Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Burizónové guľky

nedeľa 22. júna 2014

Burizónové guľky

Ako som sľúbila, tak aj plním, dnes mám pre vás druhý recept, ktorý som realizovala pri príležitosti mamkinej oslavy skúšok. Tento raz v sladkom prevedení.

Asi sa vám budem zdať divná, ale ja neznášam karamel. Nemám rada to, ako sa mi priliepa na zuby. Nechutí mi ani v čokoláde, dokonca som ho nejedla ani v toffifee. Vylízala som iba ten krém s orieškom a mištičku nechala tak.. Preto burizónové guľky nepatria medzi mojich favoritov, no pre karamelomilov to bude hotový kúsok raja. Napríklad sestra sa za nimi ide zblázniť (no dobre, zblázniť úplne nie, ale má ich veľmi rada). I ostatní členovia našej rodiny. Takže keď budete chcieť na nejakej oslave zase zabodovať, inšpirujte sa. Guľky sú vhodné i na leto pretože sa neroztečú a pohodlne sa dajú prenášať.

Čo teda potrebujeme:
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 konzervu kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 80 g masla (Hera)
  • 2 - 2 a pol balíčka burizónov
V suchej rajnici upálime kryštálový cukor na karamel. Cukor hneď nemiešame, inak sa v ňom utvoria hrčky. Chce to trpezlivosť. Keď začne karamelizovať, pomaly miešame a pridávame mlieko. Potom do zmesi pridáme tuk a vymiešame na hladkú hmotu. 



Hmotu necháme mierne vychladnúť a prisýpame burizóny. Množstvo treba odhadnúť, aby zmes nebola príliš riedka, no aby sa stále dala dobre formovať. Tvarujeme guľôčky a ukladáme ich do papierových košíčkov. Môžeme dať stuhnúť do chladničky, ale nie je to nutné. 








Z uvedenej dávky vyjde tak 40 - 50 guliek, záleží na tom, aké veľké ich budete formovať. 

Tip: ak sa vám burizóny príliš lepia pri tvarovaní na ruky, namáčajte si ich do studenej vody, pôjde to rozhodne jednoduchšie. 

Páčia sa vám tieto guľôčky? Máte radi karamel? Alebo ho, podobne ako ja, nemôžete ani vystáť? 

2 komentáre: