Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tapenáda z čiernych olív

streda 28. augusta 2013

Tapenáda z čiernych olív

Tapenáda je pokrm pochádzajúci z Francúzska, ktorý obsahuje jemne nasekané alebo rozmixované olivy, kapary, ančovičky a olivový olej. Provensálske slovo tapenas vlastne znamená kapary. Veľmi populárna je tapenáda najmä v južnom Francúzsku, kde sa konzumuje hlavne ako predjedlo. Stačí ju natrieť na kúsok čerstvého pečiva. Niekedy sa však používa aj ako plnka do mäsa, prevažne hydiny.

Moja tapenáda je zložená z menej exotických ingrediencií (teda aspoň pre mňa, neviem, ako ste vy na tom s konzumáciou ančovičiek či kapár :D), inšpiráciu som čerpala niekde na internete :D

Potrebujeme (na väčšiu misku):

  • 3 šálky čiernych olív
  • 3 ČL olivového oleja
  • 3 ČL Balsamico octa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • tymián a rozmarín
  • prípadne citrónová šťava
Cesnak prelisujeme, spolu s ostatnými ingredienciami zmiešame a všetko v mise zmixujeme na hustú pastu. Podávame ako nátierku na opečenej bagetke, alebo ako som už spomínala, pokojne ju využite na naplnenie  trebárs kuracích pŕs, dobre poslúži aj ako dip k namáčaniu hranoliek alebo zeleniny. Ja som ju jedla s varenou mrkvou a brokolicou.




Uznávam, veľmi vábne to na prvý pohľad nevypadá, ale nenechajte sa odradiť. Kto má rád olivy (ako ja), určite mu tapenáda zachutí. 

1 komentár: