Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kysnuté cesnakové trojuholníky

pondelok 9. júna 2014

Kysnuté cesnakové trojuholníky

V mamkinom zošite s receptami sa tieto koláčiky nachádzajú pod názvom juhoslovanské rezy, medzi sebou v rodine ich voláme cesnakáčmi, no v samej podstate sú presne tým, čo avizujem v nadpise: trojuholníčkami z kysnutého cesta naplnenými cesnakovou plnkou.

Naša família ich má celkom rada hneď z (minimálne) dvoch dôvodov: z jednej dávky sa ich spraví milión a uspokoja tak žalúdky nášho mnohopočetného príbuzenstva, výborne sa prenášajú v nejakej krabičke, pretože náplň nevyteká, netopí sa a decká za z nich okamžite neobabrú. Ideálne na cesty a pri príležitostiach rodinných osláv, či ako menší snack ku grilovačke.

Keďže tento týždeň sa u nás schyľuje ku dňom D, rozumejte: sestra má dôležitú skúšku zo všeobecného lekárstva a mamka štátnicu zo špecializácie zdravotnej sestry, celkom sa nám hodilo siahnuť po tomto recepte, aby si v prípade hladu nemuseli robiť starosti s jedlom. Množstvá sme zredukovali na polovicu, predsa len, kysnuté pečivo je najlepšie čerstvé a nepotrebovali sme ho na mraky. V rozpise uvediem suroviny tak, ako ich má mamina v receptári, teda v celej dávke..

Na cesto:
  • 1/2 l mlieka
  • 1 kocku droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 dl oleja
Mlieko ohrejeme aby bolo vlažné, rozmrvíme doň droždie, pridáme cukor, zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, prilejeme olej a potom i kvások. Dobre vymiesime, cesto sa úplne musí odliepať od stien nádoby. Pod utierkou necháme kysnúť na dvojnásobok objemu. Medzitým si pripravím plnku.

Na plnku:
  • 250 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL vegety
  • tavený syr podľa chuti
  • 5 - 7 prelisovaných strúčikov cesnaku, takisto podľa chuti
Maslo zmiešame so žĺtkami, soľou, vegetou, cesnakom a syrom do pasty, nevadia ani menšie hrudky, tie sa rozpustia pri pečení. 

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 bochníky, každý ešte dobre premiesime a vyvaľkáme na obdĺžniky. Každý potrieme štvrtinou plnky a zvinieme do roládky. Z nej krájame trojuholníčky. 


Vrch potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme strúhaným syrom, prípadne sezamom či inými semienkami. 


Trojuholníky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rozohriatej rúre pečieme pri 200° asi 20 minút, kým nebudú na povrchu zlaté. Na plechu necháme mierne vychladnúť, môžeme servítkou zbaviť vyškvareného tuku a preložíme do nádoby. 





Nádherný pondelok všetkým prajem, dúfam, že toto príjemné počasie ešte chvíľu vydrží. Keď sa pozriem von oknom a všade panuje dokonalá idylka, hneď mám pocit, že svet je krajší. To sa mi to hovorí, keď už mám po skúškach, všakže? ☺ Tak držte palce tým mojím dvom iným slniečkam, aby sa im darilo a aby si aj ony už mohli užiť pokojné chvíle, keď to už budú mať za sebou..

2 komentáre:

  1. ty jsou perfektní :) miluju receptový "sešity"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie majú niečo do seba, to je jasné ☺ Celé upatlané a olepené, zaprášené od múky, pofŕkané čokoládou ☺ hotový poklad!

      Odstrániť