
- 250 g fazule v paradajkovej omáčke** (nie je podmienkou siahnuť po konzerve, mala som však jednu otvorenú a preto som sa rozhodla ju využiť. Lepším riešením je uvariť si fazuľu samotnú a paradajkovú omáčku pripraviť "z ničoho", od začiatku práve pečením, ktoré podstúpime. Stačia čerstvé paradajky, trochu cibule na zahustenie a cesnak pre lepšiu chuť.)
- 1 veľkú broskyňu
- 1 ČL balzamikového krému (Lidl Italiamo ⇨ objavila som novinku)
- 1 kopcovitú ČL hrubozrnnej horčice (Lidl Deluxe s bielym vínom ⇨ delikatesa)
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL sladkej chilli omáčky
- 1 ČL sójovej omáčky
- 30 g domáceho kravského údeného syra (vymoženosti spojené s príbuznými na dedine ⇨ ďakujem!)
Fazuľu s omáčkou nasypeme do zapekacej formy, pridáme na kocky nakrájanú broskyňu, prilejeme balzamikový krém/redukciu, horčicu, čili a sójovú omáčku, posypeme paprikou a premiešame, aby sa suroviny rovnomerne rozložili. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme aj 30 minút, kým omáčka pobubláva a je o niečo hustejšia. Zmes preložíme do taniera a posypeme nehoráznou kopou syra. Ozdobíme napríklad bazalkou a servírujeme.
**Tip: skvelým variantom je aj použitie domácej BBQ omáčky, môžete sa inšpirovať napríklad aj >>TU<<.
Tento domáci údený syr sa ťažko rozpúšťa, preto ak preferujete dlhé ťahavé vlákna, použite iný typ. Chuťou sa mu však nič nevyrovná a údená aróma sa k pečenej fazuli dokonale hodí.
Dá sa konzumovať aj na studeno, ja som si napríklad porciu v práci vôbec neohrievala a jedla za izbovej teploty. Mám dojem, že tak viac vynikne chuť broskyne. Okrem toho, keď je vonku 30 °C, asi to posledné čo chcete je spálený jazyk.
Myslím si, že toto jedlo je dostatočne plnohodnotné samo o sebe, ale ak by sa vám to málilo, pokojne ho podávajte ako prílohu k pita chlebu alebo náplň do tortilly. Keď tak nad tým uvažujem, ani volské oko by vôbec nebolo na zahodenie. Máte ešte nejaké iné nápady? Sem s nimi!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára