Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Oblačný sendvič |Cloud-wich| s údeným lososom a šošovicovou nátierkou

štvrtok, 8. júna 2017

Oblačný sendvič |Cloud-wich| s údeným lososom a šošovicovou nátierkou

Čo sa stane, keď si spomeniem na jeden druh suroviny, ktorý sa už dávno neobjavil v mojom jedálničku? Snažím sa to dohnať a celý týždeň nejem nič iné. A čo sa stane, keď sa odrazu rozhodnem konečne podľahnúť marketingovým trikom a vhodím do košíka tovar, po ktorom mi srdce už dlho piští, ale vždy váham nad jeho kúpou (z rozličných dôvodov, nebudem ich všetky uvádzať)? Vytvorím si závislosť a z jednorázovej záležitosti na vyskúšanie sa pokojne môže vyvinúť nebezpečný zvyk. A čo vtedy, keď sa oba tieto faktory spoja dohromady? Vtedy vznikne jedno úžasné jedlo, na ktoré som hrdá a skáčem 10 metrov nadšením podeliť sa oň s vami. A beda vám, ak nebudete moju eufóriu zdieľať rovnako, nájdem si vás a budem nepríjemná a poriadne dôrazná v presvedčovacích metódach. Tak si to rozoberme, o čo vlastne ide?
Nuž, v podstate, o pár základných surovín, lenže tie vytvárajú tak dokonalé spojenie, že viac prídavkov im ani netreba. Zabudnutou surovinou z úvodného riadku je šošovica. Nielenže som z nej cez víkend pripravovala >>soccu/pizzu s brokolicovým základom a šampiňónmi<<, jedným vrzom som jej uvarila takmer až nechutné množstvo a vytvorila domácu pomazánku, niečo na štýl hummusu. Neskromne podotknem, že sa podarila parádne, má dokonalú roztierateľnú konzistenciu, cítiť v nej nádych tahini a trochu kyslosti a pikantnosti, no nepotláčajú chuť samotnej šošovice.
Údený losos je niečo, čo som v obchode držala v rukách toľkokrát, že to až nie je zdravé, ale vždy som ho vrátila späť do regálu s povzdychom, že snáď, keď na ňom bude oranžová nálepka. Aj takto označené balenia napokon skončili na rovnakom mieste s odôvodnením, že ak sa mi žiada rybu, lepšie bude rozmraziť tú, čo mám sto rokov v mrazáku, prípadne zlikvidovať konzervy v komore. To je môj večný problém: nakupujem do zásoby, bojím sa, že by sa raz mohlo stať niečo nepredvídateľné a ja nebudem mať čo do úst, využívam skoro všetky možné akcie - veď čo keby nastal ekonomický prevrat a všetko by odrazu stálo miliónkrát toľko a potom to vypadá tak, že moja časť chladničky a mrazničky praskajú vo švíkoch, nestačím to konzumovať, ale som natoľko lakomá šporovlivá, že nevyhodím nič ani za svet a proste neviem kedy prestať.
Ale! Nejaká časť môjho mozgu proste usúdila, že teraz je ten správny čas sa na všetko vykašľať a ten jeden onálepkovaný balíček preniesť až k pokladničnému pásu. Toto rozhodnutie na jednej strane ľutujem, na druhej nie. Nepamätám sa, či som údeného lososa jedla už i pred mojou návštevou v Nórsku (tam som si na ňom pochutnala pri hotelových raňajkách), ale vedela som, že to bude cesta do pekiel. Zase jedna z lások na prvé zahryznutie. Zase z tej kategórie, ktorá ľudí stavia na dva fronty: buď ho milujete alebo je vám vyslovene odporný. Očividne, som v tej prvej skupine. Lenže teraz budem mať potrebu si ho dopriať častejšie a ako som už stenala vyššie, tá nekresťanská cena! Musím zájsť za predsedom a hodiť reč na tému môjho platu.. Ale tieto informácie sú vám úplne nanič, takže sa namáham zbytočne.
Poslednou vecou, ktorá celé veľdielo uzatvára je oblačný chlieb/žemľa, na ktorý som už skladala ódy v mnohých predchádzajúcich článkoch. Ak hľadáte nízkosacharidovú alternatívu pečiva, toto je dokonalá voľba. Je zložený v podstate len z dvoch surovín, dobre drží tvar, ale zároveň je mäkký a vláčny, takže naň možno natrieť akékoľvek pomazánky a skvele znáša skladovanie v mrazničke, čiže vám nič nebráni pripraviť si ho na horšie časy. To je len niekoľko jeho výnimočných vlastností, ale nemôžem sa im dopodrobna venovať, už tak som toho napísala tóóóľko, že ak ste sa dočítali až sem, gratulujem, máte výdrž. Odmenou nech vám je recept!

Oblačný sendvič s lososom:
  • 2 oblačné žemle >>recept<< 
  • 2 PL šošovicovej nátierky - postup nižšie
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • 4 plátky údeného lososa
  • koliesko citrónu
Šošovicová pomazánka:
  • 1 hrnček šošovice, v suchom stave
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu olivového oleja na panvicu + 1-2 PL do nátierky
  • 1 kopcovitú ČL tahini
  • mlieko na zriedenie podľa potreby - dodá jemnejšiu chuť, ale postačí aj voda z varenia šošovice
  • 2 ČL jablčného octu
  • 1 PL worchestrovej omáčky
  • talianske korenie podľa chuti
  • granulovaný cesnak podľa chuti
Šošovicu zalejeme vodou a cez noc necháme napučať. Na druhý deň ju scedíme a pridáme do rajnice k oleju a posekanému cesnaku. Zľahka opečieme a podlejeme vodou. Varíme do zmäknutia. 
Hotovú ju prenesieme do vysokej nádoby, vlejeme ocot, olej, mlieko alebo vývar a worchester, ochutíme tahini pastou, korením a cesnakom. S tekutinami opatrne, radšej dávame spočiatku menej, konzistenciu môžeme priebežne regulovať. Ponorným mixérom zmixujeme na hladkú hmotu. Okoštujeme a v prípade potreby doladíme chýbajúcou pochutinou. 


Zostavíme sendvič tak, že oba krajce štedro natrieme pomazánkou, na ňu umiestnime šalátové listy a navrch lososové plátky. Pokropíme ich citrónovou šťavou a podávame s kolieskom citrónu na ozdobu a extra porciou pomazánky a šalátu bokom. 







Pomazánka je variabilná, dá sa nielen natierať na pečivo, ale využiť i ako dip k pečenej zelenine či grilovanému mäsu (tip na letné párty), ak ju zriedime ešte o niečo viac, pokojne ju podávajte ako kašu, možností je neúrekom, som presvedčená, že i sami prídete na to, ako ju spracovať. V tom prípade, neváhajte ma informovať, rada sa dozviem niečo nové. 
Ó a údený losos, náramne sa k šošovici hodí, nie je také neobvyklé ryby párovať práve s touto strukovinou. Ak teda naozaj nemáte odpor k morským živočíchom a neodrádza vás, že na prvý pohľad vypadá ako surový, dajte mu šancu, pochutnáte si. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára