Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečený hermelín v semienkovej kruste a hranolky z červenej a bielej repy (tuřínu/kvaky)

piatok 10. februára 2017

Pečený hermelín v semienkovej kruste a hranolky z červenej a bielej repy (tuřínu/kvaky)

Skutočne si nepamätám, kedy naposledy som bola takto vyšťavená. Úplne mimo prevádzky. Možno niekedy pred štátnicami (ale to už bolo dávno, to sa neráta). Nielenže sa každý večer potrebujem pripraviť na školenie, mať k dispozícii materiály, obrniť sa pred prípadnými všetečnými otázkami, nájsť energiu na nadčasy v práci po príchode od zákazníka, obaliť nervy železom kvôli kolegovým výčitkám, prečo ešte toto a tamto nefunguje, musím k tomu všetkému ešte premýšľať nad tým, čo si do toho zmätku pripravím na jedenie. Aby to bolo znesiteľné aj v studenej forme, pretože mikrovlnky niet, zároveň také, aby to nutne ani nemuselo sedieť v chladničke. Dobre, v areále majú maličkú kantínu, respektíve skôr bufet, ale v čase, keď sa tam dostaneme je už všetko preč a bagetami sa skutočne napchávať nebudem. Takže na výsmech sveta, ťahám misky a príbory v kabelke aj mimo domovskú firmu. Ale viete čo? Neprekáža mi to. Jem, čo mám rada a čo mi chutí, nemusím sa báť toho, že mi už porcia neostane alebo riskovať pokrmy typu UHO (univerzálna hnedá omáčka) a vyškvarený rezeň. Ak ste podobne strelení ako ja, toto jedlo sa vám bude páčiť. Pretože je síce na prvý pohľad fastfoodové, ale pritom o koľko lepšie!
  • 1 veľký hermelín
  • 1 vajce
  • štipku bylinkovej soli a grilovacieho korenia
  • zmes rôznych semienok: hnedého a zlatého ľanu, slnečnicových a mandľových plátkov
  • 1 strednú červenú repu
  • zhruba ¼ veľkej buľvy bielej repy (kvaky/tuřínu)
  • trochu oleja
Obe repy ošúpeme, nakrájame na tenké hranolky a rozprestrieme na plech s papierom na pečenie. Pokropíme olejom a ochutíme soľou s korením na grilovanie. 
Vajce rozšľaháme v miske, rovnako posypeme soľou a grilovacím korením a ponoríme dnu bochník hermelínu. Ten potom obalíme v semienkovej zmesi a uložíme na alobal. Zvinieme ho do pevného balíčka a položíme na plech k hranolkám. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 20 minút. 
Zo zvyšku nepoužitého vajca môžeme na kvapke oleja urobiť malú omeletu. Nič nevyhadzujeme!
Upečené zeleninové hranolky preložíme do taniera/misky na omeletu, pridáme syr z alobalu a s pôžitkom do neho zarežeme. Horúce roztavené vnútro nám všetko obalí namiesto omáčky, ale ak by sa vám vyslovene žiadalo, môžeme doplniť dressingom z bieleho jogurtu. (Bohužiaľ, my plánovači si budeme musieť vystačiť so studeným hermelínom, čo mu ale na chuti ani trochu neuberá.) Dobrú chuť!






Hranolky s vyprážaným syrom vám dnes ponúkne každá prevádzka s jedlom, avšak v takejto forme ich nenájdete nikde, to garantujem. A keď vyskúšate vyššie uvedenú verziu, už nebudete chcieť žiadnu inú. Nebojte sa, príprava je raz dva, veď čo je to nakrájať trochu zeleniny a obaliť jeden syr? 10 minút práce, šup do rúry a hotovo, môžete sa napchávať do prasknutia. 

2 komentáre:

  1. Fíha ,hermelín v semienkovej kruste som ešte nejedla ani hranolky z repy vyzerá to zaujímavo. ;)

    OdpovedaťOdstrániť