Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Špaldový jablkový koláč

streda 9. októbra 2013

Špaldový jablkový koláč

Jeseň na nás už udrela celou svojou silou. Počasie v Brne dnes nevypadalo ideálne, slniečko sa schovalo za mraky, predpoludním dokonca mrholilo. Obávam sa, že babie leto tento rok už skončilo a nasledovať budú len tie pochmúrne dni plné hmly, sychravej šedi a vlhkého vetra, ktorý sa dostane pod akúkoľvek vrstvu oblečenia. Ale aj jeseň má svoju krajšiu tvár. Prináša so sebou úrodu tekvíc, hrušiek, hrozna a predovšetkým jabĺk. A to je to, čo mám na nej rada. Jablká v kombinácii so škoricou, to je neprekonateľná kombinácia (skoro ako banán a arašidové maslo ♡). A keď tieto dve ingrediencie spojíte dohromady s vlašskými orechmi, je to číra dokonalosť.

Pri pečení tohto koláčika som v kuchyni absolvovala svoje dve premiéry.

  1. Prvýkrát som použila teplovzdušnú rúru, ktorú máme na byte síce už takmer dva mesiace, ale doteraz som sa jej vyhýbala, pretože som sa bála, ako sa s ňou bude pracovať. Strach bol zbytočný, nepripravila mi žiadne nepríjemné prekvapenie. 
  2. Po prvý raz som použila moju tortovú formu (konečne!!). Tá si pekne dlho hovela v skrinke a čakala na ten správny okamih. Napokon prišiel. 
Toľko k úvodu, prejdime už na recept. 
Potrebovať budeme:
  • 2 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
  • 1 PL škorice
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 2 kopcovité PL medu
  • 1/2 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 2 stredne veľké jablká
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 40 g 74% horkej čokolády

V jednej mise zmiešame dokopy všetky suché ingrediencie, hlavne sa snažíme rovnomerne zapracovať kypriaci prášok. V druhej mise vymiešame zase mokré prísady. Tie prilejeme k suchým a zľahka zmiešame na hustejšie cesto. Pridáme očistené a na kocky pokrájané jablká a orechy. Na veľkosti nezáleží (haha ), ale ja mám radšej, keď sú jablká i oriešky vo väčších kusoch, aby som sa mala do čoho zahryznúť. Cesto vlejeme do formy; buď vymazanej a vysypanej múkou, alebo vystlanej papierom na pečenie. Povrch uhladíme a snažíme sa, aby jablká boli rozdistribuované rovnomerne. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 - 25 minút. Kontrolujeme ho špajdľou. Na záver si nad parou rozpustíme asi 40 g kvalitnej horkej čokolády a koláč po miernom vychladnutí dozdobíme. 


Tento koláč určite musíte vyskúšať! Ja viem, toto vám odporúčam snáď v každom druhom príspevku, ale teraz to myslím smrteľne vážne. Že bol výborný dokazujú reakcie mojich spolubývajúcich. Dnes ma celý deň dievčatá zdravili s dodatkom, že koláč bol skvelý, zmizol z povrchu zemského v priebehu dvoch hodín. Nechcem sa chváliť (fakt nie, vážne ), len vás tým chcem navnadiť na to, aby ste si ho upiekli. A pritom sa skladá zo samých zdravých vecí. Špaldová múka vášmu telu dodá kopec vlákniny, med, jablká i škorica nálož vitamínov. A čokoláda je vlastne takisto zdravá, ako ste už určite niekde počuli 







Tak vyzerali moje dnešné raňajky: koláčik spolu so syrom gervais zmiešaným s bielym jogurtom. Predsa len, nejaké bielkoviny navyše nie sú na škodu. 



A tu vidíte porciu, ktorú som odniesla kamarátovi (ako poďakovanie za pozvanie na čaj). Neuveríte, ale pri písaní tohto článku mi poslal správu s textom: koláč je super! No nie je ten chlapec zlatý?  
Tak neváhajte, varecha do ruky a hor sa piecť! 


10 komentárov:

  1. Ó, to vyzerá skvostne ...mňam...X)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vôbec mi nechutil,tvrdý ako skala,a jablká sa tam vôbec nehodia...určite dať menej múky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mi je veľmi ľúto :( mne sa zdalo množstvo múky primerané..

      Odstrániť
  3. Podla mna teda najuzasnejsi kolac aky som kedy jedla:) dala som sice viac jablk, lebo som ich mala vela a nevedela som co s nimi a trochu pernikoveho kypriaceho prasku, a bol naozaj dokonaly,:) nic lepsie som uz veeeelmi dlho nejedla:) mnam;) dakujem za super recept:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééééj ďakujem!! Ani nevieš, ako mi to zdvihlo náladu! Som naozaj rada, že koláč chutil :) a ešte raz ďakujem!

      Odstrániť
  4. Skúsila som, ale bolo to prvý aj posledný krát, koláč sa ani po dlhom čase nedopiekol a aj tá upečená časť chutila ako čistá múka, vôbec to nemalo chuť a nebolo to ani sladké.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mrzí ma, že ti/vám nechutil. Ja by som ho hneď ale nezavrhovala, možno nabudúce viac dosladiť a ubrať trochu múky a mohlo by to byť viac podľa tvojho/vášho gusta.
      Avšak ďakujem aj za takýto komentár, nechám sa rada poučiť. Pekný deň!

      Odstrániť