Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Buffalo karfiolový krém

streda 15. júna 2016

Buffalo karfiolový krém

Celkom som si zvykla zaraďovať pravidelne do svojho repertoáru rôzne zeleninové krémy a keď sa v akcii vyskytol karfiol, cieľ bol jasný. Upiecť, zmixovať, napchať do misky tak, že z nej takmer vylieza, oblizovať sa okolo celej hlavy. Oukej, hlavná línia nastolená, chýbala tomu však jedna dôležitá podmienka. Správne ochutiť! A tak som zo zákutia mojich mozgových závitov vyhrabala spomienku na to, že internetom pravidelne koluje mierne modifikovaný recept na karfiol obalený v Buffalo omáčke. Chystám sa naň už celé veky a tak som so sebou uzatvorila pakt, že takto prinesiem do sveta maličkú trošku inovácie a pokúsim sa oba nápady skombinovať. Možno trúfalý počin, obohatiť už tak zahltený web niečím čo tu ešte nebolo, ani netvrdím, že to predo mnou niekto neskúsil, avšak myslím si, že by bola škoda nechať si to pre seba. Takže tu ho máte, recept:

Buffalo omáčka:
  • 1/2 hrnčeka jablčného octu
  • 1/2 ČL ostrej omáčky (typu Sriracha)
  • 1/2 ČL údenej papriky
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1-2 PL vody
A naviac:
  • 1/2 karfiolu
  • trochu oleja
  • 1 - 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
  • hrsť tekvicových jadierok
Do kastrólu vlejeme ocot, čili omáčku, pridáme papriku, cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Podlejeme trochou vody a privedieme k varu. Necháme omáčku trochu zredukovať a odstavíme. 
Karfiol rozoberieme na ružičky, rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, pokropíme olejom a polejeme Buffalo omáčkou. Na plechu poriadne premiešame, aby sa karfiol rovnomerne obalil zmesou a do vyhriatej rúry dáme piecť na 15 minút. Priebežne premiešame a upečený karfiol premiestnime do hrnca, niekoľko celých kúskov si však necháme bokom. Vlejeme dnu mlieko (postupne, s citom, prosím) a ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém. Hrniec postavíme na šporák, necháme prevrieť a následne podávame s ušetrenými ružičkami karfiolu a posypané tekvicovými jadierkami.





Dúfam, že k hustým krémovým polievkam máte vrúcny vzťah ako ja a tento recept uvítate. Konzistenciu, samozrejme, upravujte podľa ľubovôle, ale vďaka mlieku môžete očakávať krásne nadýchaný a ľahký krém. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára