Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pyré z kvaky (tuřínu/bielej repy) a pikantné balzamikové šampiňóny

nedeľa, 5. februára 2017

Pyré z kvaky (tuřínu/bielej repy) a pikantné balzamikové šampiňóny

Odkedy je po sezóne tekvíc a ak aj v obchode sú, ich cena je neľudská, nejak som zastrčila do úzadia prípravu krémových polievok, respektíve pyré (pretože čím hustejšie, tým lepšie ⇒ u mňa určite). Čo je škoda, pretože zima ešte ani zďaleka neskončila a prehriať žalúdok v takýchto podmienkach je vždy dobrý nápad. Odrazu mi svitlo, ty blbá, máš tm predsa kvaku! a tak nebolo treba viac váhať, pustila som sa do roboty. Avšak, nechcela som ísť "polievkovou" cestou, skôr vyprodukovať hutnejšie pyré, takmer ako kašu. Neviem čím to, ale mne sa kvaka asociuje so zemiakmi. Možno je to tým, že doteraz som ju vždy iba piekla na spôsob hranoliek. A tak aj teraz bol pôvodný plán zneužiť ju na kašu k nejakému mäsu. Napokon z neho zišlo, chuťové receptory zaúradovali a zahlásili, že majú chuť na hríby. Okej, nakúpiť čerstvé šampiňóny, poriadne ich ochutiť a jedna lahodná miska do práce je hotová!
  • ¾ - 1 celú buľvu kvaky - podľa veľkosti
  • 1 PL worchestrovej omáčky 
  • 1 PL balzamikového octu
  • trochu masla
  • podľa chuti bylinkovej soli
  • podľa chuti granulovaného cesnaku
  • 1 hrnček mandľového mlieka (nie je nutné, stačí kravské, ale dodá príjemnú sladkosť)
  • Šampiňóny:
    • 5 veľkých klobúčikov
    • trochu masla
    • 1 PL worchestrovej omáčky
    • 1 PL balzamikového octu
    • 1 PL sladkej čili omáčky
    • štipku bylinkovej soli
  • sezamové semienka na posypanie
Kvaku očistíme, nakrájame na kocky, rozhodíme na plech s papierom na pečenie a pokropíme worchestrom s octom. Posypeme soľou, cesnakom a obložíme maslom. Vo vyhriatej rúre pečieme 15-20 minút, kým kvaka nie je zlatistá a mäkká. Premiestnime ju do vysokej nádoby, ale asi hrsť odložíme bokom. Do nádoby prilejeme mlieko, prihodíme ešte malý plátok masla a ponorným mixérom zmixujeme na hladké pyré. Konzistenciu regulujeme mliekom. 


Ešte kým sa kvaka pečie, očistíme šampiňóny (od vrchnej šupky) a nakrájame na plátky. Vo woku roztopíme maslo, pridáme hríby, dolejeme worchester, balzamico a čili, ochutíme soľou a poriadne premiešame. Opekáme, kým sa tekutina pochádzajúca zo šampiňónov nevyparí a oni nenadobudnú hnedastý nádych (ale nespáliť na uhoľ, prosím..). 

Pyré umiestnime do misky, doplníme odloženými kockami upečenej kvaky, navrstvíme hubovú zmes a pre efekt posypeme sezamom. Mňam!




Kvaka sama o sebe je sladkastá, preto sa použité mandľové mlieko v pyré s chuťou nebije. Kontrastné pikantné a od octu trochu kyslasté šampiňóny sa môžu zdať "od veci", ale ubezpečujem, že to tak nie je. Práve naopak, všetko spolu krásne ladí a bruško bude spokojné. Dokonca som presvedčená, že sa prihlási o dupľu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára