Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčový mišmaš so zeleninou v paradajkovej omáčke

nedeľa, 12. júla 2015

Bravčový mišmaš so zeleninou v paradajkovej omáčke

Často sa mi stáva, že moje pôsobenie v kuchyni silne pripomína varenie psíka a mačičky zo známej Čapkovej rozprávky. Prihodím do hrnca toto a ešte toto, štipku tohto, lyžičku hentoho, žblnk tamtoho, všetko zamiešať.. A čakám, či mi to nevybuchne. Chvalabohu, zatiaľ sa tak nestalo a ja vám môžem priniesť ďalší recept, ktorý stojí za to.

Len tak na okraj, keď som bola ešte malá ||Jar||, spolu s bratrancom sme varenie v štýle psík a mačička naozaj podnikli. Na našej chate bez elektriny, s vodou, ktorú sme si museli nosiť zo studne a kadibúdou v hôrke za domom. Na peci vykurovanej polenami. Bolo to okolo Veľkej Noci, keď sme sa opäť zišli celá rozvetvená família. Ostatí boli v hornom dome, vzdialenom tak 5 minút chôdze do kopca od nás, na dolnej chate sme ostali len bratranec a ja. Sedeli sme na jednom z mnohých posedov a nadávali na vietor. Neviem prečo. Z nudy. A už vôbec netuším, ako sa náš rozhovor zvrtol práve na inkriminovanú rozprávku. Nenapadlo nám nič lepšie, ako to vyskúšať. Poďho do kuchyne! Do hrnca sme nahádzali čokoládových zajačikov a vajíčka, lentilky, sušienky a keksíky, čokoládové oblátky a tuším ešte gumené cukríky. Môžete si domyslieť, že vo výsledku z toho vznikla jedna hnusná lepkavá hmota, ktorá navyše po čase stuhla a vôbec nešla z dna nádoby odlepiť. Rodičia nás veru nepochválili, dokonca celkom slušne zúrili a dostatočným trestom pre nás bolo, že sme ten hrniec museli umývať. Nepamätám sa, či k tomu naozaj došlo, zrejme nás zachránila teta a urobila to za nás.

No ale späť k receptu. V tomto prípade sa nezdaru vôbec nemusíte obávať, tento raz sa jedná o ten lepší prípad so šťastným koncom (a spokojným bruchom).

Na zhruba tri porcie budeme potrebovať:
  • 500 g bravčového pleca
  • 400 ml konzervu lúpaných paradajok
  • cibuľu
  • kokosový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 2 veľké ružičky brokolice
  • 2 hrste sušených hríbov (dubákov a kuriatok)
  • pohár sterilizovaných fazuľových strukov
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku podľa chuti
Sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Bravčové plece umyjeme, zbavíme blán a prebytočného tuku a nakrájame na kocky s veľkosťou sústa. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme ich do hrnca s rozohriatym kokosovým olejom. Necháme ich speniť a pridáme bravčovinu ochutenú bylinkovou soľou, paprikou a korením. Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom zalejeme celou konzervou lúpaných paradajok (ak máme tie v celku, prekrojíme ich na menšie kusy). Zmiernime plameň a dusíme. Pridáme scedené hríby a mrkvu nakrájanú na kolieska. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a rovnako ich prihodíme k mäsu. Na záver už iba doplníme sterilizované fazuľové struky a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Celkovo by to malo byť minimálne 30 minút, treba ho vyskúšať vidličkou. 





Ako ste na tom vy a bezmyšlienkovité varenie? Pripravili ste už nejaké jedlo, ktoré na prvý pohľad mohlo pôsobiť ako neskutočná zlátanina, ale napokon z toho bola delikatesa? Podeľte sa, rada vyskúšam a nechám sa inšpirovať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára