Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tortilla de patatas

sobota, 24. novembra 2012

Tortilla de patatas

Keďže budúci týždeň má prísť za mnou moja najobľúbenejšia (a jediná) sestra Hell, nemôžem sem momentálne vkladať všetky moje kulinárske počiny, pretože chcem, aby to bolo prekvapenie. Ale žiadne strachy, neskôr to pre teba určite vyvesím :D

Dnes však ochutnáme zo zahraničnej kuchyne.
Tortilla pochádza zo Španielska a podľa wikipédii sa o nej prvá zmienka nachádza v dokumentoch už z roku  1817. Neexistuje jediný správny recept, každý región má ten svoj, ale základom sú zemiaky, vajcia, olivový olej a cibuľa.

A v slovenských (či skôr českých) podmienkach som si ju na dnešný obed pripravila v tejto podobe:

Dáme si predvariť zemiak, aby príprava samotnej tortilly trvala kratšie -- do polomäkka.


V miske si rozšľaháme vajce so soľou a korením, dolejeme mliekom a môžeme postrúhať kúsok tvrdého syra. 


Napoly uvarený zemiak zbavíme šupky, nakrájame na kolieska a dáme orestovať spolu s cibuľkou. 


Keď zemiak a cibuľa chytia bronz, zalejeme ich pripravenou vajcovou zmesou.


Necháme chvíľku opiecť a potom zakryjeme pokrievkou, nech sa zmes dusí. Tortilla sa už potom nemusí otáčať. Ale kto chce (ako ja), pomocou taniera ju obráti a opečie na dve minútky ešte aj zvrchu. 


Hotovo, obed je na svete. Podávame so šalátikom preliatym olivovým olejom a balzamico octom. 
Postup je skoro až primitívny (a stvorený pre dvojplatničku), takže Hell, dúfam, že sa niekedy necháš inšpirovať.
Dobrú chuť!





2 komentáre: