lebo mám predošlé skúsenosti, že avokáda v tomto reťazci sú vždy tvrdé a potom mi v košíku dozrievajú najmenej týždeň a ešte i to nerovnomerne, takže konce už hnijú a stred stále nie je konzumovateľný. No ale teraz, čuduj sa svete, avokádko bolo ready to eat, krásne mäkké, krémové, proste také, ako ho zbožňujem. A bolo v akcii. Keby som to vedela, zoberiem rovno tri. Ale to som zase odbočila, prejdem radšej k podstate veci a tou je dnešný rýchlorecept na lososa. 


Na dve porcie potrebujeme:
  • 300 g steaku z lososa
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie, alebo zmes byliniek (u mňa provensálska)
  • ľanové a sezamové semienka, množstvo podľa vlastného uváženia
  • celé menšie avokádo
  • citrónová šťava podľa chuti
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • bylinky, korenie
V miske zmiešame šťavu z polovice citróna, olej, dobre ochutíme a prisypeme semienka. Lososa uložíme do pekáča a na povrchu prelejeme pripravenou zmesou. Ak sme neodhadli množstvo, ešte môžeme dosypať ďalšou várkou semienok, tak aby bol pokrytý celý losos. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200° asi na 15 minút. Príliš to nepreháňame, aby sme rybku nevysušili. 



Ako prílohu si pripravíme avokádo pokrájané na menšie kocky, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, ochutíme bylinkami a premiešame so šalátom natrhaným na kúsky. 



Ach, ako ja zbožňujem tieto low-carb high-fat pokrmy. Človek po nich nie je úplne ako valcom prejdený, dokáže fungovať sťa naspeedovaná veverička (ak zrovna do toho nemá migrénu, všakže..) a aj v takéto sychravé spacie dni prekypuje energiou. 

Tá sa mi teraz obzvlášť zíde, prišiel totiž na psa mráz a skúškové klope na dvere. Hviezdokopy traste sa, keď si vás ja vezmem na paškál zostane z vás len mastný fľak hviezdny prach! Nie, vážne. Zrejme si myslíte, ako ma to štúdium strašne baví, ako bez neho nemôžem žiť, ako je astrofyzika zmyslom môjho bytia, keď to tu dookola stále omieľam. Opak je, bohužiaľ, pravdou. Predsa len, zaoberať sa tým istým piaty rok v kuse, to už nikto pravdepodobne nemá to zanietenie a entuziazmus ako na začiatku. Hmm, zase som sa dostala niekam úplne inde, ako som chcela. Čo som to teda.. ??



Ahááá, viem!! UROBTE SI TOHTO LOSOSA! Fakt! Vážne! Je skvelý (skromnosť bokom, niekedy sa i mne niečo podarí ☺). Tak už naozaj bez zbytočností: Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára