Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bazalkový opekaný losos na paradajkovom základe

štvrtok 21. apríla 2016

Bazalkový opekaný losos na paradajkovom základe

Zaujímavé ako si podvedome dokážem vypracovať určité návyky. Už je to snáď štvrtýkrát po sebe, čo sa mi podarilo do piatkovej obedovej misky napchať nejakú rybu. Tolstolobik, prípadne tuniak z konzervy a tento raz stejk z lososa. Keď som tak hútala čo k nemu, prebleskla mi hlavou myšlienka, že hoci je v jednoduchosti krása a kvalitnej rybe veľa ku šťastiu netreba, len tak restovanú si ju robím stále, preto by to chcelo zmenu. A tak prišiel na svet losos v šťave z domácich lúpaných paradajok. K tomu rozhodne patrí bazalka, preto šup tam s ňou a ako iste viete, bez zeleniny by to u mňa neprešlo. Na scénu uvádzam aj mrkvu. Sčítané a podčiarknuté, budeme potrebovať:
  • 1 veľký filet lososa
  • trochu masla
  • 2 veľké mrkvy
  • šťavu z 1/2 limety
  • 1 pohár domácich lúpaných paradajok (s cesnakom a bazalkou), respektíve 3/4 až celá konzerva kúpených
  • 4-5 čerstvých bazalkových listov
  • granulovaný cesnak a grilovacie korenie podľa potreby
V panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom na malé hranolčeky nakrájanú mrkvu. Lososa ochutíme cesnakom, grilovacím korením a šťavou z limety. Vložíme ho do panvice k mrkve, mäsovou časťou dole a sprudka orestujeme, aby chytil chrumkavú kôrku. Potom rybu otočíme, podlejeme paradajkami, pridáme nasekanú bazalku a podľa potreby vylepšíme korením a limetovou šťavou. Plameň zmiernime a pokrm dusíme, kým tekutina nezhustne a losos je v strede tak akurát (čo je debilne popísaná inštrukcia, ale určite viete, ako to myslím); trvá to tak 10-15 minút (podľa veľkosti horáka).






Máte vy nejaké zaužívané zvyky? Dodržujete presne stanovený režim, alebo beriete všetko tak, ako príde a neriešite jedinú sekundu? Dajte vedieť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára