Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hráškový šalát s listami reďkovky a sušenými paradajkami

pondelok 8. mája 2017

Hráškový šalát s listami reďkovky a sušenými paradajkami

Dnes to konečne vypadalo ako v máji, so slniečkom, i keď stále trochu zubatým. Nevadí, hlavne, že vykuklo. Ako tak totiž počúvam predpoveď v rádiu, tento utešený stav nebude mať dlhé trvanie a ani sa nenazdáme, zamrznutí na nás udrú plnou silou. Bez srandy, predpovedajú v noci mínusové mrazy. Bŕŕŕ! Nechcem! Môj organizmus tak zúfalo baží po teple, hrejivých lúčoch a vitamíne D, že sa ma snaží oblbnúť a podsúva mi do podvedomia myšlienky tvoriť pokrmy v jarno-letnom duchu. A tak prišiel čas na šalát. Ľahký, svieži, pre mňa skutočne netradičný, pretože namiesto obvyklej zmesi šalátových listov som ako základ zvolila vňať z reďkovky. Na mnohých blogoch padlo, že je škoda zelené časti reďkoviek vyhadzovať, pretože sú vhodné práve ako náhrada šalátu. Keď som však videla tie zvädnuté, zoschnuté a nevábne byle na reďkovkách z obchodu, hneď ma prešla chuť. Napodiv, tento raz som mala šťastie a ukoristila som zväzky, ktoré vypadali viac než sľubne. A tak som sa nechala zvábiť a nešmarila som ich rovno do koša. Prím v tomto šaláte však hrá čerstvý hrášok, ktorý proste zbožňujem, ten zo starkinej záhrady je bezkonkurenčne najlepší, ale keď sa nedá inak, vystačím si i tým kúpeným. Aspoň vylúpať si ho môžem sama, o tento pôžitok neprídem. Ďalším výborným doplnkom a ingredienciou, ktorá dodá farbu, sú sušené paradajky naložené v oleji. Ten nám poslúži zároveň ako zálievka spolu s balzamikovým octom pre štipku kyslosti. Ale to nie je všetko! Hádate správne, zatiaľ sa tu neobjavili nijaké bielkoviny. Feta (či balkánsky syr) svojou slanosťou všetko pekne ochutí a ak ako bonus vhodíme do misy fantastické olivy plnené syrom, garantujem, že vám potečú sliny ako Pavlovovmu psovi. Hotovo? Nieeee, ešte nie. Poslednou čerešničkou na torte, respektíve chrumkavým elementom v šaláte je zmes korenených orieškov a olív. Však tie vitamíny sa v organizme nejako musia naviazať a inak ako pomocou tukov to nejde. To je známa vec z biológie (jeden z mála faktov, ktoré som si z týchto hodín zapamätala). Rozobrali sme si to do posledného detailu, takže to už iba zhrňme:
  • zelené listy z 1 zväzku reďkovky
  • 1 hrnček čerstvého hrášku
  • 150 g zelených olív plnených syrom
  • 50 g Fety (Balkánskeho syra)
  • 1-2 ČL balzamikového octu
  • 2 ČL oleja zo sušených paradajok
  • podľa chuti talianskeho korenia
  • hrsť zmesi orieškov a olív (napríklad Lidl)
Vňať z reďkovky poriadne umyjeme a nasekáme na drobnejšie časti. Pridáme do veľkej misy a prisypeme vylúpaný hrášok. Zalejeme zálievkou z oleja, octu a talianskeho korenia a poriadne premiešame. Do misy pridáme kúsky syra Feta, plnené olivy, opäť zamiešame a na záver posypeme štedrou dávkou korenených orechov a sušených olív.



Nie, Lidl mi za propagáciu ich produktov naozaj neplatí, ale mohli by. A keď už sme pri tom, aj tie plnené olivy sú od nich. Z gréckeho týždňa. Mňamózne!




Ako ste strávili dnešný voľný deň? Umožnilo vám počasie podniknúť niečo zaujímavé? Alebo doháňate resty z priebehu týždňa na domáce práce? Či ste ho nebodaj celý prespali?! Píšte, komentujte, dajte mi vedieť. A ukradnite si dve-tri minútky času a prichystajte tento krásny, hravý a hlavne chutný šalát. 

2 komentáre:

  1. Ja sa drvím na skúšky :D takže slnko mám u p*dele :D Toľko na tvoju otázku. Inak skvelý recept, vyzerá riadne "delicious". Na môj vkus veľa tuku :D Asi by som si vystačila s tou zmesou orieškou a olív :D čo nechápem ako som mohla v Lidli prepásť! Že sušené olivy! OMG! Dúfam, že to ešte nájdem niekde v zadu v regáloch. A čerstvý hrášok ja nekupujem, kvôli cene. Ale strašne mi chýba tá skvelá sladučká chuť. Ako chutila tá vňať z reďkoviek? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, tukov tam bolo požehnane, ale aspoň ma to nabilo energiou na pol dňa.
      Čerstvý hrášok je luxus, ktorý si tiež nemôžem dovoliť na pravidelnej báze, ale bol v akcii. Tak som podľahla. Reďkovka v pohode, niečo ako rukola šmrncnutá inou listovou zeleninou. Ono to až tak nebolo poznať v záplave ostatných chutí.
      Budem držať palce na skúškach.

      Odstrániť