Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Sugo Bolognese = Boloňská omáčka

nedeľa 6. októbra 2013

Sugo Bolognese = Boloňská omáčka

Pozor! Niekoľko Talianov pri čítaní tohto článku môže utrpieť vážnu ujmu na zdraví! Minimálne si od zúfalstva nad tým, čo budem vydávať za boloňskú omáčku vytrhajú vlasy (a kuchár Emanuele možno dostane aj infarkt).

Okej, bolo to takto. Chcela som pripraviť naozaj poctivú pravú Sugo Bolognese, dokonca podľa samotného Manu Ridi, lenže bol to jeden z takých tých spontánnejších nápadov a tak som po ruke nemala všetky potrebné ingrediencie. Teda z pôvodného plánu vzišlo a zase raz som to musela nejak okabátiť. Ale nebojte sa, raz príde aj na tú pravú! Zatiaľ sa uspokojíme s fake verziou.

Na 2 - 3 porcie potrebujeme:

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • mrkvu strednej veľkosti
  • červenú cibuľu
  • lyžica olivového oleja
  • sparené a olúpané paradajky, respektíve lúpané paradajky z konzervy, v horšom prípade paradajkový pretlak (a úplne barbarsky: kečup! Ale keď barbarsky, tak štýlovo - domáci kečup)
  • oregáno, provensálske bylinky, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
  • vývar (voda)
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Pridáme mleté mäso a opekáme, kým sa trochu nezatiahne. Vznikajúcu omáčku podlejeme vývarom/vodou a pridáme paradajkovú zložku (jednu z verzií, ktorú ste si vybrali, alebo hoci aj kombináciu niekoľkých). Dochutíme oregánom a korením a pod pokrievkou dusíme, kým sa väčšina tekutiny nevyparí a mäso nie je mäkké (zhruba 20 - 30 minút). Chvíľu pred odstavením nastrúhame trochu muškátového orieška. 


Ako určite všetci dobre viete, omáčka sa hodí k akýmkoľvek cestovinám: linguine, špagetám, tagliatelle, fetuccine, lasagniam.. Ale výborná je aj v tortille, či len tak s nejakým listovým šalátom. 

Moja omáčka je trochu menej červená ako som čakala, ale dávam to za vinu tomu, že kečup mäso nezafarbí natoľko, ako povedzme paradajkový pretlak. Nech je to akokoľvek, chuťovo vás určite nesklame.





4 komentáre:

  1. Tá teda vyzerá ♥ Milujem takéto omáčky hlavne na cestovinách, len som strašne lenivá si ich robiť, preto ak ich neurobí mamina, tak ja zostávam stale len pri klasike kečup a syr :D Ale viem si to predstaviť s tou tortillou ako si spomínala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ostala mi ešte asi jedna porcia a uvažujem nad tým, že pôjde práve do tortilly a vezmem si ju do školy :D Kečup a syr je samozrejme klasika, ktorá nikdy nesklame :D

      Odstrániť
  2. mňam! vypadá to krásně, podobné mixy mám nejradši, je to kolikrát dobré i za studena na chlebík =))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To veru hej, s nejakým toustom určite nebude zlá :)

      Odstrániť