Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Špaldové palacinky s horúcimi morušami

nedeľa 8. júna 2014

Špaldové palacinky s horúcimi morušami

Sladké obedy u mňa nikdy nebudú favoritom. Vždy z nich mám dojem, že ma poriadne nedokážu zasýtiť. Respektíve, natlačím sa do prasknutia, ale o pol hodinu som už zase hladná. Preto víťazia obedy slané, hlavne plné mäsa a zeleniny. (Raňajky, to je úplne iná kapitola. Bez jogurtu s ovocím si proste neviem prestaviť ráno.)

Nie je však na škodu občas vybočiť zo stereotypu a nejaké tie zásady porušiť. A preto sme si včera dopriali palacinky. Navyše, bol by hriech nevyužiť to, čo momentálne ponúka záhradka. Konečne je tu sezóna čerstvého ovocia od výmyslu sveta. Sestra doniesla výslužku jahôd a moruší, nuž nevyhnutne museli skončiť na tanieri. Ako to celé dopadlo? Veď sledujte nižšie..

Na 4 palacinky:
  • 2 PL špaldovej múky
  • 1 dl mlieka
  • 1 malé vajce
  • podľa chuti cukor či iné sladidlo
  • (škorica, kakao..)
Múku, mlieko, vajce a cukor dobre vymiešame, aby v ceste neboli hrudky. Podľa potreby prisypávame múku alebo prilejeme mlieko, presné množstvo je vždy ťažko odhadnúť. Cesto musí byť také.. no, palacinkové ☺. Opekáme na panvici na kvapke oleja. Však to poznáte.

Nasleduje tá najzábavnejšia časť: plnenie! Ja som si svoje napchala jemným tvarohom. Inak u nás letia ešte kakaové (nutellové) a lekvárové (najobľúbenejší je marhuľový). Palacinky zrolujeme a prelejeme morušovou omáčkou. 

Fun Fact na okraj: vedeli ste, že na južnom Slovensku sa moruše zvyknú nazývať aj drevenými jahodami? Neviem prečo, keďže vzhľadom pripomínajú skôr černice a chuťou viac maliny. To len tak pre zaujímavosť, aby to nedošlo k nejakej dezinformácii ☺. 

Na omáčku:
  • 3 hrste (alebo viac či menej) moruší, umytých a zbavených stopiek (bola som poučená, že sa to robiť nemusí a pokojne ich možno jesť aj s nimi, ale predsa len som ich pootŕhala, nech mi nekazia vzhľad ☺)
  • trochu citrónovej šťavy
  • cukor podľa potreby
Moruše vložíme do rajnice, zasypeme cukrom, pridáme šťavu z citróna a prehrejeme, kým nepustia trochu šťavy a nespojí sa chuť. 


(Za takmer profesionálne naaranžovanie na tanieri musím poďakovať mamke, to jej zásluhou väčšina mojich jedál vypadá fotogenicky)





Čo preferujete vy? Zamlsáte si radšej na sladkých pokrmoch, či ste skôr slané typy?
Na záver už len jedno: Nádhernú slnečnú nedeľu všetkým! A ak máte chuť na sladké, ale nechce sa vám stáť pri šporáku, skočte si po zmrzlinu ☺. Snáď to vašu telesnú schránku nezruinuje.. Majte sa 

8 komentárov:

  1. to vyzerá báječne! nemám slov! :) máš pravdu, že sladký obed nie je ono, a napríklad po palacinkách ak ich mám na obed (čo som už dávno nemala), tak ma za hodinku chytí hlad. Dneska som však mala ryžový nákyp zo 100gr ryže basmati a ešte teraz odfukujem. Proste som sa najedla fakt neskutočne. Možno to záleží aj od toho, že čo to je za sladký obed :) A moruše, tých máme tolko že ani neviem čo s nimi. Omáčka je skvelý nápad :) Vyskúšam ju však urobiť v kombinácii s mäsom :) Sladké mi už ide hore krkom, z tolkého ovocia sa tu poblázdnime :D Tak vypekám ako o dušu a už ledva čakám kedy na mňa začnú doma nadávať, že potom len priberajú :D A o tom, že ako sa nazývajú moruše na južnom SR počujem prvýkrát :) Zaujímavá informácia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež asi len pred pol rokom zistila, že moruše a drevené jahody sú vlastne jedno a to isté ☺. A zatiaľ som toho ovocia nepojedla toľko, aby mi z neho začalo šibať, ale mám podozrenie, že aj to čoskoro príde. Inak s mäsom, to tiež nie je zlý nápad, potom sa určite teším na recept ☺.
      Tie tvoje waffle vypadajú parádne! Takže čakám, čím nás zase potešíš nabudúce ☺

      Odstrániť
  2. ani já nemívám sladký obědy :) ovšem toto! mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na sladké obědy sice také nejsem tolik zvyklá, ale přesto je mám radši:) Sladké miluji a tohle vypadá naprosto fantasticky a doslova neodolatelně! Hned bych si dala klidně 2x tolik!
    Máš mimojiné krásný blog, plný inspirace a super jídel, ráda se sem vrátím a pročtu si ho celý.
    Měj se krásně,
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, ďakujem veľmi pekne, ani nevieš ako takýto milý komentár poteší :)
      Prajem krásny deň aj tebe!

      Odstrániť
  4. JA SA S TEBOU NEHRAM! :D si ťa vymazem zo sledovaných blogov ak sa mi tam ukaze este nieco tak dobre vyzerajuce a sladké! :D :D to clovek si zalozi blog aby bol stale motivovany jest co najmenej cukrov a toto! :D :D ... tsss mno podraz :D ale ak chces si to u mna vyzehlit, vsak vymyslis nejaky dobry recept na salatik ? :* ... :D (pozn. : ber to ako vtip, ty si nemusis u mna nic zehlit, cely komentar neber doslova ale akceptuj tam tie smejuce sa smajliky :D )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D :D málo komu sa podarí mi hneď takto zrána vylepšiť náladu, ďakujem :D
      šalátik, hmmm, priznám sa, už som uvažovala nad tým, že som dávno žiadny nemala, musím niečo vymyslieť, ďakujem za tip.Aj keď, asi to nebude nič prevratné, ja nie som na nejaké príliš exotické kombinácie :D

      Odstrániť