Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Oranžový šalát s božským tekvicovým dresingom

utorok, 20. septembra 2016

Oranžový šalát s božským tekvicovým dresingom

Dalo sa to čakať. Zase to na vás skúšam s tekvicou. Ale čo mám robiť, keď sa mi jej toľko povaľuje na balkóne? Navyše o tento geniálny tekvicový dresing by ste nechceli prísť. Ó, dal by a jesť na litre! Je sladko-kyslý s prídavkom škorice, hutný, bohatý, proste mňam! Ideálny na preliatie či namáčanie upečenej zeleniny. Tentokrát som všetko (nie zámerne) zladila na oranžovo, takže počítajte s Hokkaido, mrkvou a čuduj sa svete, jablkom! Divné? Možno. Dobré? Definitívne!

Dresing (množstvá zámerne neuvádzam úplne presne, záleží koľko porcií potrebujete podávať):
  • 150 - 200 g kyslej pochúťkovej smotany
  • {mlieko podľa potreby}
  • 1 ČL balzamikového octu
  • 1/2 - 1 hrnček upečenej maslovej tekvice
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • štipku soli
  • 1 ČL oregana
  • 1/2 - 1 ČL škorice
Šalát:
  • 1/2 veľkej Hokkaido tekvice
  • 2 - 3 mrkvy
  • pár plátkov masla
  • škoricu a granulovaný cesnak podľa potreby
  • 1 jablko
  • hrsť tekvicových jadierok
  • {hrsť sušených brusníc}
Tekvice umyjeme, zbavíme jadierok, nakrájame na menšie kúsky a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pridáme aj očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu. Posypeme škoricou, cesnakom, obložíme maslom a do vyhriatej rúry dáme piecť na 15 minút. Maslovú tekvicu (najlepšie s trochou roztopeného masla z plechu) umiestnime do vysokej nádoby a pridáme smotanu, ocot, cesnak, oregano, štipku soli a ešte trochu škorice. Pomocou ponorného mixéra alebo smoothie makera zmixujeme na hladkú hmotu. Ak sa dresing zdá príliš hustý, môžeme ho zriediť trochou mlieka. 


Zvyšok upečenej tekvice (Hokkaido a maslovú, ktorú sme nespotrebovali) dáme do misy, ochutíme podľa ľubovôle a doplníme jablkom nakrájaným na tenké mesiačiky. Prisypeme tekvicové jadierka a brusnice, ak používame a šalát zalejeme dresingom. (Alebo balíme do misiek na druhý deň a zbožne si želáme, nech už je čas obeda).

Toto je skutočne príšerná fotka, ale lepšiu nemám. Bolo zlé svetlo
a čarovať so softom na úpravu fotiek som sa ešte poriadne nenaučila, 
respektíve, žiadny vhodný nemám.



Prečo dva druhy tekvice? A prečo nie?! Jeden je proste málo. A ak sa ponoríte do tohto lahodného dresingu, budete chcieť stále viac a viac a vyjedať ho samotný lyžicou. Čo vlastne vôbec nie je zlý nápad..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára