Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: "Vtipný" kvíz o jedle (3)

sobota 8. februára 2014

"Vtipný" kvíz o jedle (3)

Dnes je so-bo-tááá ca-ri-raa ju-cha-chááá, ten posledný deň.. Nie, drahí a milí, nešibe mi (nie viac ako obvykle), to si len tak trochu pospevujem. Ak by ste to nevedeli hneď identifikovať, tu máte videjko:


Aj keď, príliš veľa dôvodov do spevu nemám.. zanedlho začne škola, nič sa mi nechce robiť a v tomto utešenom počasíčku je to ešte horšie, človeka to iba láme na spanie a nechce sa mu z teplej deky ani malíček vystrčiť. Nuž, tak si spolu vyplňme chvíľku zase jedným kvízom. Netreba k tomu vstať z gauča, zabijeme lenivú sobotu a ako bonus sa možno trochu pobavíme a niečo nové naučíme. 

Upozorňujem, že tento test patril do kategórie veľmi náročných, preto som nesmierne zvedavá na vaše výsledky, tak sa potom nezabudnite podeliť!

A o čom to dnes bude? Na mušku som si zobrala moje najobľúbenejšie ovocie, BANÁN!! Dlhé roky to bolo jediné ovocie, ktoré som mohla zjesť bez toho, aby ma zachvátila nepríjemná bolesť zubov a odvtedy som si naň vytvorila šialenú závislosť. Takže ak by som ho nemala minimálne dvakrát do týždňa (a to je fakt už minimum), bola by som zúfalá. 



Ale dosť už tliachania, ceruzky pripraviť, štartujeme!

1. "Praveké" banány obsahovali mnoho semienok a iba tenkú vrstvu jedlej dužiny. Výsledkom kultivácie však dospeli do tvaru, v akom ich poznáme dnes a stali sa jednou z najrozšírenejšie konzumovaných potravín vo svete. Odkiaľ však banány pôvodne pochádzajú?
A) východná Afrika
B) Karibik
C) juhovýchodná Ázia
D) južná a stredná Amerika

2. Banánovníkom sa veľmi dobre darí v tropických oblastiach s teplotami okolo 27 °C, výdatnou zrážkovou činnosťou a nekontaminovanou pôdou. Bežne sa pestuje v pásme 30° od rovníka. Ako banány klasifikujeme botanicky?
A) strom
B) réva
C) ker
D) bylina

3. V obchodoch banány typicky nachádzame v trsoch po 4 až 6 kusoch. Na stonke však rastú vo väčších zhlukoch. Poľnohospodári majú pre trs obsahujúci 10 a viac banánov špeciálny názov, viete aký?
A) banans
B) hands
C) crowds
D) clumps

4. A jedna otázka z amerických dejín.. Banány prvýkrát prišli do Ameriky spolu s námorníkmi, ktorí ich dopravovali z Karibiku. Kde a kedy boli banány po prvý raz oficiálne predstavené širokej verejnosti?
A) v 1904 na Olympijských hrách v St. Louis
B) v 1893 na výstave World's Columbian Exposition
C) v 1915 na výstave San Francisco World's Fair
D) v 1876 na výstave  Philadelphia Centennial Exhibition

5. Banány patria medzi mäsité ovocie. Patria do podkategórie:
A) hesperidium (plodenstvo citrusov)
B) kôstkovice
C) bobule
D) malvice

6. Ako určite všetci dobre vieme, z banánov sa dá vykúzliť nespočetné množstvo lahodných pokrmov. Na prípravu ktorého z nasledujúcich receptov budeme potrebovať zmrzlinu, tmavý rum a flambovaciu pištoľ?
A) Banania
B) Banh chuoi
C) Lepat pisang
D) Bananas Foster


7. Toto vynikajúce ovocie je výborným zdrojom vlákniny a draslíka. Rýchlo dopĺňa živiny spálené v priebehu fyzickej aktivity, najmä glykogén, telové tekutiny a sacharidy. Nanešťastie, jednu živinu v sebe neobsahujú. Ktorá z uvedených by to mohla byť?
A) všetky nasledovné
B) vitamín B6
C) vitamín C
D) sodík

8. Banány sú jedny z mála ovocia, ktoré dobre dozierajú až po odtrhnutí od materskej rastliny. Ak by sme ich príliš dlho nechali na stopke, ich šupka by praskla a jedlá dužina plodu by sa stala príliš "vláknitou", pripomínajúcou textúru bavlny. Akým najvhodnejším spôsobom možno zelené banány nechať dozrieť? 
A) ošúpať, pokvapkať citrónovou šťavou, vložiť do mraziaceho vrecka a zamraziť
B) uzavrieť do igelitového sáčku s etylén absorbentom
C) uchovať v neuzavretom sáčku v chladničke
D) skladovať v klimatizovanej miestnosti s premenlivým tlakom

9. Banány sa k nám dostávajú predovšetkým z rozvojových tropických krajín, kde ich celkový import môže tvoriť až 80% z celkového dovozu banánov. Komerčne sú banány pestované v oblastiach bližšie k rovníku, no i v Európe existuje jedna krajina, ktorá ich pestuje pre komerčný vývoz. Ktorá?
A) Španielsko
B) Taliansko
C) Island
D) Švédsko 

10. O tom, že banány sú snáď najpopulárnejším ovocím na svete svedčí i fakt, že ovplyvnili dokonca niektoré náboženstvá a mytológiu. Ktoré z nasledujúcich tvrdení je však napriek tomu úplným nezmyslom?
A) Kmeň Khosia v južnej Afrike verí, že ich predkovia prebývali v banánovníkoch
B) učenci Koránu tvrdia, že zakázaným ovocím nebolo jablko, ale práve banán
C) podľa jedného indonézskeho mýtu, ľudia boli potrestaní smrteľnosťou za to, že si namiesto kameňa vybrali banán
D) pôvodní obyvatelia Hawaia verili, že banánovník je stelesnením boha Kanaloa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. C
Pôvod banánov vystopovali vedci v indo-malajzijskej džungli v juhovýchodnej Ázii. Na západ boli prevezené cestovateľmi a obchodníkmi, ktorí ich korene priniesli pri migrácii do Stredného východu a Afriky. V roku 1482 ich objavili Portugalci, ktorí sa s nimi podelili so Španielmi. Podľa španielskych dejín, mních Tomas de Berlanga bol zodpovedný za ich dovoz na západnú pologuľu pri jeho ceste do Antíl v roku 1516. Odtiaľ sa už poľahky rozšírili do južnej a strednej Ameriky a do celého sveta. 

2. D
Banánovníky sú skutočne klasifikované ako byliny, spadajú do rovnakej čeľade ako palmy, ľalie a orchidey (Musaceae). Sú najväčšími rastlinami bez drevnatej stonky (čo je práve charakteristika bylín). Rozmnožujú sa skôr podzemkami než semenami. I cestovatelia ich dovážali práve pomocou podzemkov. 


3. B
V arabskom jazyku slovíčko znejúce "banan" pomenúva prst na ruke a tak aj trs banánov nazývame "rukou"; hand. Odborníci tieto termíny používajú bežne pre označenie skupiny viac ako 10 banánov. Pre zhluky plodov menšieho počtu majú názov cluster, u nás prekladaný ako trs. 

4. D
Centennial Exposition, ktorá sa konala v roku 1876, oficiálne nazývaná aj Medzinárodnou výstavou umenia, manufaktúry a produktov poľnohospodárstva a baníctva, sa konala pri príležitosti 100. výročia podpísania Deklarácie nezávislosti vo Philadelphii. V tom období boli banány veľkým hitom. Každý bol zabalený vo farebnej fólii a predávaný patrónom výstavy za solídnych 10 centov. Mimochodom, na tejto výstave prezentoval Alexander Graham Bell svoj unikátny vynález: telefón. Vystavovali tu tiež také slávne mená ako Heinz (známy kečupom) a Remington (so svojím písacím strojom)! Neverili by ste, ale dnes banány aspoň raz do mesiaca kúpi 96% domácností v Amerike. 

5. C
Technicky je banán bobuľou. Bobule sú popisované ako ovocie s mäsitým oplodím, hoci niekedy majú tuhú šupku a niekedy viac ako jedno semeno. Dnes sú už takmer bez semien, no praotcovia banánov ich obsahovali veľké množstvo a niekedy sa zvyknú označovať termínom baccate (bobuľovité). 
Medzi malvice patria hrušky či jablká, do skupiny hesperidium zase patria citrusové plody (pomaranče, citróny..). Kôstkovice sú napríklad broskyne a slivky. 

6. D 
Bananas Foster je dezert pozostávajúci z banánov a omáčkou preliatou cez kopček vanilkovej zmrzliny. Banány sa povaria v zmesi z masla, trstinového cukru a škorice. Potom sa do nej pridá tmavý rum a banánový likér. Alkohol sa zapáli a takto sa servíruje spolu s banánmi preliatymi omáčkou so zmrzlinou. 
Banania je čokoládový nápoj vyrobený z banánovej múčky, jačmeňa, kakaa a cukru, Banh chuoi zase sladký banánový chlieb alebo chlebový puding. Lepat pisang je názov pre dusené banánové balíčky, ktoré sa plnia duseným banánom a kokosovou plnkou. 

7. D
Jeden banán obsahuje 11% draslíka a 16% vlákniny z doporučeného denného množstva. Taktiež obsahuje vitamín C, ktorý by stačil na zásobenie 15% dennej doporučenej dávky a vitamín B6 (20% DDD). Banány neobsahujú takmer žiadny alebo len minimálne sodík, tuky či cholesterol. 

8. B
Vedci z Trinidadu a Austrálie vykonali výskum, ktorý jasne ukazuje, že chladenie nutne nemusí predlžovať životnosť banánu po jeho odtrhnutí. Naopak prítomnosť oxidu uhličitého a absencia etylénu, ktoré ovocie pri dozrievaní produkuje môžu pomôcť pri uchovávaní banánov na dlhšiu dobu a to i pri vyšších teplotách. Nezrelé banány by sa určite nemali nechávať v chladničke, pretože chlad ich poškodzuje. Takto ich môžeme uskladniť až po tom, čo už začal proces dozrievania. 

9. C
Prekvapuje vás to? Banánovníky na Islande sú pestované v špeciálnych skleníkoch ohrievaných geotermálnou energiou z horúcich prameňov. Vykuruje sa nimi pôda a sú využívané i ako zdroj energie pre chod skleníkov samotných (napríklad na osvetlenie v tmavých zimných mesiacoch). Najznámejším miestom s banánovými poliami je Hveragerdi

10. A 
Domorodci z kmeňa Poso (v Sulawesi) verili, že kedysi dávno bola obloha bližšie k nebu a Stvoriteľ ľuďom znášal darčeky dolu pomocou lana. Keď im na koniec uviazal kameň, jeho dar odmietli. Zoslal im na zem teda banán. Tento dar už ľudia prijali, no Stvoriteľ sa rozhneval nad ich konaním a odsúdil ich život na život podobný banánovníku. Keď banánovník urodí svoje plody, jeho stonka hneď umiera a tak i rodičia ľudí z kmeňa Poso umrú vtedy, keď ich deti prídu na svet a zaujmú ich miesto. Keby si boli vybrali vtedy ten kameň, ich životy by zostali nemenné a nesmrteľné. 
Jablko je všeobecne známe ako zakázané ovocie podľa Biblie, no napríklad učenci Koránu za zakázaný považujú práve banán, Židia naopak jablko, ale to granátové. 
Hawajský boh Kanaloa pochádza údajne z Tahiti a vraj bol pestovateľom banánovníkov. Havajčania veria, že banán je symbolom muža a často ich využívali pri obetách bohom (banány.. nie mužov..). 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dúfam, že to pre vás bolo aspoň trochu poučné, že ste sa nenudili a že sa budete tešiť na nejaký ďalší kvíz, ktorý by som chcela určite v nejakej budúcnosti zosmoliť. Majte sa krásne, užite si pokojnú sobotu, sledujte zimnú olympiádu, pite teplý čaj a majte nohy v suchu! 

8 komentárov:

  1. Cha, 5 bodů, aspoň půlka, ale zapotila jsem se u toho teda :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuuha to si dobrá teda, ja som sa nedostala ani k tej polke :D

      Odstrániť
  2. Radši nebudu zmiňovat, jak špatně jsem dopadla v tom kvízu :DD Jinak banány? To je nekončící krásná love story, já si bez nich nedovedu představit pomalu ani den! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec sa nemusíš za výsledok hanbiť, bolo to ťažké, uznávam :D
      Ja som aj dnes mala na raňajky jogurt s banánom.. však vieš ako sa hovorí.. Bez banánu ani ranu :) skvele naštartuje deň

      Odstrániť
  3. ty jo ani jeden bod, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých, těším se na další kvíz :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma strašne teší, rada budem šíriť ďalej niečo poučné, ak to niekoho bude zaujímať :)

      Odstrániť
  4. Pohorela som na plnej čiare - ani jeden bod :/. Ale oceňujem obr. číslo 5 :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, tak to je naozaj fail :D A vedela som, že sa ti bude páčiť ;)

      Odstrániť