Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Punčová torta

pondelok 10. februára 2014

Punčová torta

Minulý piatok starká oslavovala svoje 70. narodeniny a pri tej príležitosti sme sa s mamkou pustili do prípravy torty. Príliš dlho sme nešpekulovali, namiesto klasickej čokoládovej sme sa tento raz rozhodli, že jej upečieme punčovú, ktorá je vlastne iba modifikáciou na osvedčený punčový koláč. Torta pozostávala z troch piškót, punčovej polevy a marhuľového lekváru. A ako presne na to? Čítajte ďalej..

Potrebujeme (na jeden korpus):

Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej nadýchanej peny. Mixujte fakt poctivo, pena musí byť naozaj našľahaná ako obláčik, inak piškóta nebude vláčna a mäkučká. Následne prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva. 

Vylejeme do formy vymazanej maslom a posypanej múkou, alebo vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre dovtedy, kým pri teste so špajdľou z cesta nevyjde čistá. U každého je to individuálne.

Tento postup opakujeme ešte dvakrát.

Dva korpusy potrieme lekvárom, u nás to vyhral marhuľový. 


Medzitým nesmieme zabudnúť nachystať punč, ktorý budeme nalievať na prostrednú piškótu. K tomu budeme potrebovať:


Vodu s cukrom dáme do kastróla a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom necháme mierne schladnúť a pridávame zvyšné ingrediencie. Koštujeme, rumu pridáme podľa chuti, pokojne i viac, či menej.

Nasleduje zostavenie torty. Na korpus potretý lekvárom položíme druhý, ktorý polievame punčom. Je možné, že ho nespotrebujeme celý. Polievame dovtedy, kým korpus nie je úplne nasiaknutý, ak sa už voda nevpíja, je to signál, že máme prestať. Nakoniec položíme tretiu vrstvu, ktorá je tiež natretá lekvárom. Zrežeme prípadné vyčnievajúce okraje do dokonalého kruhu. 


Pripravíme si už iba punčovú polevu. Dva balíčky punčového prášku zmiešame so 4 lyžicami vody a mixérom vyšľaháme do hustej peny. Rozotrieme po celom povrchu a ozdobíme. 


A sme hotoví! Mimochodom, vôbec to nebol zámer, ale ako iste všetci viete, blíži sa nám sviatok všetkých zamilovaných. A ako ho osláviť lepšie, než pripraviť si niečo dobré? Tak šup šup, ak ešte pre svoju milovanú osobu nemáte nič prichystané, napečte na Valentína túto ružovú tortu a zaručene máte vyhraté. Veď ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok!


Tip na záver: Stredný korpus sme nerobili zo štyroch, ale len z troch väčších vajec. Potom bude treba len 3 PL múky a 3 PL cukru. Torta nebude tak vysoká a bude sa lepšie krájať.  


Ja Valentína neoslavujem (ani nie je s kým), ale mamke a sestre vždy zvyknem urobiť radosť nejakou maličkosťou. Čokoládkou či nejakým iným pamlskom. Ako tento deň plánujete stráviť vy? Oslavujete? Alebo tento komerčný gýč máte hlboko v paži? Odmeňujete niečím i seba? Píšte! Všetkým krásny pondelok želám!

4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Jj, taký trošku rozmernejší :) Ale 70 má človek len raz :D

      Odstrániť
  2. Punčový zákusok alebo torta bývala moja obľubená, no už dávno som ju nejedla :) Vyzerá úžasne :) Čo sa týka Valentína, pre mna je to len ďalšie meno v kalendári, ktoré nijak neprežívam. Podľa mňa tí čo sa majú radi, nepotrebujú nejaké sviatky aby si to mohli povedať, oslaviť alebo obdarovať sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekne napísané, s tým sa plne stotožňujem :) človeku, na ktorom mi záleží, to pokojne poviem hoci aj každý deň.

      Odstrániť