Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Stredomorský šalát: grilovaná panenka, cibuľové krúžky a domáce Aioli (majonéza)

streda, 25. mája 2016

Stredomorský šalát: grilovaná panenka, cibuľové krúžky a domáce Aioli (majonéza)

Momentálne mám, na svoje pomery, k dispozícii veľa vajec (dokonca domácich! od kolegu v práci) a tak sa ich snažím tu a tam vpašovať do jedla. Už dlho predlho mám poznačenú záložku pri recepte na Aioli, čo je vlastne honosnejší názov pre majonézu, nuž som cez víkend prekonala obavy a rešpekt a opäť experimentovala. S úspechom! Využila som ho teda okamžite ako dresing k čerstvému šalátu, zástupcu bielkovín vyfasovala panenka inšpirovaná stredomorskou chuťou a pre ešte väčšiu pestrosť som cibuľové krúžky vykúpala v zvyšných bielkach a opiekla na panvici. Ak vás tento hravý šalát zaujal, čítajte ďalej!

Stejky z panenky:
  • celá bravčová panenka
  • šťavu z 1/2 citrónu
  • 1 ČL sušeného oregano
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 veľký strúčik cesnaku
Aioli:
  • 2 žĺtky
  • 3/4 šálky ochuteného oleja
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 ČL dijónskej horčice
  • pár čerstvých listov bazalky
Šalát + cibuľové krúžky:
  • 1 cibuľa
  • 2 bielky
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • hrsť cherry paradajok
  • 2 ks stonkového zeleru
Panenku nakrájame na centimeter hrubé stejky, vložíme do misky, ochutíme organom, bazalkou, paprikou, olejom, strúhaným cesnakom a citrónovou šťavou. Necháme chvíľu marinovať a venujeme sa aioli. 

Vo vysokej nádobe zmiešame žĺtky, citrónovú šťavu, strúhaný cesnak, soľ a korenie. Ručným mixérom vyšľaháme do peny a malým stabilným prúdom popri tom vlievame olej. S úsmevom na tvári sledujeme, ako tekutina hustne a nadobúda svetlú farbu. Na záver vmiešame horčicu a posekanú bazalku, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme. 

Panenku krátko z oboch strán opečieme na grilovacej panvici (ešte lepšie na skutočnom grile), dávame však pozor, aby sme to neprehnali a stejky nevysušili. 


Cibuľu nakrájame na krúžky, namočíme v ochutených bielkach a v rovnakej panvici opečieme do zlatista. Ak sa vajcia príliš lepia na panvicu, podlejeme trochou vody, len aby sa aktivoval výpek. 

Nasleduje zostavenie misky: nakrájame hlávkový šalát na prúžky, pridáme prekrojené paradajky a na malé polmesiačiky nasekaný zeler, naaranžujeme cibuľové krúžky, umiestnime kúsky panenky a celý pokrm prelejeme Aioli. Mimochodom, jedlo sa dá zabaliť aj do cestovnej nádoby - stačí ak mäso oddelíme od zvyšku, aby sme ho v prípade potreby mohli ohriať a ak nemáte radi nasiaknutý a rozmočený šalát, dresing rovnako možno preliať do osobitného kontajnera a zapracovať ho až pri servírovaní. Jednoduché!






Možno sa zdá, že príprava tohto jedla je príliš prácna, avšak, keď si to tak vezmeme: stejky ugrilujeme za okamih, medzitým vyšľaháme aioli, nakrájanie zeleniny zaberie pár sekúnd a cibuľové krúžky nie sú povinnosť, na vašom mieste by som ich však nevynechávala. Sú zaujímavým elementom celkom vyvážene zostaveného šalátu. Dobre, nie je to práve jeden z tých ultra nízko kalorických, ale Aioli je domáce, viete, čo do neho išlo a ak zvolíte kvalitné suroviny, pár joulov naviac vás nezabije. Dúfam, že súhlasíte!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára