Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Brokolicová polievka so syrom a pečenými šampiňónmi

štvrtok 4. mája 2017

Brokolicová polievka so syrom a pečenými šampiňónmi

V mesiaci máj nevarím! Dobre, toto tvrdenie je číre klamstvo. Neexperimentujem! To je korektné vysvetlenie súčasnej situácie. V chladničke mám totiž také množstvo surovín určených na priamu konzumáciu, že niekoľko nasledujúcich dní vôbec nemusím zapínať sporák. Okrem toho, po predošlých nezdaroch sa mi akosi nechce púšťať do zložitých, či aspoň neoverených pokrmov a tak sa teším na favoritov, ku ktorým sa neustále vraciam. V špajzi mi ležia 3, slovom TRI, baklažány, takže minipizze, už sa neviem dočkať! Preto vznikla aj táto brokolicová polievka. Iniciovala ju vlastne mamka, pretože keď som bola doma, pripravovala ju pre sestru (a vlastne v konečnom dôsledku pre seba) a tak som si na ňu spomenula. Musela som naviac zlikvidovať šampiňóny, preto nebolo nič ľahšie, než spojiť tieto dva jedince do jedného a nachystať jednoduchý, zato báječný chod.

Ešte pred tým, než sa pustíme do samotného receptu, neodpustím si:


Všetci fanúšikovia Hviezdnych vojen pochopia, nadšencom prajem nádherný sviatočný deň.


Ale teraz už neodkladajme to podstatné. Potrebujeme:
  • 2 jarné cibuľky
  • trochu masla
  • 1 celú brokolicu
  • korenie na grilovanú zeleninu
  • ½ kocky Lučiny (dajte celú, viac som nemala)
  • 50 g tvrdého syra
  • Šampiňóny:
    • 6 hríbikov
    • 2 PL balzamikového octu
    • 2 PL olivového oleja
    • 1 ČL údenej papriky
    • primerane korenia na grilovanú zeleninu
Cibuľky nakrájame nadrobno, brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúbik pokrájame na malé kúsky. Do hrnca vložíme maslo, cibuľku (trochu zelenej vňate odložíme na ozdobu) a hlúbik z brokolice. Osmažíme, kým nenadobudnú zlatistý nádych, pridáme ružičky a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. Ochutíme korením a pár minút varíme, kým nie je zelenina mäkká. Niekoľko kúskov brokolice si odložíme bokom, časť vody prelejeme mimo, ale zatiaľ nevylievame, aby sme pomocou nej mohli regulovať hustotu. Ponorným mixérom obsah hrnca rozmixujeme na hladko a pridáme oba syry. Dobre premiešame, aby sa rozpustili a ak je to nutné, môžeme rozriediť rezervným vývarom. 

Šampiňóny očistíme, vložíme do misy a zalejeme octom a olejom. Poprášime korením a paprikou a premiešame, nech sa hríby rovnomerne obalia v zmesi. Klobúčiky uložíme na plech s papierom na pečenie a pri 180 °C pečieme takých 15-20 minút. 

Polievku rozdelíme do tanierov, doplníme šampiňónmi a ušetrenými celými ružičkami brokolice, ozdobíme zelenou časťou cibuľky a podávame. (A samozrejme, balíme do misiek pre pracujúci či študujúci ľud). 





Bola som zbuzerovaná (díky, Katka 😜), že sa mám pri fotení viac snažiť a pokúsiť sa o to, aby moje jedlá nevypadali, akoby práve explodovali, zasiahla ich rádioaktívna vlna, zmutovali a samé sa odplazili do misky. Tak som sa poženila pochlapila a najprv naservírovala polievku do taniera (och, bože, riady navyše 💩💩). Potom aj tak celý obsah putoval do prenosnej misky do práce, ale dúfam, že toto vypadá už o niečo lepšie. Aj keď mi je krištáľovo jasné, že na maminkinu prezentáciu to proste nemá. Tak či onak, brokolica a šampiňóny sú podľa mňa dokonalý pár a ak polievku vyladíme ešte syrom, jój, lahôdka. Dodá výnimočnú chuť, potrebnú krémovosť (pretože poznáte ma - čím hustejšia, tým lepšia.. aj keď dnes to nebolo tip-top, uvítala by som menej tekutú ⇉ veď vravím, séria nezdarov sa nekončí) a vôbec, kedy bolo pridanie syra niekam na škodu?! Takže neváhajte, varte, mixujte, jedzte!

2 komentáre:

  1. NEeeeee však zas to tak neber :D ja som to v dobrom myslela :D ale musím uznať, že to malo efekt :D Lebo skutočne to posunulo tento príspevok na inú úroveň. A ja si tiež krabičkujem jedlá :D ale keď viem, že toto jedlo pôjde na blog tak si ho drbnem na tanier buď večer alebo ráno (keď jem doma) alebo si ho dám na tanier v práci a tam si odfotím :) jednoducho zo všetkeho co zjem za tyzden mozno len dva jedla pojdu na blog :D nooo ako kurabrokolicaryza nie je ziaden zazrak :D ... ale polievocka vyzera uplne super, mala si uz koziu lucinu? je skvelaaaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale veď ja som to vôbec nebrala v zlom, všetko v rámci srandy.
      Koziu lučinu? To veru nie, ešte som nevidela. Inak by som ju už dávno skúsila.

      Odstrániť