Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Grécke hovädzie Souvlaki so salsou z pečených paradajok a baklažánu

utorok, 10. mája 2016

Grécke hovädzie Souvlaki so salsou z pečených paradajok a baklažánu

Tradičné Souvlaki pochádzajúce z Grécka sa síce vyhotovuje z jahňacieho mäsa, takýto luxus však k dispozícii nemám. Dokonca aj zvolené hovädzie je u mňa v kuchyni pomerne zriedkavé. Avšak, dovolím si tvrdiť, že táto obmena daný pokrm nijako nedegradovala a podarilo sa mi vytvoriť opäť niečo, čo je vhodné na zverejnenie. Do pozornosti však dávam fantastickú salsu, ktorá dokonca tromfne i tieto esteticky vypadajúce špízy. Fakt, je tak dobrá, že by vám nevadilo konzumovať ju len tak samotnú, bez akýchkoľvek ďalších zbytočností (a to vám hovorí mäsožravec!).

Hovädzie Souvlaki:
  • 400 g hovädzieho stehna
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 2 PL oleja (ochuteného pikantnými koreninami)
  • 3 veľké strúčiky cesnaku
  • 2 ČL údenej papriky
  • hrsť čerstvých listov bazalky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Salsa:
  • 5 veľkých koktejlových paradajok
  • 1 cibuľu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 baklažánu
  • 5-6 listov bazalky
  • oregano, korenie na paradajky a soľ na ochutenie
Hovädzie umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kocky s veľkosťou sústa. V miske zmiešame s citrónovou šťavou, olejom, prelisovanými strúčikmi cesnaku, nasekanou bazalkou, paprikou, soľou a korením a necháme marinovať minimálne hodinu. Potom jednotlivé kúsky mäsa napichujeme na špajdle. Tie uložíme na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 °C takých 45 minút - priebežne otáčame, aby bolo mäso opečené rovnomerne zo všetkých strán.


Salsu pripravíme nasledovne: paradajky prekrojíme na polky, reznou stranou ich položíme na plech s papierom na pečenie, pridáme na kolieska pokrájaný baklažán, celé strúčiky cesnaku a cibuľu nakrájanú nahrubo. Ochutíme korením, soľou a oreganom a pečieme 15 minút, kým sa povrch paradajok neopečie. Hotovú zeleninu preložíme do kuchynského robota a pomocou niekoľkých pulzov zmixujeme na hrubo. Na záver pridáme bazalku, opäť mierne premixujeme a v prípade potreby dochutíme. 


Hotové špízy servírujeme preliate salsou, ak nemáme takú možnosť, snímeme kúsky mäsa zo špajdle, transportujeme do misky a konzumujeme v práci, na cestách, v škole, kdekoľvek. Popri tom, samozrejme, nezabudneme na salsu a bohato si hovädzie namáčame!




Gréci by zrejme krútili hlavou, že čo je to za nápad Souvlaki piecť, pretože správne by sa malo pripravovať na grile, avšak mala som už pustenú rúru a na salsu ju i tak budete potrebovať, preto som zabila hneď niekoľko múch jednou ranou. Viem si však tieto fajnové špízy predstaviť na letnej opekačke, preto si recept uložte alebo dobre zapamätajte a rozhodne sa k nemu vráťte. A bezpodmienečne aj k salse! Tú sa neoplatí vynechávať. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára