Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bylinkové zelerové hranolky, kuracie prsia a šalát s avokádom a čiernymi olivami

sobota 22. februára 2014

Bylinkové zelerové hranolky, kuracie prsia a šalát s avokádom a čiernymi olivami

Dnešný obed sa niesol v znamení jemnej improvizácie. Bez toho by to vlastne už ani nešlo. Ale ja sa v zásade nesťažujem, ono to väčšinou vypáli tak, že keď nemáte prehnané očakávania, výsledok vás mnohokrát veľmi príjemne prekvapí. A tak to bolo i teraz.

Zostali nám od minula opekané prsíčka, ktoré robila mamka a na mne ostala už iba úloha zbúchať okolo toho ten zbytok. Mala vynikajúci nápad: dať si ako prílohu zelerové hranolky. Nemala som ich už ni nepamätám a preto som nelenila.

Nesmel chýbať, samozrejme, zeleninový šalát. Plánovala som si dať len ľadový šalát so zálievkou, ale po mojich salsových kreáciách (1) (2) som sa nejako rozmaznala a držím sa hesla s avokádom je všetko chutnejšie, nuž som ho prihodila i sem.

Takže sčítané a podčiarknuté, na bylinkovo - cesnakové hranolky potrebujeme:
  • pol buľvy zeleru
  • cesnakový olivový olej (alebo olivový olej zmiešaný s cesnakom)
  • provensálsku zmes
  • oregáno
  • bazalku
  • trochu grilovacieho korenia
Zeler očistíme a nakrájame na hranolčeky. Rozložíme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme olejom, zasypeme bylinkami a koreninami a v rozohriatej rúre na 200° pečieme 20 minút.

Na opekané kuracie prsia:
  • prsia (množstvo zámerne neuvádzam, prispôsobte počtu stravníkov)
  • sójovú omáčku
  • korenie 4 farieb
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • prípadne grilovacie korenie
  • olej
Mäso dáme na niekoľko hodín (ideálne i cez noc) marinovať do zmesi zo sójovej omáčky, korenín a oleja. Potom sprudka opečieme na panvici, kým prsia nie sú mäkké a šťavnaté.

Na šalát:
  • niekoľko listov ľadového šalátu
  • 1/4 - 1/2 avokáda
  • čierne olivy
  • zálievka: (cesnakový) olivový olej, provensálska zmes, (bylinková) soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy, trochu balsamico octa
Šalát, avokádo a olivy nakrájame na drobné kúsky, v mise prelejeme olejom, dochutíme a podávame s kuracími prsiami a zelerovými hranolkami.

Dobrú chuť všetkým!!




10 komentárov:

  1. Ten nápad s hranolkami je vynikajúci! Hneď keď sa vráti domov mamina jej poviem nech mi zajtra kúpi zeler aby som si ich mohla urobiť :) S cuketou a pod. som si vždy robila "hranolky" ale z zeleru ma to ešte nenapadlo. Asi aj zato, že ho nezvykneme kupovať. Takže skvelý nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že sa páči :) Cuketu si tiež zvyknem pripravovať častejšie, ale to ju len opečiem trochu na panvici.

      Odstrániť
    2. Škoda však, že teraz v zime sa tá zelenina tak neoplatí :/ Chcela som si kúpiť cuketu po dlhom čase, ale tá cena v porovnaní s kvalitou alebo skôr veľkosťou je dosť zlá no. Také sú maličké, častokrát ešte menšie ako uhorky. Už nech je leto, nech možem vyjedať zeleninu babke zo záhrady :)

      Odstrániť
    3. Áno, presne preto sa aj ja teším na leto, kedy už konečne bude zelenina zo starkinej záhrady. To sa s tou v obchodoch fakt nedá porovnať!

      Odstrániť
  2. Všade, kam sa pozriem, vidím len avokádo a zeleninové hranolky. To sú presne veci, ktoré sa bojím vyskúšať - zeleniny mi je väčšinou ľúto a zjem ju surovú/hodím ju do polievky (uznávam, že nie som taký macher, aby som jedla surový zeler :D) a avokádo som mala raz a vôbec mi nechutilo. Aj keď je pravda, že väčšina ľudí zažila prvý chabý pokus a potom si ho zamilovala... Neviem.
    Každopádne to vyzerá dobre a ak by mi to niekto pripravil, určite by som ho pochválila! :D Ale urobiť to sama... no, asi nie :'D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba len nabrať odvahu! Určite to zato stojí. Ja som tiež spočiatku nebola do experimentovania veľmi hŕ, ale keď nikdy nevyjdeš zo svojej komfortnej zóny, ako sa hovorí, nezažiješ nič nové :D

      Odstrániť
  3. Celerove hranolky jsou k nerozeznani od tech klasickych. :))
    Jinak takova jidla fakt zboznuji, krasa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru na nerozoznanie, je to skvelé na oklamanie nepriateľa :D
      Ďakujem, ja mám tieto zeleninové veci tiež rada. V jednoduchosti je krása ;)

      Odstrániť
  4. Aj ja som vyskusala hranolky, uz davnejsie a velmi som si ich oblubila. Akurat dnes som natrafila na tvoj blog a pozeram, ze si velmi sikovna Pekne prispevky:)) Pozdravujemm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej, ďakujem, ani nevieš, ako veľmi ma potešil tvoj komentár :)
      Krásny deň prajem!

      Odstrániť