Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Socca pizza s brokolicovým základom a opekanými šampiňónmi

utorok 6. júna 2017

Socca pizza s brokolicovým základom a opekanými šampiňónmi

Myslím, že to bolo pred tokom tak touto dobou, čo som naplno objavila kúzlo strukovinovej múky a placiek Socca z nej pečených >>prvýkrát TU<<. Zdá sa, že je to nejaká sezónna záležitosť, pretože som si na ne opäť spomenula teraz, po dlhšom čase. Chýbali mi, ich skvelá chrumkavá chuť, dokonalý podklad pre akúkoľvek nátierku, odhrýzať z nich ako prílohu namiesto pečiva. A čo ešte ich transformácia na pizzu! >>šošovicová TU<<, >>šunková TU<<. To je to, čo mi napadlo ako prvé. Už keď som vyrábala >>brokolicovo-avokádové pesto<<, preblesklo mi mysľou, že by bolo zaujímavé použiť ho namiesto tradičného paradajkového či menej bežného, ale tiež lahodného smotanového základu. Veď kto povedal, že pizza nemôže byť natretá prakticky čímkoľvek? (Taliani búchajú hlavou o stenu a zapaľujú pochodne). Okrem toho, určite pôsobí ľahšie a sviežejšie než práve prvé dve zmieňované voľby, čiže je ideálnejšou alternatívou pre horúce letné dni. Recept som oproti pôvodnému zmenila, teda sa nejedná ani tak o pesto, skôr o krém, nátierku, ale to ničomu neprekáža. Druhá vec je, čo na tento základ položiť? Keďže zeleninová zložka je obsiahnutá v ňom, chcelo to niečo z iného súdka. Ak ma poznáte, prekvapím vás (ale nie až tak veľmi), nevybrala som si syr! Šokujúce, viem. Moje myšlienkové pochody sa uberali skôr iným smerom - s brokolicou sa mi, ktovie prečo, spájajú aj šampiňóny, respektíve hríby obecne (napokon, dokázala som to aj v >>tejto<< polievke s nimi). Opečené na panvici a obalené jemne skaramelizovanou balzamikovou omáčkou, to môžem! Vypracovala som teda víziu dokonalej kombinácie všetkých zložiek, chýbalo už iba podujať sa na akciu a rozpáliť rúru. Tak sa pridajte a čítajte:

Šošovicová Socca/pizza:
  • ¾ hrnčeka šošovicovej múky
  • ¾ - 1 hrnček vody
  • 3 PL ochuteného oleja
  • 1 ČL talianskeho korenia
Brokolicová nátierka = základ (asi nespotrebujete celý):
  • zhruba ¾ uvarenej brokolice
  • 2 PL ochuteného oleja
  • talianske korenie podľa chuti
  • mletý koriander podľa chuti
  • 1-2 ČL jablčného octu
  • 1 kopcovitú ČL dijónskej horčice
Balzamikové šampiňóny:
  • 250 g čerstvých baby šampiňónov
  • trochu oleja na panvicu
  • 2-3 PL balzamikového octu
  • talianske korenie podľa chuti
  • granulovaný cesnak podľa chuti
Šošovicovú múku zmiešame s vodou a olejom, ochutíme korením a necháme minimálne 30 minút odstáť, aby nasiakla tekutinou a vyformovala hustejšie (ale stále dobre tečúce) cesto. To vlejeme do okrúhlej formy na pečenie, pobúchame ňou o pracovnú dosku, nech sa rovnomerne rozleje a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a pevný, ale dávame pozor na okraje, pizza ešte pôjde do rúry. 

Medzitým pripravíme brokolicový základ: uvarenú brokolicu umiestnime do vysokej nádoby, prilejeme olej a ocot, ochutíme koreninami a horčicou a pomocou ponorného mixéra zmixujeme na hladkú hmotu. 

Šampiňóny očistíme a nakrájame na polovice či plátky. Vložíme ich do panvice s olejom, posypeme korením, osmažíme a vzápätí podlejeme balzamikom. Na miernom plameni opekáme do zlatista, kým ocot nezhustne a nevytvorí na povrchu hríbikov lepkavú glazúru. 


Na predpečenú pizzu nanesieme štedrú dávku brokolicovej nátierky a na povrch rovnomerne rozložíme hotové šampiňóny. Plech vrátime naspäť do rúry a dopekáme ešte 10-15 minút, kým socca nie je dokonale chrumkavá na okrajoch a v strede pevná tak, že sa po nakrájaní dá bez problémov držať v ruke, bez toho aby sa rozpadla.  






Nechápte ma zle, že ja som sa rozhodla vynechať na tejto pizzi syr neznamená, že sa tým musíte riadiť. Naopak, som dokonca všetkými dvadsiatimi za to, aby ste v záverečnej fáze pri dopekaní celé veľdielo bez zaváhania zasypali priehrštiami trebárs cheddaru, eidamu, nivy - po čom vám len srdce piští! Ja som si však chcela vychutnať sladkasto-kyslé šampiňóny a výrazne horčicovú brokolicovú nátierku v celej svojej paráde. A neľutovala som, i keď patrím k obrovským milovníkom akýchkoľvek syrov od výmyslu sveta (ale to dobre viete). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára