Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčové rezne s ostro-kyslou pomarančovou omáčkou

nedeľa 1. januára 2017

Bravčové rezne s ostro-kyslou pomarančovou omáčkou

Už takmer trištvrte hodinu sedím nad úvodom tohto článku a premýšľam, čo napísať, predsa len, je prvý v roku 2017. Takmer som vzdala plán dnes prispieť, pretože sa zdá, že môj mozog je celkom priškvarený a neschopný produktívnej činnosti. Nechcem vás však ukrátiť o ďalší zaujímavý tip na recept, ak patríte medzi tých, ktorým nenaskakuje husia koža pri myšlienke kombinovať ovocie s mäsitým pokrmom. Pre mňa každá nedeľa znamená prípravy do práce, či už je Nový rok alebo nie, opäť som pobudla nejakú tú chvíľu v kuchyni. Takže som na to vlastne odsúdená na ďalších 364 dní. Veď viete: ako na Nový rok, tak po celý rok. Na jednej strane, som s tým zmierená, veď varím a pečiem rada, na tej druhej, pritrafia sa i okamihy, kedy sa vlečiem k štyrom platničkám so sebazaprením. Čožééé, už zase musím niečo vymýšľať?! Keď mne sa tak nechce, najradšej by som:
  1. spala
  2. čítala
  3. prokrastinovala na youtube
  4. robila hocičo iné
  5. a vlastne ideálne nerobila nič.
Myslím, že každý takúto fázu z času na čas zažije, veď nie je každý deň slnečno, dúhy a jednorožce, ale zatneme zuby a nejako to prekonáme. Hlavne maminy, tie sú v tomto úžasné. Vedia, že na nich závisí chod domácnosti, za sukňou im rumázgajú deti, hundrajúci manžel (čerť výnimkám) a ktovieaká ďalšia rozvetvená rodina a proste idú. V chorobe, horúčkach a často na pokraji síl. Týmto zdravím tú moju 👱💕👩 a prajem jej do 2017 všetko dobré, železné nervy a neutíchajúci elán. A vlastne, podobné prianie posielam všetkým mamkám na svete. Ale nenechajme sa rozptýliť sentimentom, pusťme sa sa receptu!
  • 500 g bravčového orecha
  • podľa potreby domácej!! (ďakujem teta Evka!) vegety 
  • trochu olivového oleja
  • Omáčka:
    • šťavu z 2 pomarančov
    • šťavu z ½ citrónu
    • 1-2 PL sladkej čili omáčky (podľa toho, koľko ostrého znesiete)
    • 2 PL sójovej omáčky
    • 1 gigantickú PL jemného arašidového masla
    • 1 plechovku paradajkového pretlaku
    • 3 strúčiky cesnaku
Bravčovinu umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Vyklepeme ich a štedro posypeme vegetou. Na troche oleja ich v panvici sprudka opečieme, len aby chytili farbu a potom ich podlejeme vodou tak, aby boli ponorené. Prikryjeme pokrievkou a dusíme, dokiaľ sa takmer všetka tekutina nevyparí a mäso už nie je mäkké. V prípade nutnosti dolejeme viac vody a dusíme dlhšie.


Medzitým pokračujeme omáčkou. Do rajnice vlejeme šťavu z dvoch odšťavených pomarančov a citrónu, sójovú a sladkú čili omáčku. Pridáme nastrúhaný cesnak, arašidové maslo a celú plechovku pretlaku. Postavíme na sporák a varíme, kým tekutina trochu nezhustne. Konzistenciu doladíme buď prilievaním vody, ak ju chceme redšiu alebo naopak, môžeme využiť aj zbytky dužiny z citrusov pre zahustenie. 


Sme na konci, rezne preložíme na tanier a servírujeme s poriadnou dávkou omáčky (a ľubovoľnej prílohy, ak je žiadúca). Alebo skladujeme v miskách a nevieme dospať druhého dňa, kedy sa na porciu vrhneme v zápale pracovného nasadenia (haha, jasné, ako keby sme nevedeli pravdu..).




Želám Vám, aby ste do nového roka vykročili šťastnou nohou a všetko na čo siahnete sa premenilo na úspech. Veľa síl do nastávajúceho týždňa, snáď to nebude po včerajších oslavách príliš ťažké vstávanie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára