Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Oslavujeme: Škoricové tekvicové lievance z múky zo strukovín

pondelok, 17. októbra 2016

Oslavujeme: Škoricové tekvicové lievance z múky zo strukovín

Dámy a páni, milí priatelia, dovoľte mi, aby som vás privítala pri čítaní významného, pamätného článku. Presne dnes uplynuli ŠTYRI neuveriteľné roky od publikácie toho úplne prvého. Áno, blog sa dožil 4*365 dní existencie a ja stále nemôžem uveriť, že sme sa k tomu spoločne prepracovali. Ako je možné, že už tak dlho som schopná vás neustále otravovať nejakými blábolmi? Dôvodom ste VY sami! Nebyť aspoň tej hŕstky čitateľov, ktorí sa sem pravidelne vracajú, pravdepodobne by som to už dávno zabalila. A ak aj nie (pretože blog je pre mňa istou formou relaxu, baví ma to, na druhej strane, cítim aj určitý tlak prispievať aspoň trochu pravidelne a nedrístať úplne od veci..), určite by neobsahoval taký rozsiahly počet príspevkov. Tento s číslom 676 bude dnes o fenomenálnych tekvicových mega lievancoch. Nádherne voňajú škoricou, sú poriadne sýte a hutné vďaka netradičnej zmesi múky a sladkastá chuť tekvice povoľuje konzumovať ich trebárs aj s čokoládovou polevou či javorovým sirupom, ak je to to, po čom vaše srdce piští. Vtedy by stálo za to aj do vnútra pridať posekanú čokoládu. Na druhej strane, pridaním väčšieho množstva soli a cesnaku do cesta ich môžete pripraviť na slano --> také posypané syrom, to by bola lahoda! Sú vskutku variabilné a ak už o nich nechcete do nemoty iba čítať, prejdeme k podstate.

Na 6 tučných a veľkých lievancov v panvici s priemerom 14 cm (alebo 12 maličkých v lievanečníku):
  • 1 hrnček cícerovej múky
  • 1 hrnček šošovicovej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL kuchynskej sódy
  • 1+1 ČL škorice
  • 1/2 - 1 ČL granulovaného cesnaku
  • štipku mletého muškátového orieška
  • štipku mletých klinčekov
  • 1/2 ČL soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka cmaru (alebo mlieka a 1 ČL citrónovej šťavy)
  • 3/4 hrnčeka tekvicového pyré (z Hokkaido tekvice)
  • 2 vajcia
  • 4 PL kokosového oleja + trochu na opekanie 
Malú Hokkaido umyjeme, rozpolíme, vydlabeme jadierka a dužinu (aj so šupkou) nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, ochutíme 1 ČL škorice a granulovaným cesnakom, obložíme kokosovým olejom a vložíme piecť do vyhriatej rúry pri 180 °C na 15 minút, kým nie je mäkká. 

Vo veľkej mise zmiešame oba druhy múky, kypriaci prášok, sódu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ. Do druhej misy nalejeme cmar (alebo mlieko s citrónom), tekutý kokosový olej, vyklepneme vajcia a metličkou prešľaháme.


Hotovú tekvicu pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladko a odoberieme 3/4 hrnčeka na lievance. Tekvicové pyré pridáme do tekutej zmesi a mixérom ešte raz všetko premiešame. Tekutú časť potom vlejeme do veľkej misy k sypkým surovinám a dobre premiešame. 

V panvici roztopíme kvapku kokosového oleja a umiestnime dnu naberačku cesta. Rozotrieme ho do tvaru placky a požadovanej veľkosti a opekáme do hneda. Lievanec otočíme a opekáme aj z druhej strany. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto. Hotové lievance môžeme ešte potrieť cesnakovým olejom, či preliať javorovým sirupom (podľa toho, pre ktorú verziu sme sa rozhodli) a ešte teplé servírujeme! 

Ak nie, lievance stačí nechať vychladnúť, zabaliť do potravinovej fólie a vziať so sebou, kam potrebujeme. Takto ich možno skladovať aj v mrazničke, ak ich všetky naraz nespotrebujeme (ale to by sa nemalo stať, len sa po nich zapráši!). Posledná poznámka na záver: nie je povinnosťou použiť múku z rozomletých strukovín, pokojne ju nahraďte obyčajnou, v lepšom prípade celozrnnou, ale dodá pokrmu viac minerálov a iných látok, zrnitejšiu, chrumkavejšiu štruktúru a zaujímavú ďalšiu zložku chuti.








Aaach, sú tak úžasné, farebné, veselé, chutné, prešpikované škoricou, vláčne po tekvici, ale chrumkavé vďaka cícerovej múke (ktorú nikdy neviem zomlieť na úplne jemnú zmes), len 3 nasýtia aj poriadne hladného jedinca (takže sa môžete rozdeliť..) a neviem si predstaviť vhodnejší recept, ktorým by som mohla osláviť malé jubileum tohto blogu.
Posielam jedno veľké virtuálne objatie všetkým, ktorí sem zavítali a budem rada, ak sa budeme stretávať i naďalej, minimálne raz toľko ako doposiaľ. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára