Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jablkovo-medové muffiny - bez laktózy

štvrtok 11. mája 2017

Jablkovo-medové muffiny - bez laktózy

Vždy mám obrovskú radosť, ak sa naskytne príležitosť, kedy môžem navariť či napiecť niečo pre iných. Neustále premýšľať nad tým, ako zasýtiť vlastný nenásytný žalúdok je niekedy frustrujúce a tak vítam možnosti ulahodiť iným mlsným jazykom. Pravda, to je ešte väčšia výzva, ale ak sa to podarí, radosť je stonásobná. A tak dúfam, že týmito jednoduchými, ale šťavnatými a sladučkými muffinami som potešila spolubývajúcu, ktorá oslávila narodeniny. Bohužiaľ, jej jedálniček je trochu limitovaný intoleranciou na laktózu, ale (s každým novým letákom) zisťujem, že v obchodoch sa čoraz viac začínajú objavovať alternatívy všetkých mliečnych výrobkov na aké si len spomeniete určené práve pre túto skupinu ľudí. Tak či onak, do tohto receptu nijaká laktóza nejde, netreba ani siahať po náhradách. Základom je dobrý med, najlepšie priamo od včelára (zdravím starých rodičov), pretože tomu sa nijaký kúpený ani zďaleka nemôže vyrovnať. Potom nám už len stačia jabĺčka, v tomto prípade nevadia ani tie sypké, myslím si, že budú ešte vhodnejšie než trebárs húževnaté zelené, pretože tak cesto dosiahne potrebnú vláčnosť. A pre malý bonus navyše, prihoďte hrozienka, trochu škorice a tramtatatááá, máme štrúdľo-muffiny. Treba dodávať ešte niečo viac? Aha, jasné, recept..

Množstvo na 12 muffinových košíčkov:
  • 1 a ⅔ hrnčeka hladkej a polohrubej múky (zhruba pol na pol) 
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL zmesi mletých klinčekov a muškátového oriešku (alebo aj perníkového korenia)
  • 2 hrste sušených hrozienok
  • 1 veľké jablko
  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka medu
  • ⅔ hrnčeka oleja (slnečnicového, repkového)
Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme ich napučať. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, škoricu a korenia. Do druhej misy nastúhame jablko (aj so šupkou), pridáme vajcia, med a olej. Zamiešame, aby sme dosiahli kompaktnú hmotu. Prisypeme hrozienka a v dvoch dávkach zapracujeme dnu sypkú zmes.



Cesto plníme do pripravených formičiek na muffiny. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20-25 minút, kým povrch nie je zlato-hnedý. Či sú hotové skontrolujeme zapichnutím špajdle do stredu muffinu - musí vyjsť čistá. Košíčky necháme vychladnúť a potom ich vyberieme z formičiek.










Oslávenkyni želám ešte raz všetko najlepšie, snáď chutilo. A vy si ich určite pripravte, netreba čakať na nejakú špeciálnu príležitosť, proste len tak, lebo je.. štvrtok, máj, slnečno či škaredo, čokoľvek. Muffiny sú hotové rýchlo, prácnosť je minimálna a rozhodne dobre poslúžia ako olovrant, dezert po obede, ale pokojne aj ako raňajky. V tom prípade by som však odporúčala pridať k nim ešte čiapočku z bieleho jogurtu. Aby nabili energiou do celého dňa!  

2 komentáre:

  1. Jeeej no Jar! Klobúk dole ;) a hlavne závidím spolubývajúcej spolubývajúcu. Je milé, že berieš ohľad a proste vieš čo môže a čo nie a takto keď niečo pripravíš a krááásne vyzdobíš vidno, že je to od srdiečka.

    http://newhealthyday.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snažila som sa, ďakujem. Niekedy nevieš, čo by daného človeka potešilo a než kupovať nejaké somariny a zbytočnosti, dobrá maškrta ešte nikoho neurazila. Ale treba pri tom myslieť na to, čo kto môže, aby sa do toho aj vôbec mohol pustiť. A ja rada pripravujem pre druhých mini prekvapenia.

      Odstrániť