Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát s grilovanými batátmi a arašidovou Chimichurri omáčkou

pondelok, 6. júla 2015

Šalát s grilovanými batátmi a arašidovou Chimichurri omáčkou

Keď sa povie zemiakový šalát, určite si okamžite predstavíte tú sviatočnú klasiku s majonézou. To je pravdepodobne to posledné, čo by ste si v týchto horúčavách chceli dopriať, nemám pravdu? Okrem toho, že je celkom sýty a v lete si telo žiada skôr ľahšie jedlá, hrozí pri ňom i riziko, že sa majonéza pokazí. Ak ale patríte medzi milovníkov zemiakov a nechcete si ich odpustiť ani v tomto období, prinášam vám skvelú alternatívu, vhodnú práve ku opekačke!

Ak máte tú možnosť, siahnite namiesto po obyčajných zemiakoch po sladkých batátoch, ich jedinečná chuť dokonale vynikne spolu so skvelým arašidovým dressingom. Šalát možno jesť ako prílohu k mäsu, ale rozhodne je výborný i samotný, hlavne v prípade, ak sa rozhodnete doplniť ho o vajíčka. Musím priznať, že som ich do jedla pridala, ale batáty boli tak sýte, že som ich nezjedla všetky. Pre mužskú časť populácie však budú ideálne, predsa len, čiste zeleninový pokrm ich často príliš nenadchne. Garantujem ale, že v tomto prípade si budú pýtať dupľu!

Na jednu fakt veľkú porciu:
  • 0.5 kg batátov (jeden veľký kus)
  • 1 cibuľu
  • hrsť hrášku
  • 2 PL olivového oleja + naviac na pokropenie zemiakov
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 poriadna kopcovitá PL jemného arašidového masla
  • 2 ČL jablčného octa
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 5 čerstvých lístkov bazalky
  • štipka vločiek červenej papriky
  • 3 vajcia, uvarené do polomäkka
Batát nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm a tie potom na menšie kusy. Dáme ich variť do osolenej vody, kým nie sú mäkké. Scedíme ich, pokvapkáme trochou oleja, posypeme soľou a korením. Medzitým dáme variť vajcia, mali by mať pevný bielok, ale ešte tekuté žĺtko (okolo 7 minút, ja som to zase prepískla..). 

V miske zmiešame ingrediencie na Chimichurri: olej, arašidové maslo, jablčný ocot, prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, nadrobno nasekané bazalkové lístky, soľ a korenie a štipku drvených paprikových vločiek. 

Zemiaky poukladáme na rozpálený gril alebo grilovaciu panvicu a z oboch strán opekáme, kým sa neobjavia charakteristické tmavé pásy, zhruba 2-3 minúty. Na gril priložíme aj cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a ešte horúcu ju aj spolu s batátmi potom pridáme k Chimmichurri. Napokon pridáme ešte hrsť hrášku, dobre premiešame, aby sa všetko poriadne obalilo dresingom a dozdobíme vajíčkami prekrojenými na polovice. Šalát servírujeme vo veľkej mise, môžeme ho ešte posypať čerstvou bazalkou či pažítkou. Najlepší je ešte trochu teplý, ale určite sa dá jesť aj v studenej podobe.






To som si zase raz ulahodila. Arašidová omáčka bola famózna a ľutovala som, že nepochádzam ako Alf z Melmaku a nemám sedem žalúdkov. Naozaj sa nebojte na prvý pohľad zvláštnej kombinácie sladkých zemiakov a nešpecifikovanej chuti arašidového masla (je slané? je sladké? záleží od toho, aký druh máte), stojí za vyskúšanie a verím, že sa tak ako ja budete zalizovať až za ušami!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára