Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bezlaktózová kakaová torta s ovocím

štvrtok, 12. mája 2016

Bezlaktózová kakaová torta s ovocím

Spolubývajúca mala tento týždeň narodeniny a keďže minule jej veľmi chutil >>mrkvový koláč<<, ktorý som pripravovala, rozhodla som sa potešiť ju ďalšou sladkosťou a upiekla jej personalizovanú tortu. Podmienka? Bez mliečnych výrobkov. Preto som miesto maslového krému zvolila domáci "kompóto-džem" a povrch zaliala kvalitnou čokoládou. Je mi jasné, že nie každý bude mať k dispozícii tento domáci produkt, preto ho možno nahradiť trebárs hustým džemom s veľkými kusmi ovocia (taký jahodový je fajn), rovnako dobre môže poslúžiť aj kompót z konzervy, hlavne aby v tom bolo trochu tekutiny, ktorú využijeme pri piškóte. Aby nebola príliš suchá a napila sa šťavami. Ďalším návrhom je ľubovoľné ovocie (slivky, maliny, čerešne..) hodiť na sporák, aby sa rozvarilo a vytvorilo tak požadovanú konzistenciu. Takže čo potrebujeme?

Na jednu piškótu:
  • 3 vajcia
  • 3 PL cukru
  • 3 PL múky (radšej polohrubej, ale aj hladká môže byť)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 PL holandského kakaa
  • pohár domáceho slivkového kompóto/džemu (alebo adekvátnej náhrady)
  • 100 g 74% (a viac) čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja
  • cukrárske zdobenie
Vajcia s cukrom v mise vyšľaháme mixérom do svetlej nadýchanej peny. Dnu opatrne preosejeme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Varechou premiešame, poriadne zotrieme cesto aj zo stien nádoby, aby v ňom neostali vrstvy múky. Cesto vlejeme do tortovej formy (moja má priemer 24 cm a bola zbytočne veľká, preto odporúčam niečo menšie) vystlanej papierom na pečenie (alebo vymazanej maslom vysypanej múkou). Formu vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, takto pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 ° a dopekáme ďalších 5 minút, respektíve kým špajdľa nevyjde čistá bez cesta.


Korpus necháme trochu vychladnúť a potom na povrch nanesieme hrubú vrstvu ovocia aj s tekutinou, aby piškóta nasala vlhkosť. Čokoládu s trochou kokosového oleja nad parným kúpeľom roztopíme a celý povrch torty pokryjeme polevou. Ozdobíme veselými cukríkmi podľa vlastného uváženia, fantázie a estetického cítenia a vložíme na chladné miesto, aby poleva stuhla. Oslavné fanfáry, fľaša šampusu, môžeme oslavovať!






 Najväčším zadosťučinením pre mňa bolo, keď mi Nika prezradila, že si z nej musela dať trochu aj na raňajky, lebo bola tak dobrá. Dúfam, že to myslela naozaj úprimne a nie len, aby ma nejako učučíkala, vtedy to skutočne hreje pri srdci a dodáva ďalší elán do varenia, pečenia, experimentovania a zdokonaľovania sa. Ak by ste aj vy chceli niekomu urobiť radosť, pripraviť mu prekvapenie, prípadne si niečo vyžehliť, neváhajte a rozhorúčte rúru!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára