Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pletence so špaldovou múkou

streda 6. marca 2013

Pletence so špaldovou múkou

V pondelok ma prepadla strašná chuť na slané (čo sa mi nestalo už dávno, väčšinou ma obchádzajú hriešne myšlienky na dobrôtky sladkého charakteru), ale na moju smolu, nič také po ruke nebolo. Tak som tento stav zaháňala prechádzaním blogov a popri tom som si spomenula, že na viacerých som videla recept na domáce "housky", ktoré som určite chcela vyskúšať. Takže som sa dnes chopila varechy (no vlastne ani nie, tú k tomu netreba :D) a pustila sa do prípravy.

Inšpirácia napríklad tu a tu.
Ja som to tak nejak skombinovala a použila:

  • 250 g špaldovej múky (viac som nemala, došla :( )
  • 250 g hladkej múky
  • pol čerstvého droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 250 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 1 vajce
Mala by tam ísť ešte soľ, ale ja som ju akosi zabudla pridať :D

Postup je jednoduchý, dokonca som ani nefotila. Múky premiešame, urobíme do nich jamku, rozdrobíme droždie v teplom mlieku a pridáme cukor. Asi 10 minút necháme droždiu na aktivovanie sa a prihodíme ostatné suroviny. Vymiesime a necháme kysnúť hodinu na teplejšom mieste. 


Cesto som rozdelila na 8 častí. Zobrala som jednu a klasicky uplietla vrkoč, no zistila som, že je nejaký veľký, takže zvyšných 7 kusov som ešte prekrojila na polku. Z každej tejto polovice ušúľame tri pramene a zapletáme. 


Zapletanie ma ku koncu prestalo baviť, tak som urobila aj 4 hniezdočká na obmenu :D
Pletence potrieme vajcom alebo mliekom a posypeme semienkami (napríklad sezamovými a šupneme do rúry). Ja som na malom ohni piekla 40 minút, pri 180°C myslím, že pol hodinka bude stačiť.

Pozor, takto sa to neukladá! Pletence samozrejme ešte zväčšia rozmer, ale ja som bola strašne lenivá deliť to na dve várky :D
Vidíte? Pospájali sa. Ale dali sa pekne oddeliť :)


Musela som ich vyskúšať čo najskôr, takže dnešná večera vyzerala asi takto:

Pletenec s arašidovým maslom, syrom s bielou plesňou a paradajkou :)

K dokonalosti im chýba ešte trošku nadýchanosti, ale inak sú celkom mäkké a chutné. A aby vyzerali ako z obchodu, bolo by treba trošku ešte zapracovať na tom tvare.. ale aj to časom príde.


 

4 komentáre:

  1. Sú krásne a narobila si mi nimi chute a to už som dnes večerala!!! :D A ty už dávaš to arašidové maslo pomaly všade, čo? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je ich veľa, tak možno niečo ostane kým prídeš :)

      A na maslo som mala chuť. Keď dôjde, už si ho nebudem dávať nikde, mala by som si ho šetriť..

      Odstrániť
    2. Keď budeš dobrá, donesiem ti to moje :). Aj tak ho asi využiješ viac ako ja...

      Odstrániť