Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Plnené kelové listy

utorok 3. júna 2014

Plnené kelové listy

Recept na kelové závitky bude pozostávať z dvoch častí. Jednu, tú prasáckejšiu, som pripravovala pre drahú sestru Hell aby mala čo jesť pred skúškou, na druhej verzii, nazvime ju zdravšou, sme si pochutnali my dve s mamkou. Bez ďalších zbytočností poďme na zoznam ingrediencií a postup.

Vyprážané závitky (1 porcia - 2 kusy):
  • 2 kelové listy
  • 2 plátky šunky
  • 2 plátky syra
  • vajce, múka, strúhanka na obaľovanie
  • olej na vyprážanie
Kelové listy najprv dobre umyjeme, medzitým si necháme zovrieť vodu vo väčšom hrnci. Listy vložíme do vriacej vody a necháme tam pár minút, kým nezmäknú hlúbiky listov. Listy vyberieme, prepláchneme studenou vodou a potom tĺčikom jemne vyklepeme, aby neboli tvrdé. 

Na listy uložíme plátok šunky a syra a zvinieme do rolky. Aby sa nerozvinula, zaistíme roládku (prípadne balíček) špáradlami.



Závitok obalíme v hladkej múke, následne v rozšľahanom vajci, potom s strúhanke. Vypražíme v oleji do zlatista. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu.





Dusené závitky (2 porcie - 4 kusy):
  • 4 kelové listy
  • 4 plátky šunky
  • 50 g eidamu
  • 50 g nivy
Prvá fáza je rovnaká: sparené listy vyklepeme, položíme na ne plátok šunky a potom na ňu rozložíme nastrúhaný eidam a nivu. Zrolujeme, uzavrieme špáradlom a vložíme do misy, v ktorej ich budeme dusiť. Rozohrejeme si rúru a vložíme do nej závitky podliate vodou. Dusíme, kým nie sú úplne mäkké. 
Ako prílohu znovu môžeme podávať zemiakovú kašu (či kašu z akejkoľvek inej zeleniny), prípadne prelejeme nivovou omáčkou (na tú budeme potrebovať navyše nivu, trochu mlieka a masla).



Tak čo, ktorá verzia vás oslovila viac? Siahli by ste po tej ľahšej alebo by ste si viac ulahodili na vyprážanej možnosti? Trebárs ako náhradu klasiky rezeň v trojobale alebo smažák = vyprážaný eidam?

8 komentárov:

  1. Ďakujem, rolky zasýtili a skúška bola úspešná ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma strašne teší, k skúške, samozrejme, blahoželám, ale to už vieš :)
      držím palce aj dnes a potom, keď budeš mať po všetkých to patrične oslávime :*

      Odstrániť
  2. máš pravdu, školní jídelna je pro takovýhle pokrmy postrach:D proto dej žemlovce druhou šanci a udělej si ji nerozmočenou doma :P
    btw ty "listy" vypadají suprově :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :)
      no neviem, stále k nej mám istú nedôveru :D možno raz.. :D

      Odstrániť
  3. super :) zdá sa mi to alebo je teraz kelová sezóna? :) tak či onak opäť si ma očarila tvojimi nápadmi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, som polichotená :D
      skôr si myslím, že začína sezóna zeleniny ako takej. Konečne! Už bolo načase :D

      Odstrániť
  4. Výborný nápad! Toto určite vyskúšam....ktorá verzia ma viac oslovila? Zrejme tá dusená. Ale ak budem chcieť náhradu vyprážaného karfiolu, brokolice alebo rezňa(s čím je sakra práce, myslím časovo) tak nad vyprážanou verziou nezaváham! Mňam. Veľmi sa mi ľúbia takéto jednoduché nápady na pokrmy!!! Týmto si ma fakt potešila! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čím jednoduchšie, tým lepšie. Nezabije to čas a navyše to výborne chutí. Mňa zas potešil tvoj milý komentár, ďakujem ;)

      Odstrániť