Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Extrahustá zeleninová polievka s bazalkovým pestom

nedeľa 20. októbra 2013

Extrahustá zeleninová polievka s bazalkovým pestom

Prichádza zase raz to obdobie, kedy mi dobre padne zaplniť bruško niečím hrejivým. Prežívať iba na studených šalátoch, ktoré si v krabičkách nosím do školy nie je ideálne a preto sa aspoň cez víkendy budem snažiť to môjmu telu vynahradiť.

K realizácii tejto polievky ma priviedlo hlboké zamyslenie sa po jednej online konverzácii so sestrou Hell. Zostala som po nej trochu namrzená. O čo šlo? Myslím, že prvýkrát v tomto semestri zostávala na víkend na priváte a bavili sme sa o tom, čo by si mohla uvariť. Najprv som sa potešila, že konečne využije niektorý z receptov z blogu, keď som ho už kvôli nej zakladala. Lenže jej sa nič nehodilo. Chcela prekonať samú seba a pustiť sa do nejakého mäsa, ale každý recept, ktorý tu bol komentovala so slovami, že na to nemá ingrediencie. Stačilo, aby v popise bolo pár byliniek navyše a už bola bezradná. Nikdy by mi nenapadlo, že aj tá troška improvizácie môže byť problém.

Preto bude tento recept podaný naozaj podrobne, aby ho raz skutočne mohla vyskúšať. Pretože je jednoduchý. Taký študentský a zároveň domáci. Myslím, že obe nadovšetko zbožňujeme zeleninovú polievku od mamky, no tá ju robí so zápražkou. To pre mňa spočiatku, keď som si začínala pre seba variť, predstavovalo problém. Takže toto je verzia bez zápražky, drahá Hell, špeciálne s poznámkami pre teba!! 

Na zeleninovú polievku budeme potrebovať:

  • rôzne druhy zeleniny; základ: mrkva, petržlen, brokolica, alebo karfiol (alebo oboje), hrášok, zemiaky (ja nepoužívam!), kaleráb, zeler (nepovinne, ale väčšinou v obchodoch býva v tých táckach určených práve na zeleninovú polievku), pór (tiež nepovinne) či cibuľa
  • maslo alebo olej
  • dochucovadlá: soľ, mleté čierne korenie, červená mletá paprika, prípadne vegeta, rasca; u mňa dnes pesto (nepovinne)
  • voda (logicky..)
Očistíme si a ošúpeme zeleninu, nakrájame na ľubovoľné tvary. Hell, ty si to priprav všetko dopredu, aby si potom nerobila paniku ☺. Na dno hrnca dáme buď hrubší plátok masla, alebo 1 až 2 lyžice oleja. Na oleji orestujeme zeleninu, ktorá je najtvrdšia a potrebuje najdlhšie varenie: zemiaky, mrkvu a petržlen (chvíľku, kým to nezavonia.. 2 minúty povedzme). Prilejeme vodu. Množstvo závisí od toho, koľko porcií máme v pláne urobiť. Vodu osolíme, okoreníme, opaprikujeme, ovegetujeme, o..bylinkujeme.. proste nasypeme čo máme a čo tam chceme. Koho zaujal nápad s pestom, ten počká, pridáme ho až na koniec a preto s dochucovaním v tejto fáze ešte opatrne. 
Teraz čakáme, kým zelenina nebude polomäkká. Okolo 5 minút. Potom pridáme druhy mäkšej zeleniny: brokolicu, karfiol, pór (cibuľa mohla ísť na maslo už na začiatku). Všetko dobre zamiešame a varíme už domäkka (5 -10 minút, sledujeme to). Možno bude potrebné doliať vodu, ak sa príliš vyparila. Ale hovorím, záleží koľko polievky chcete a akú hustú. 
Na záver pridávame suroviny z konzervy, napríklad ak máme sterilizovaný či mrazený hrášok (alebo ja som v mrazničke našla predvarenú mrkvu, tak som ju tam prihodila tiež). Keď je všetko uvarené, odstavíme z plameňa, ochutnáme a podľa potreby pridáme ďalšie koreniny a bylinky. Teraz prichádza na rad bazalkové pesto, ja som dala takmer celú polievkovú lyžicu. Zamiešame a podávame. 



Zlatko, dúfam, že tento postup je dostatočne jasný a zrozumiteľný, normálne som sa pri jeho koncipovaní zapotila. Napriek tomu, ako zložito to môže vypadať, pripraviť si poctivú domácu polievku je jednoduché a nemusíš prežívať iba na sáčkových. Netrvá to ani tak dlho, pri správnej deľbe práce okolo 20 minút aj s prípravou zeleniny. 




Poviem vám, táto verzia s pestom je neskutočná, asi ju budem musieť praktizovať častejšie. Takže všetkým prajem dobrú chuť! Ešte by ste to mohli stihnúť pripraviť aj k dnešnému obedu, ak ste si náhodou dlhšie pospali a teraz dumáte, čo do bruška ;)

Pre úplnosť, táto polievka obsahuje:
1/2 strednej čerstvej mrkvy, niekoľko kusov mrazených mrkvičiek, 1stredný  petržlen, zhruba 7 cm bielej časti póru, 2 malé ružičky brokolice, hrsť mrazeného hrášku, soľ, mleté čierne korenie, sladkú papriku a pesto. 


4 komentáre:

  1. Ja na varené jedlo nedám dopustiť...do menzy ma nik nedostane a sáčkové polievky sú príliš... priochutené, takže mne aj môjmu žalúdku príde najlepšie variť si sama...škoda, že na mňa moje okolie čumí, keď mu to poviem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to mám presne rovnako. Zo sáčkových polievok sa mi dvíha žalúdok a menzu som síce navštevovala prvý rok, ale dávať si dookola kurací steak, to sa mi veľmi rýchlo zhnusilo. Ja som bola z domu navyknutá mať vždy teplé jedlo, preto mi neostalo nič iné, iba sa prekonať a začať si variť, hoci začiatky boli ťažké :D Teraz ma to naozaj baví (hlavne ale musí byť čas :/).

      Odstrániť
  2. Ja som si už začínala myslieť, že polievka bez zapražky ani neexistuje. :D

    Inak ako tak čítam recept a vidím fotky, tak sa sama seba pýtam, prečo ja polievky nejem. Mám z nich averziu vďaka školskej jedálni a nejako mi to ostalo aj dodnes.. Mohla by som sa koenčne odhodlať a skúsiť nejakú, napr. tú tvoju :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež dlho polievky nevarila, pretože som si myslela, že je to strašne zložité. A hľa, vôbec nie, dá sa to elegantne (a chutne) obísť. Rozhodne odporúčam prekonať odpor a vyskúšať ;) Ak by to bola navyše tá moja, veľmi by som sa potešila.

      Odstrániť