Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečený bravčový orech so salsou z tekvice Hokkaido

štvrtok, 27. augusta 2015

Pečený bravčový orech so salsou z tekvice Hokkaido

Hlavnou megastar toho receptu vôbec nie je mäso, ako by ste si v prvom momente pomysleli. Nie, nie, upriamte, prosím, svoju pozornosť na výbornú salsu z Hokkaido tekvice! Netradičná, uznávam, ale dokonale sa hodí k pečenej bravčovine, ktorá môže byť trochu suchšia. Salsa je osviežujúca, plná byliniek a vyšperkovaná (hrozné slovo, ale iné mi nenapadá) pikantnou papričkou. Je hotová rýchlo a myslím, že je dobré nechať ju trochu uležať, aby sa rozvinuli všetky arómy a chute, preto si jej pripravte kopec do zásoby a konzumujte ako prílohu k rôznym druhom mäsa. Určite by sa skvelo hodila aj ku grilovaným rybám, či mletému mäsu ako náplň do tortilly. Napíšte mi, aké ďalšie variácie napadli vás!

Ale teraz už prejdime k zoznamu surovín:
  • 500 g bravčového orecha (čo je časť zadného stehna, ako múdry internet tvrdí)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • bobkový list
  • vegetu, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, bylinkovú soľ podľa chuti
Tekvicová salsa:
  • 1/2 tekvice Hokkaido, vydlabanej, nakrájanej na mesiačiky
  • olivový olej
  • 1 veľkú paradajku
  • šťavu z 1/2 limetky
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvých byliniek: bazalky, petržlenu, saturejky
  • štipku paprikových vločiek
Bravčovinu umyjeme, zbavíme prípadných blán, ale necháme ju vcelku. Do mäsa ostrým nožom urobíme otvory, do ktorých vtlačíme hranou noža rozpučený cesnak. Čím viac strúčikov, tým lepšie. Mäso zo všetkých strán ochutíme vegetou, soľou, korením a paprikou, pokropíme olejom a uložíme do alobalu. Na povrchu urobíme ešte pár plytkých zárezov a priložíme bobkový list. Alobal zvinieme do pevného balíčka a dáme piecť do rozohriatej rúry na hodinu. 

Medzitým sa venujeme salse: mesiačiky tekvice pokropíme olejom a ochutíme bylinkovou soľou. Rozložíme na plech a pridáme do rúry k mäsu. Pečieme, kým tekvica nie je mäkká. 
Paradajku nakrájame na drobné kocky, bylinky posekáme na jemno a strúčik cesnaku nastúhame do misky. Pridáme šťavu z limetky, paprikové vločky a počkáme na tekvicu. Keď je hotová, nakrájame ju na drobné kocky a zmiešame so zvyšnou zmesou. Ochucujeme na záver, podľa potreby. 



Po hodine sa mrkneme na bravčovinu: mala by byť už dostatočne mäkká a šťavnatá, preto na nej urobíme hlboké zárezy, pokvapkáme ešte trochou oleja a limetkovej šťavy. Už ju do alobalu nevkladáme, necháme ju na povrchu zapiecť, aby získala zlatistú farbu a chrumkavú kôrku. Hotovo, servírujeme mäso nakrájané na plátky spolu so štedrou dávkou salsy!






Milovníci tekvice budú, podobne ako ja, určite nadšení a vy ostatní, nenechajte sa dlho prehovárať a skúste! Možno práve tento recept vás presvedčí, aby ste si Hokkaido pripravovali častejšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára