Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Stromboli z karfiolu plnené nivou a olivami

streda 15. apríla 2015

Stromboli z karfiolu plnené nivou a olivami

Stromboli.. je ostrov patriaci Taliansku s rovnomennou sopkou, ktorá je okrem iného známa z Verneovho románu Cesta do stredu Zeme. Hlavní hrdinovia z jej krátera vystrelia späť na povrch. Ale okrem toho, je Stromboli pomenovanie pre rolku z chlebového cesta najčastejšie plnenú rôznymi syrmi a/alebo talianskymi mäsovými výrobkami či zeleninou. Nuž a keď je možné vyrobiť pizzu z karfiolového "cesta", prečo by sa tak nedalo pripraviť aj stromboli? Veru tak, dá sa to! Dokonca veľmi jednoducho.

Na cesto budeme potrebovať:
  • 1 malú hlávku karfiolu (mali by sme po nasekaní získať asi 3 hrnčeky karfiolovej "ryže")
  • 1 vajce
  • 50 g eidamu (alebo mozzarelly)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Na náplň:
  • 80 - 100 g nivy
  • 3 PL domáceho kečupu (alebo obľúbenej paradajkovej omáčky)
  • balíček zelených olív
Rozohrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si plech s papierom na pečenie potretý olivovým olejom. 
Karfiol rozoberieme na ružičky a nasekáme na "ryžu" -- pomocou kuchynského robota, ale pohodlne to ide aj na strúhadle. Túto hmotu uvaríme nad parou (Stretla som sa aj s návodom vopchať karfiol do mikrovlnky a pri plnom výkone ho ohrievať po dobu 8 minút. Môžete to skúsiť, ale neviem, nakoľko to znehodnotí obsah všetkých živín v ňom..). "Ryžu" preložíme do gázy a vyžmýkame čo najviac tekutiny.


To čo nám ostalo zmiešame s vajíčkom a eidamom postrúhaným najemno. Ochutíme oreganom, soľou a korením a dobre premiešame. Cesto rukami uťapkáme na plech a vyformujeme do tvaru obdĺžnika. Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Následne ho vyberieme, roztrieme po povrchu kečup/omáčku, posypeme rozdrobenou nivou a olivami nakrájanými na kolieska.


Cesto zvinieme do rolády, navrchu urobíme nožom niekoľko zárezov a vrátime späť piecť ďalších 10-12 minút.


Necháme chvíľu vychladnúť a potom naporcujeme. Mimochodom, skvelý tip na krabičkový obed do školy či práce!






Obávala som sa, že karfiolové cesto sa vôbec nebude dať tvarovať a bude krehké, ale opak je pravdou. Aj nemehlá ako ja zvládnu vytvarovať roládu takmer ľavou zadnou. Neváhajte a presvedčte sa sami! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára