Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tuniaková & brokolicová pizza zo špaldovej múky

pondelok 12. mája 2014

Tuniaková & brokolicová pizza zo špaldovej múky

Rozhodla som sa popri pozeraní hokeja, že vám radšej napíšem článok, pretože by som si iba od nervov obhrýzala nechty do krvi. Ste aj vy takí nadšenci, alebo vás majstrovstvá sveta v hokeji nechávajú chladnými? Ja to niekedy prežívam až príliš. Preto si v prípade prehry zápasu spravme náladu niečím dobrým. Napríklad touto pizzou.

Nie je to úplne najviac clean záležitosť, ale keď nahradíte bielu múku špaldovou, či nejakou inou celozrnou, dáte svojmu telu aspoň nejaké tie prospešné látky.

Na dve tenučké pizze:
  • zhruba 250 g špaldovej múky
  • asi hrnček vody
  • 1/3 kocky droždia
  • 1 PL oleja
  • trocha soli
Zmiešame múky s vodou, rozdrobeným droždím a olejom na cesto. Nie je nutné nechať ho kysnúť, pretože potom bude pizza príliš hrubá. Rozdelíme ho na dve časti a natenko vyvaľkáme.

Nasleduje toping, čiže to, čo chcete na svoju pizzu nahádzať.

Tuniaková:
  • 1 konzerva tuniaka 
  • domáci kečup
  • oregáno
  • olivy
  • červená cibuľa
Cesto potrieme kečupom, posypeme hojnou vrstvou oregána, rozložíme kúsky tuniaka. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polmesiačiky a olivy prekrojené na menšie kúsky. Vložíme do rúry, pri 180° pečieme 15-20 minút, záleží na hrúbke cesta. 


Brokolicová:
  • brokolica
  • domáca Lučina
  • oregáno
  • niva
  • srvátkový syr
Brokolicu si necháme trochu predvariť, ale len aby bola tak na skus. Cesto potrieme Lučinou (my sme mali domácu, z ovčieho jogurtu, mňaaaam!) a posypeme oregánom. Navrch kladieme ružičky brokolice. Na záver posypeme rozdrobeným srvátkovým syrom a nivou (alebo akýmikoľvek inými, ktoré obľubujete). Dáme piecť znovu na 15-20 minút, treba to kontrolovať. 


Nezostalo však len pri týchto zdravších verziách, pre zvyšok rodinky sme pripravili ešte ďalšie, ktoré u nás tradične frčia: šunková s kukuricou a eidamom, salámová s kukuricou a eidamom, syrová s nivou, srvátkovým syrom a eidamom. Niekedy zvykneme ešte pridávať šampiňóny, olivy či iné druhy syrov. 


Ktorá je tá vaša dokonalá?



7 komentárov:

  1. mňáááám!!!! vyzerajú dokonalo!! Super recept a ozaj sa ti podarili :) Ja som už nejedla pizzu ani nepamätám, ale moja obľúbená je asi Hawai a potom nejaká poriadne chilli a šampiňónová :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, od teba ma pochvala obzvlášť teší!
      Ja som tiež pizzu nejedla už strašne dlho, naposledy tuším pred trištvrte rokom, možno dokonca dávnejšie.
      Hawai je tiež výborná, a čo sa sladko-slaných kombinácií týka, veľmi ich nemusím, ale toto je výnimka. Ananás na pizzi a úplná DOKONALOSŤ sú BRUSNICE!! Pizzu so šunkou, smotanovým základom a brusnicami robia u nás na mojom bývalom intráku a tá veru je famózna :)

      Odstrániť
  2. Tie pizze vyzerajú skvele! Moju obľúbenú by som si musela poskladať sama...v každej klasickej je niečo, čo mi vadí(chuťovo). Ale tieto vyzerajú dobre.../hm, zase ma napadá ako by som si to modifikovala na obraz svôj...XD/
    Hokej? Také niečo existuje??? :D Občas voľačo zahliadnem na stránkach aktuálne.sk či kde, ale....hokej ma necháva priam ľadovou. Viem si predstaviť aj zmysluplnejšie minuté peniaze ako na platy hokejistov a podobne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, na pizzi je vždy najlepšie to, že si ju môžeš vyskladať sama, ľubovoľne prihodiť na čo máš chuť.. mám rada tie možnosti a variabilitu :D
      No vieš, ja si radšej poviem, že radšej na platy hokejistov.. a športovcov všeobecne, pretože tí naozaj makajú a drú ak chcú niečo znamenať, ako na platy politikov, ktorí vo veľkej väčšine nerobia nič zmysluplné..

      Odstrániť
    2. Tiež zaujímavý pohľad na vec. Ale dosť to škodí. Hokej, futbal, všeobecne. Plný štadión niekedy doslova znepriatelených táborov, pred telkami takmer hystéria...nie nadarmo sa športovým zápasom hovorí malá vojna. Môže to zanechať šeredné stopy na, nazvem to takto ,matrixe. Už odmalička vidím, že hokej prežíva a zaujíma sa oň istý typ ľudí
      (niežeby som ťa teraz chcela zaraďovať, alebo čo, hovorím len o tom, čo vidím), ktorý má v sebe nevyventilovaný hnev alebo frustráciu, a im to nakoniec najviac škodí. Poznám málinko vyrovnaných ľudí a flegmatikov, alebo melancholikov, ktorých šport nejak zvlášť zaujíma...toď môj názor a dojem.
      Čo sa týka politiky, pravica, či ľavica, sú to herci, ktorí sú veľmi dobre platení za to že si zohrajú svoju rolu tak ako majú. Možno ťa to prekvapí, ale politici, ba dokonca ani mnoho znepriatelených krajín nie sú skutočnými nepriateľmi(viď USA a Rusko). Za oponami spolupracujú čo to len dá a pri vínku večer na terase sa ovčanom(áno ovčanom) smejú ako im to žerú aj s navijakom a ako sa strachujú zo zajtrajška, lebo často nemajú ani len možnosť si voľačo našetriť...ale nik nemá na situácii 100 percentný podiel. Niekto ich musel nechať zájsť tak ďaleko. Ale to už "obyčajný" človek vidieť nechce. Chce vidieť vinníka a potrestať ho aj za svoje chyby.
      Pardon za traktát.

      Odstrániť
    3. Ospravedlňovať sa netreba, máš plné právo vyjadriť svoj názor. Avšak do takejto vážnej diskusie by som sa nepúšťala, predsa len, tento blog je úplne o iných veciach, menej vážnych :D

      Odstrániť
    4. Ja viem, ja viem, ale nedalo mi to. XP

      Odstrániť