Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: "Vtipný" kvíz o jedle (4)

nedeľa 23. februára 2014

"Vtipný" kvíz o jedle (4)

Krásnu nedeľu všetkým! Aj vás dnes príjemne potešilo slniečko? Tu celé predpoludnie odušu svietilo, akurát teraz sa nejako viacej rozfúkalo a prinieslo to sem oblačné chmáry. Nuž nevadí, vezmeme si dáždnik a vydajme sa na cestu. Pretože ak nebude pršať tu, krajina, do ktorej vás zavediem je daždivým počasím notoricky známa. Reč je, ako inak, o Veľkej Británii. Takže, dámy a páni, držte si klobúky, vyrážame.

A čo bude cieľom našej výpravy? Dozvieme sa niečo nové o rôznych druhoch britských SYROV! Syry zbožňujem, myslím, že neexistuje nejaký, ktorý by mi nechutil, preto bola voľba témy jasná Nuž ale, pristúpme ku kvízu..


1. Naša cesta začína v Cheddar Gorge. Cheddar je jeden z najznámejších britských syrov a má ešte niekoľko druhov. Jedným z nich je:
A) Pearwood
B) Applewood
C) Berrywood
D) Peachwood

2. Privandrovali sme do Derbyshiru. Syr Derby je známy teplou medovou farbou. Často sa však zafarbuje nazeleno pridávaním jednej ingrediencie. Ktorej?
A) pažítka
B) cesnak
C) šalvia
D) petržlen

3. Úspešne cestujeme naprieč Walesom. Jeden druh syra je pomenovaný podľa údolia v tejto oblasti, s charakteristickou zelenou kôrkou. 
A) Tintern
B) White Leicester
C) Swansea
D) Caerphilly

4. Pri návšteve Walesu si nesmieme nechať ujsť skvelú príležitosť ochutnať syr vyrábaný z vegetariánskeho syridla. Je to relatívne nový druh s oranžovou až červenou kôrkou. Dodáva mu ju premývanie jablkovým muštom (ciderom). Ako sa tento syr volá?
A) Welsh Promise
B) Creamy Promise
C) Cheese Promise
D) Celtic Promise

5. Zájdime teraz ďalej na sever do Yorkshiru. Radi by sme si zobli z chutného Wensleydaleu. Budeme na pulte hľadať syr farby:
A) čiernej
B) bielej až krémovej
C) oranžovej až červenej
D) zelenej


6. A sme v Škótsku! Ponúknu nás tu syrom pomenovaným podľa biskupa z pätnásteho storočia. Jeho meno je:
A) Smith
B) Kennedy
C) George
D) Andrew



7. Predtým než opustíme Škótsko, nesmieme zabudnúť ochutnať syr Caboc. Čím je pokrytý tento syr?
A) plesňou
B) ovsenými vločkami
C) čokoládou
D) voskom



8. Pred nami je teraz dlhá cesta až na samý juh ostrova, aby sme si nakúpili zásoby Cornish Yarg syra. Máme záujem o ten tradičný s tmavosivou až čiernou kôrkou. Odkiaľ sa na ňom vzala táto farba?
A) z pŕhľavy
B) z čokolády
C) z černíc
D) z plesne


9. Myslím, že je načase pomaly sa pobrať domov. Naposledy sa však zastavíme u dobrého kamaráta Williama v meste Suffolk. Ten veľmi dobre vie, že najväčšiu radosť nám spôsobí, keď nás ponúkne domácim syrom. Preto pred nás predloží:
A) Hawkston
B) hmm.. nič.. v Suffolku tradičné domáce syry nevyrábajú
C) Shipcord
D) Shipcord i Hawkston, oba sa tu vyrábajú























10. Konečne sme po tejto náročnej ceste dorazili naspäť domov, vykladáme do chladničky všetky 
tie dobroty, ktoré sme po ceste pokúpili a dostaneme náramný hlad. Rozhodneme sa urobiť si malý snack: Huntsman Cheese. Aké dva druhy ho tvoria?
A) Double Gloucester & Stilton
B) Cream Cheese & Cottage Cheese
C) Red & White Leicester
D) Cheddar & Cheshire


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A ako to má byť?

1. B
Applewood je údený Cheddar so sýto oranžovou farbou a bohatou chuťou.

2. C
Neobvyklej zelenej farby sa vôbec netreba ľakať, je to vynikajúci jemný syr, populárnejší dokonca ako Derby, z ktorého vznikol.

3. A
Syr Tintern je ochutený pažítkou a šalotkou a je úžasný najmä roztopený na opečenom toaste.

4. D
Premývaním v jablčnom mušte sa vyrába syr s názvom Celtic Promise. Skvelým doplnkom k nemu je, ako inak, práve cider.




5. B
Wensleydale bol pôvodne syrom s modrou plesňou, ale dnes sa už vyrába v bielej, respektíve krémovej podobe, často doplnený o nejaké ovocie. Je veľmi dobrý do jablčných koláčov či iných ovocných tort.

6. B
Biskup Kennedy je mäkký tekutý syr omývaný vo whisky, ktorý mu dáva charakteristickú chuť. Aký paradox, čo poviete?
7. B
Caboc je najstarší škótsky syr nádhernej žltej farby a jeho chuť je tak bohatá, že ak si ho natrite na krekry, vôbec nebudete potrebovať žiadne maslo.

8. A
Budete asi prekvapení ale naozaj sa do neho pridáva pŕhľava. Niekedy však býva zamieňaná za cesnak.

9. D
Shipcord a Hawkston sú pomenované podľa rozľahlých lúk v okolí fariem, kde ich vyrábajú.

10. A
Huntsman je pomenovanie pre chuťovku, zloženú z dvoch vrstiev Double Glouchestra, medzi ktorými je vložený syr Stilton.


Tak ako ste obstáli v tomto testíku? Máte radi syry? Ktoré sú vaše najobľúbenejšie?
Podeľte sa, čakám na vaše komentáre!!
A majte krásny zvyšok víkendu, dúfam, že sa vám malá exkurzia po britskom vidieku páčila a niekedy nabudúce sa spolu opäť niekam vydáme.

4 komentáre:

  1. tak ani jeden sýr neznám, mě sýry nechutnají, ale naši je milujou, takže občas doma tyhle sýry vidím. Akorát ty lepší jsou dražší no.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj pre mňa boli mnohé z nich úplne neznáme. Lepšie sú drahšie, to je fakt. Ale raz za sto rokov si treba dopriať a dať si aj nejaký ten luxusnejší :)

      Odstrániť
  2. Kvíz jako vždy super! :) Já sýry miluji, bohužel hlavně ty předražené luxusní Brie, Kozí a pořádně uleželé :D Ale jendou za čas je potřeba si trochu dopřát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Brie mám i ja veľmi rada. Kozí sa ku mne našťastie dostane niekedy z domáceho zdroja, u nás ho robí moja teta. Taký čerstvý aj zaúdený, to je lahôdka :)

      Odstrániť