Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicové toasty s avokádom, granátovým jablkom a vajcom

štvrtok 28. decembra 2017

Tekvicové toasty s avokádom, granátovým jablkom a vajcom

Ahoj, moji milovaní, po niekoľko dňovej odmlke sa vám opäť hlásim. Nebojte sa, tak ľahko sa ma nezbavíte, aj keď musím priznať, že to vypadá tak, že na vás budem útočiť v menšej intenzite, ako tomu bolo doteraz. Nie, cez sviatky som nezlenivela, ani som si poriadne nestačila uvedomiť, že nejaké sú. Všetko prebehlo veľmi rýchlo, väčšinu času som aj tak precestovala a chvíle s rodinou som si nemohla užiť naplno. Ja viem, ja viem, maminka, mohla som to riešiť dovolenkou, ale keď si ich pobrali všetci ostatní, niekto napokon robiť musí. Skôr ide o to, že mám stále balkón a mrazničku plnú na prasknutie a dala som si predsavzatie (s Novým rokom to však nemá nič spoločné, na také veci nie som), že tie zásoby konečne musím zlikvidovať. Aby som mala viac priestoru sa opäť naplno realizovať a prichádzať s novými inšpiráciami. Takže menšia frekvencia príspevkov bude osožná i pre vás. To len na úvod, aby ste vedeli, čo vás pravdepodobne čaká.
S určitosťou však viem, o čom bude dnešný výkrik do tmy. Ak ste prejedení všetkých sladkostí, koláčikov, šalátu, rezňov, lupienkov a slaných pochutín, upriamte pozornosť na tento zelený, svieži a netradičný tanier. Zhodou okolností je ešte stále v sviatočnom duchu, veď kombinácia zelenej, bielej a červenej sa s Vianocami spája. Okrem toho, granátové jadierka vypadajú tak trochu ako vianočné svetielka, navyše na tom avokádovom podklade ich smelo môžeme prirovnať k ozdobenému stromčeku. Či si to iba nahováram a myslíte si, že mi prepína? I to je možné.
Ale späť na správnu koľaj. Prezreté avokádo vyžadovalo rýchle spracovanie a ja som zatúžila len tak si ho rozpučiť na vrch nejakého toastu. Keďže vieme, ako je to s mojím "kamarátstvom" k chlebu, je jasné, že som hľadala alternatívu pečiva. Tých je hneď niekoľko, v tomto smere už netrpím krízu, postupom času som ich objavila hromadu. Len ktorú si vybrať? Napokon som vymyslela niečo, čo som ešte neskúšala. Tekvicové hrianky! Priamo z hriankovača! Keď to fungovalo na >>sladkom batáte<<, prečo by maslová krásavica mala byť výnimkou? Predpoklad sa potvrdil, vyšli náramne!
Ako zdroj bielkovín a ďalších tukov mi poslúžilo vajíčko, pretože a) skvelo sa do tohto taniera hodí; b) už dávno som ho nemala a moje chuťové receptory zavelili jasnou rečou.
Na osvieženie nielen obsahu ako takého, ale i farby posypeme toast granátovými drahokamami a neoddeliteľnou súčasťou celej zostavy je kopec >>baklažánu marinovaného v oleji<< s cesnakom a bylinkami. Verte mi, pridá tomu neuveriteľný šmrnc a nakopne zážitok z tohoto prostého jedla do výšin.
A keďže väčšina z vás pravdepodobne po orgiách a obžerstve túži nasadnúť na vlnu akéhosi detoxu, odporúčam obohatiť tanier náložou čerstvého šalátu. Nie som zástancom takýchto "diét" a očistných kúr, ono to ani nefunguje, ale vitamíny a zelenina naviac sú vždy len k prospechu. Lenže to netreba brať v zmysle "Dobre, dnes si dám šalát, strávim dve hodiny vo fitku, budem piť iba vodu a zajtra sa zase vrhnem na posledný kúsok tej torty, čo mám v chladničke.." Nie vážení, tadiaľto cesta nevedie! Ale nie som tu na to, aby som poúčala, len sa vás snažím inšpirovať, že to ide aj inak a bez pocitu, že by ste strádali. Veď uznajte, všetko na obrázkoch nižšie kričí: Zahryzni sa do mňa! A ja rada, bez váhania.
  • časť maslovej tekvice - koniec bez jadierok
  • trochu oleja a obľúbeného korenia
  • pol avokáda
  • 2 ČL jadierok granátového jablka
  • 1 vajce
  • kúsok masla
  • 2 PL marinovaného baklažánu
  • niekoľko listov čerstvého šalátu
Tekvicu umyjeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou tak pol centimetra. Vložíme ich do hriankovača a na najvyššom výkone opekáme dve kolá. Pri treťom raze stupeň o niečo zmiernime a dopekáme, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý s prípadnými pľuzgierami na povrchu. Ak je to nutné, opakujeme štvrtýkrát, ale v tomto momente by už tekvica mala byť hotová. 
Medzitým na kúsku masla pripravíme volské oko ochutené obľúbeným korením. 
Tekvicové hrianky potrieme olejom, posypeme korením (môžeme aj namazať cesnakom) a na povrchu rozpučíme vidličkou kúsky avokáda. Posypeme granátovými jadierkami a podávame s volským okom, šalátom a kopcom baklažánu. Všetko možno zostaviť aj ako sendvič - jednoducho jednotlivé vrstvy poskladať na seba do poschodí. 






Tak sa priznajte, kto z vás upadol do potravinovej kómy? Prejedli ste sa? Alebo viete, kde je miera a všetko ste to s prehľadom ustáli?
Mimochodom, aké boli vlastne vaše sviatky? Pokojné, príjemné, podľa vašich predstáv? Bol Ježiško štedrý? Píšte, komentujte, informujte ma! Ja som neskutočne zvedavá, takže si veľmi rada prečítam, čo pekné ale i nepríjemné sa vám prihodilo. 

2 komentáre:

  1. Vianoce boli super :) Od mala som neznášala zemiakový šalát :D tento rok som sa ho nemohla dojesť, hehe diéty robia zázraky :D :D ale inak to boli pohodové Vianoce, najväčšiu radosť som mala ja z toho, ako som potešila moju rodinu :) ja som podostávala len nejaké drobnosti :) Nechcela som nič veľké a drahé, nakoľko našich dosť "vyžieram" keď teraz nemám prácu (Erazmus grant vydrží max 2 mesiace :D) , a je mi to neskutočne ľúto :) a my sme už aj tak nie tak na tie darčeky, skôr sa fakt tešíme z toho, že sme všetci pokope :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa vyhrážala, že tento rok na Vianoce domov neprídem (kvôli neexistujúcim spojom..), ale nakoniec sa tak nestalo, čiže si myslím, že podobne som bola najväčším darčekom pre všetkých ja..
      Ako píšeš, nie je to o tom, dostať čo najviac a čo najhonosnejšie, hlavne, nech sme všetci pohromade. Okrem toho, väčšinou práve tie drobnosti dokážu potešiť viac, ako čokoľvek iné.
      Ďakujem za komentár, maj sa nádherne!

      Odstrániť